Actualitate

Previziuni pesimiste ale Guvernului: Putem ajunge la 1.600 de cazuri zilnice de COVID-19 în august

Publicat: 16 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Previziuni pesimiste ale Guvernului Putem ajunge la 1.600 de cazuri zilnice de COVID-19 în august
Previziuni pesimiste ale Guvernului: Putem ajunge la 1.600 de cazuri zilnice de COVID-19 în august

Previziuni pesimiste ale Guvernului privind rata evoluției infectărilor cu noul coronavirus. În nota de fundamentare a hotărârii de guvern prin care a fost prelungită starea de alertă în România încă o lună se preconizează că numărul infectărilor cu coronavirus ar putea ajunge la 1.200 – 1.600 de cazuri zilnice la jumătatea lunii august.

Pornind de la analiza factorilor de risc, realizată de Comitetul Tehnico-Științific al Comitetului Național pentru Situații de Urgență, guvernul a prognozat evoluţia cazurilor noi de COVID-19.

Previziuni pesimiste ale Guvernului: O dublare a cazurilor la 12-14 zile

Luând în considerare diferite cifre medii constante de cazuri confirmate pentru următoarea perioadă și ținând cont de absența legislației în domeniu pentru aplicarea măsurilor specifice de limitare a răspândirii infecției, membrii guvernului susțin în nota de fundamentare a hotărârii de guvern privind prelungirea stării de alertă, că poate fi influențată viteza de evoluție, în special în contextul estival în care se creează aglomerații în zone turistice răspândite pe tot teritoriul național. În aceste condiții, ne putem aștepta la o dublare a numărului de cazuri noi la 12-14 zile.

„Începând de la jumătatea lunii iunie, evoluția cazurilor noi confirmate a urmat o rată de reproducere supraunitară. Menținerea acestui trend de evoluție a situației ar putea să ducă la atingerea unui număr zilnic de cazuri între 1200-1600 la jumătatea lunii august”, se arată în nota de fundamentare a hotărârii de guvern.

Primul vârf de COVID, pe 29 aprilie

Primul vârf în ce priveşte cazurile de COVID-19 a fost atins pe 29 aprilie 2020, când era înregistrat un număr de peste 8.200 de cazuri active, se mai arată în documentul citat.

Perioada imediat următoare a fost caracterizată de o pantă descendentă alungită, până pe 2 iunie, când începe să se constate o ușoară creștere şi care se accentuează începând cu 16 iunie și continuă și în prezent.

„Acest trend puternic ascendent s-a înregistrat în urma măsurilor de relaxare, dar mai ales în urma suspendării legislației care reglementează măsura izolării/carantinei și absenței mecanismelor de control al interacțiunii interumane, inclusiv cu persoanele cunoscute ca fiind infectate”, se mai arată în documentul guvernului.

Ce restricții au rămas în vigoare

În nota de fundamentare a hotărârii de guvern, se mai arată că această criză a avut consecințe nu doar în planul sănătății individuale, vizibile în numărul de cazuri și decese, dar și în planul economic și social, prin măsurile de distanțare socială și restricționare a activității economice în unele sectoare.

În urma efortului comun și coordonat al populației României, al mediului de afaceri, al societății civile și al instituțiilor publice centrale și locale, implicate în această acțiune, se înregistrează o evoluție favorabilă a epidemiei.

„În urma deciziilor de relaxare, etapa I – de la 15 mai, etapa a II-a – de la 1 iunie, etapa a III-a – de la 15 iunie, etapa a IV-a – de la 1 iulie, au rămas în vigoare restricțiile de zbor spre și dinspre unele state, restricții pentru restaurante care funcționează în spații închise, locuri de joacă sau săli de jocuri, restricții privind participarea unui număr determinat de persoane pentru evenimente private organizate în spatii închise și deschise, restricții pentru organizarea și desfășurarea de mitinguri, demonstrații, rocesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri în spații deschise precum și a întrunirilor de natura activităților culturale, științifice, artistice, sportive sau de divertisment în spații închise.

De la intrarea în vigoare a deciziei Curții Constituționale a României începând cu data de 02.07.2020, nu mai sunt impuse măsuri de izolare/carantinare, dar sunt aplicabile unele interdicții (cetățenii străini) pentru persoanele care intră pe teritoriul național“, mai susțin reprezentanții guvernului.

 

Adauga un comentariu