National

Prim-ministrul Florin Cîțu nu și-a dat acordul pentru ordinul criteriilor privind carantinarea – SURSE

Publicat: 13 apr. 2021
Prim-ministrul Florin Cîțu nu și-a dat acordul pentru ordinul criteriilor privind carantinarea - SURSE
Florin Cîțu, premierul României

Ministerul Sănătății a elaborat un ordin prin care introduce noi criterii pentru carantinarea localităților: nivelul de testare pentru COVID şi rata de incidență. Cu toate acestea, unele surse spun că prim-ministrul Florin Cîțu nu și-a dat acordul pentru acest ordin.

Marți, 13 aprilie 2021, în Monitorul Oficial a apărut un ordin, semnat de secretarul de stat Andreea Moldovan, în care sunt menționate noi criterii de carantinare a localităților: nivelul de testare pentru COVID,  rata de incidență și gradul de ocupare a paturilor din spitale și secțiile ATI.

Premierul Florin Cîțu nu și-a dat acordul pentru acest ordin, potrivit unor surse guvernamentale.

Ordinul este fundamentat pe un punctaj pe baza unei grile

Dacă au minimum 60 de puncte, municipiile și zonele metropolitane cu peste 100.000 de locuitori pot intra în carantină. În ceea ce privește restul localităților, acestea pot intra în carantină dacă au minimum 70 de puncte. Carantina va înceta doar în momentul în care rata de incidență scade sub trei cazuri la o mie de locuitori.

În baza ordinului publicat în Monitorul Oficial, criteriile de care depinde carantinarea unei localități sunt:

Criterii pentru instituirea carantinei zonale pentru municipii/zone metropolitane cu peste 100.000 de locuitori – minimum 60 de puncte:

Număr de teste efectuate în ultimele 7 zile
Rata de pozitivitate în ultimele 14 zile
Rata de incidență cumulată în 14 zile
Trendul incidenței cumulate pentru ultimele 14 zile
Număr de cazuri din focare/nr. total cazuri din UAT* 100
Grad de ocupare a paturilor ATI în județ
Grad de ocupare a paturilor destinate pacienților cu COVID-19 în județ

Criterii pentru instituirea carantinei zonale pentru restul zonelor – minimum 70 de puncte:

Rata de incidență cumulată în 14 zile
Trendul incidenței cumulate pentru ultimele 14 zile
Număr de cazuri din focare/nr. total cazuri din UAT* 100
Grad de ocupare a paturilor ATI în județ
Grad de ocupare a paturilor destinate pacienților cu COVID-19 în județ

Alexandru Rafila: „Acest ordin a fost elaborat de echipa de consilieri personali ai domnului ministru”

Despre acest ordin, Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a precizat că nu a fost elaborat împreună cu Institutul Național de Sănătate Publică, ci mai degrabă a fost elaborat de echipa de consilieri personali ai domnului ministru, dintre care unii sunt medici dar nu au nicio specialitate medicală.

„Acest ordin nu a fost elaborat împreună cu Institutul Național de Sănătate Publică, ci mai degrabă a fost elaborat de echipa de consilieri personali ai domnului ministru, dintre care unii sunt medici dar nu au nicio specialitate medicală. Și ne confruntăm și cu o încercarea de a prelua, prin intermediul unuia dintre acești consilieri, medici fără niciun fel de specialitate, controlul INSP.

Anumite elemente nu sunt cuantificabile. De exemplu rata de pozitivitate din ultimele 14 zile nu poate fi calculată în mod real. Pentru că toate cazurile pozitive trebuie alocate unui anumit județ sau localități. Lucru ăsta durează mai multe zile. Iar cazurile negative, care ar trebui să constituie numitorul acestui raport, nu se alocă. Pentru că sunt foarte multe. La fel și la numărul de teste efectuate în ultimele 7 zile. Există foarte mari discrepanțe. Pentru că testele se pot lucra într-un județ, dar cazurile provin din alt județ”, a explicat medicul Alexandru Rafila la Antena 3.
Adauga un comentariu