Eveniment-Social

Prima actiune impotriva decanului Stanciu

Publicat: 10 ian. 2007

• In urma controlului de la ITM, conducerea UMF are termen ca pana pe data de 22 ianuarie sa restituie cadrelor didactice si personalului nedidactic sumele de bani retinute ilegal din salariu • Deputatul Movila sustine ca se poate ajunge pana la executare silita daca conducerea UMF nu restituie banii salariatilor • Pe de alta parte, senatorul Dan Carlan a afirmat ca acum este momentul ca Senatul sa demonstreze ca nu-si apara numai propriile interese si ca pe acest subiect va fi declansata o ancheta penala, privind executia alocatiei din bugetului de stat acordata UMF Iasi

Ieri, cadrele didactice de la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) Gr. T. Popa nu s-au inghesuit sa semneze actele aditionale retroactive prin care sunt de acord cu diminuarea ilegala a salariilor in anul 2006. Adresa pe care conducerea UMF a trimis-o sefilor de disciplina a starnit discutii aprinse intre cadrele didactice ale universitatii. Conducerea UMF a emis aceasta adresa dupa ce inspectorii de la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Iasi au descoperit grave nereguli si au constatat ca nu a existat un acord al ambelor parti pentru diminuarea salariala si nici acte aditionale atasate la contractele individuale de munca. Majoritatea cadrelor didactice nu va semna retroactiv actele aditionale prin care recunoste ca au fost de acord sa primeasca salariile diminuate fara a fi respectate normele legislative. Profesorii si personalul nedidactic care vor semna actele aditionale inseamna ca sunt de acord ca de acum inainte sa primeasca lefurile stabilite doar de conducerea Universitatii de Medicina fara a fi consultati in acest sens. Conform informatiilor detinute in prezent, exista cadre didactice care vor semna doar de frica pensionabililor din UMF. In urma controlului de la ITM, conducerea UMF are termen ca pana pe data de 22 ianuarie sa restituie cadrelor didactice si personalului nedidactic sumele de bani retinute ilegal din salariu. In caz contrar, universitatea va fi sanctionata contraventional cu suma de o suta de milioane lei, iar cadrele didactice pot actiona in instanta conducerea UMF pentru ca vor avea castig de cauza.

Senatul pus la zid de politicieni

In legatura cu situatia de la UMF, deputatul Partidului Democrat, Petru Movila, membru in comisia de sanatate a Camerei Deputatilor, a declarat ca se poate ajunge pana la executare silita daca universitatea nu va restitui sumele de bani profesorilor. „Dupa ce am cititi in ziarul dv., am solicitat de la ITM evaluarea pe care au facut-o la UMF. Ca procedura, semnarea documentelor retroactiv nu este o practica legala. Este si vina cadrelor didactice care au acceptat sa li se micsoreze salariile fara a fi consultate. Drepturile salariatilor trebuie respectate. Daca UMF nu va da inapoi banii salariatilor, asa cum a stabilit ITM, se poate ajunge si la executarea silita a institutiei. Exista cai legale prin care profesorii isi pot recupera banii. Intotdeauna am sustinut invatamantul superior medical din Iasi si sunt de acord sa se respecte legea si drepturile angajatilor”, a declarat deputatul Petru Movila. Pe de alta parte, senatorul PD, Dan Carlan, a afirmat ca acum este momentul ca Senatul universitatii sa demonstreze ca nu-si apara propriile interese, ci ale intreg corpului profesoral. „In legatura cu aceasta situatie, sunt foarte curios sa vad daca Senatul apara interesele intregului corp profesoral. Cu ceva timp in urma, Senatul a reactionat pentru a-si apara propriile interese si vreau sa vad acum, cand se pune problema pentru intreg corpul profesoral, daca va reactiona tot asa”, a declarat ieri seara senatorul Dan Carlan.loading...

Comentarii
  • Aprobarea diminuarii salariale, retroactiv, nu este singura cerinta a conducerii UMF-ului si cred ca ar trebui o expertiza psihiatrica pentru cei care au conceput niste acte in care ni se cere sa aprobam ,fara a le cunoaste,actiunile conducerii UMF pentru tot anul universitar 2006-2007. Chiar atit de prosti , pupincuristi sau disperati ne cred?Normal era ca hirtia cu pricina sa circule prin discipline si sa fie citita pe indelete de fiecare, dar nu, 2 exemplare sunt tinute la decanat si nu pot fi date in afara acestuia pentru ca „asa s-a hotarit”. Vi se pare ca totul se petrece intr-o institutie academica?

  • In legatura cu cazul grav de la UMF Iasi, sa invete cei care conduc Universitatea ca sunt obligati sa se documenteze si sa respecte Codul Muncii; fiecare sa raspunda si sa plateasca pentru deciizile ilegale. Nu fiecare face legea dupa bunul plac. Este rusinos ca printre cei din conducerea UMF Iasi, exista personalitati remarcante in stiinta medicala.

  • Si mai bine, alesii si-ar face niste evaluari psihologice pentru ca ma indoiesc ca ne cred atit de prosti sau usor de manipulat incit sa fim de acord nu numai cu micsorarea retroactiva a salariilor ci si cu alte hotariri luate pe durata anului universitar 2006-2007, deci pe nestiute. La discernamintul lor, se poate sa hotarasca decimarea personalului , cu exceptia fiilor/fiicelor, amantelor, finilor si nasilor.

  • sa dea banii inapoi oamenilor. e total ilegal si revoltator ceea ce au facut stimabilii. pt prostiile unora platesc nevinovatii. in cazul in care cadrele didactice accepta semnarea acelui hirtii, nu mai au nici un drept de a se plinge pe viitor de alte necazuri.

Adauga un comentariu