Stiri medicale

Prevenirea cancerului

Publicat: 10 dec. 2010
7

Cancerul este, fara indoiala, in topul celor mai de temut boli ale umanitatii. Cauzele majore care inspaimanta atat pacientii, cat si doctorii sunt dificultatea cu care poate fi inlaturat si, implicit, probabilitatea mica de a fi vindecat. Transformarile care au loc la nivelul celulelor, inmultirea necontrolata a acestora si dezvoltarea unor formatiuni (maligne sau benigne) desemneaza fenomenul numit cancer.

Printre factorii de risc care conduc la aparitia cancerului se numara predispozitiile ereditare, substantele chimice inhalate, radiatiile si stilul de viata nesanatos. Masurile de prevenire pot fi aplicate mai ales in cazul celui din urma factor de risc. Pentru a nu ajunge la un numar infinit de tratamente (interventii chirurgicale, chimioterapie, radioterapie, imunoterapie etc.) si la o forma avansata a cancerului, medicii atentioneaza asupra simptomelor tardive sau chiar absente ale bolii si recomanda precautii individuale pentru prevenirea acesteia.

Stil de viata preventiv
Din categoria cauzelor aparitiei cancerului, obiceiurile periculoase conduc detasat fata de predispozitiile ereditare si factorii de mediu. Prin urmare, iata cateva reguli generale pentru prevenirea cancerului:
 – Renuntarea la vicii precum fumatul si consumul excesiv de alcool. Cancerul la plamani, la ficat, la tiroida si la esofag pradeaza acesti consumatori. Fumatorii pasivi nu sunt deloc neglijati. Din contra, sunt la fel de predispusi.
– Prezenta frecventa in alimentatie a preparatelor prajite, condimentate, sarate sau conservate sunt un alt factor de risc. Substanta care se afla in astfel de alimente – acrylamida – favorizeaza aparitia cancerului.
– Alimentele cu cele mai multe proprietati anticancerigene sunt ceaiul verde, usturoiul, ceapa, strugurii, broccoli, rosiile si sfecla. Medicii recomanda consumul in stare bruta, eventual cel in urma fierberii. Sucurile si apa naturale n-ar trebui sa lipseasca din alimentatia zilnica.
– Este indicata expunerea moderata la soare, protejarea pielii folosind creme de protectie si respectarea orelor favorabile unui bronz sanatos.

Si pentru a eficientiza randamentul stilului de trai ireprosabil, un program zilnic de exercitii fizice este binevenit. Astfel, imunitatea corpului va fi considerabil marita.

Adauga un comentariu