Razboi în Ucraina

Prim-miniștrii Poloniei, Sloveniei și Republicii Cehe au ajuns la Kiev

Publicat: 15 mart. 2022
Prim-miniștrii Poloniei Sloveniei și Republicii Cehe au ajuns la Kiev
Liderii vor discuta „sprijinirea Ucrainei și întărirea sancțiunilor împotriva agresiunii ruse”

Premierii țărilor Polonia, Slovenia și Republica Cehă au ajuns în această seară. Cei trei au mers cu trenul pentru a se întâlni cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski și cu premierul ucrainen Denîs Șmîhal.

Premierul Șmîhal a spus, pe Twitter că premierii au ajuns în capitala Ucrainei ca reprezentanți ai Consiliului Uniunii Europene, lăudând „curajul prietenilor adevărați”. Liderii vor discuta „sprijinirea Ucrainei și întărirea sancțiunilor împotriva agresiunii ruse”, a adăugat el.

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a postat pe Twitter imagini care îl arată în timpul întâlnirii cu ceilalți oficiali.

„Aici, în Kievul distrus de război, se face istoria. Aici libertatea luptă împotriva lumii tiraniei. Aici viitorul tuturor este în balanță. Uniunea Europeană sprijină Ucraina, care poate conta pe ajutorul prietenilor săi – am adus acest mesaj la Kiev astăzi”, a spus el.

Premierii vin din fost state comuniste care acum sunt membre UE și NATO. Kievul este teatru de război, fiind încercuit aproape în totalitate de armata rusă.

Premierii urmează să se întâlnească cu președintele Ucrainei

Premierii statelor europene ar trebui să se întâlneacă cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și cu premierul Denis Shmyhal, potrivit unui anunț făcut de guvernul polonez.

„Scopul vizitei este de a confirma suportul fără echivoc al întregii Uniuni Europene pentru suveranitatea și independența Ucrainei. Scopul vizitei este, de asemenea, de a prezenta un amplu pachet de ajutor pentru Ucraina și ucraineni”, a anunțat biroul premierului polonez.

Premierul Kievului i-a transmis Papei Francisc o invitație de a vizita orașul

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, i-a trimis Papei Francisc o scrisoare pentru a-l invita să viziteze oraşul, iar în caz că nu este posibil, să trimită populaţiei un mesaj prin videoconferinţă, relatează EFE. Klitschko precizează că va oferi Suveranului Pontif sprijinul necesar pentru a efectua această călătorie, şi în caz în care nu este posibil papa „ar putea participa la o videoconferinţă comună, înregistrată sau difuzată în direct”.

O lovitură asupra unui bloc de locuinţe din Kiev a provocat marţi decesul a cel puţin patru persoane, potrivit primăriei, relatează AFP. Mai multe clădiri şi o staţie de metrou au fost de asemenea atacate, au constatat reporterii AFP pe teren. De mai multe zile, se dau lupte intense între forţele ruse şi ucrainene la periferia de nord-vest a Kievului.

 
Adauga un comentariu