National

Previziuni economice: Romania, Ungaria, Cehia incetinesc, Bulgaria si Polonia accelereaza

Publicat: 30 dec. 2015

UniCredit se asteapta la o intensificare a cresterii economice in Bulgaria si Polonia in urmatorii doi ani si la o incetinire in Ungaria, Cehia si Romania, pe fondul dificultatilor temporare la absorbtia fondurilor europene si a proiectatei scaderi a contributiei exporturilor la avansul economiei, transmite site-ul portfolio.hu.

De asemenea, cresterea mai rapida a importurilor indica o accelerare suplimentara a cererii pe plan intern, care ar putea ramane principalul motor de crestere, se arata in analiza UniCredit.

Citeste si Analiza Infopolitic. Cum arata situatia economica actuala a Romaniei de la care porneste Ciolos

In ciuda riscurilor, UniCredit vede in 2016 si 2017 posibilitatea inregistrarii unui avans mai ridicat decat potentialul PIB-ului in CEE (Europa Centrala si de Est).

Mediul economic in regiune ar urma sa ramana favorabil datorita cresterii stabile a zonei euro, a pretului redus al titeiului si al programului de relaxare cantitativa (QE) lansat de Banca Centrala Europeana, conform estimarilor UniCredit pentru Europa Centrala si de Est.

Citeste si Victor Ponta: Cum am primit vistieria tarii in 2012 si cum am lasat-o la finalul mandatului

Inflatia va ramane probabil scazuta in urma pretului redus al titeiului si a preturilor de consum reduse din zona euro, in timp ce in Ungaria, Romania si Polonia ar putea fi adoptate noi masuri de relaxare fiscala, se arata in raportul UniCredit, care atrage atentia si asupra riscurilor. Acestea sunt legate de incetinirea economiei chineze si tensiunile dintre Rusia si Ucraina, in timp ce majorarea ratei dobanzii de catre Rezerva Federala a SUA (Fed) ar putea afecta Turcia, Croatia si Serbia. Cresterea rolului politicilor interne in economie ar putea avea implicatii negative pentru unele state din Europa Centrala si de Est, avertizeaza UniCredit.

Citeste si Eurostat: Romania, lider in UE la cresterea economica in trimestrul al treilea

UniCredit este prezenta in 17 tari cu peste 8.500 de sucursale si 147.000 de angajati. UniCredit este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrala si de Est, unde realizeaza aproximativ 16% din veniturile sale. In Romania, UniCredit Bank Austria, divizie a grupului bancar italian UniCredit, si-a majorat participatia pe care o detine la UniCredit Tiriac Bank, de la 50,5% pana la 95,6% din actiuni, prin preluarea pachetului de 45% detinut de omul de afaceri Ion Tiriac.loading...

Adauga un comentariu