Eveniment-Social

Prima emisiune de marci postale a anului 2017 din Romania are in prim-plan Palatul Culturii – FOTO

Publicat: 11 ian. 2017
Timbrul isi incepe calatoria pentru anul 2017 intr-unul dintre cele mai frumoase orase ale Romaniei – Iasi – un important centru cultural si istoric, unde acum aproape 159 de ani aparea prima marca postala romaneasca, celebrul cap de bour. Astfel, prima emisiune de marci postale ale anului este dedicata unei adevarate bijuterii a arhitecturii iesene, construite intre anii 1906-1925, dupa planurile arhitectului I. D. Berindey. Este vorba despre Palatul Culturii din Iasi, edificiu aflat in centrul orasului, conceput in spiritul palatelor comunale din Europa de Vest, care imbina mai multe stiluri arhitecturale: neogotic, romantic si neobaroc.

Citeste si : Bijuterie arhitecturala pe timbrul romanesc: Palatul Culturii din Iasi – FOTO

„Alcatuita din patru timbre, emisiunea este disponibila deja incepand de marti, 10 ianuarie 2017, in magazinele Romfilatelia din Bucuresti, Bacau, Brasov, Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara, precum si in Magazinul Online http://romfilatelia.ro/store/. Timbrul cu valoarea nominala de 2,20 lei ilustreaza fatada palatului. Datorita celor 55 de metri inaltime pe care constructia ii atinge prin turnul central, palatul era considerat, in epoca, cea mai inalta cladire din oras. Dincolo de arhitectura, ceasornicul din turnul Palatului Culturii a contribuit in mod deosebit la faima cladirii, aducand aminte de orologiul instalat in turnul portii Curtii Domnesti la 1728, care a dat, multa vreme, ritmurile orasului. Sala Voievozilor, cea mai frumoasa si monumentala incapere a palatului, se regaseste pe timbrul cu valoarea nominala de 2,50 lei. Sala este situata la etaj, iar numele ei se datoreaza unei celebre galerii de portrete ale domnilor Moldovei, pornind de la Decebal, Traian si Aurelian, trecand apoi la intemeietorii statului medieval Moldova si continuand seria conducatorilor acestui teritoriu pana la Regele Carol al II-lea”, arata oficialii Romfilatelia.

Citeste si : De-a dreptul SPECTACULOS ceea ce se gaseste ACUM in Palatul Culturii din Iasi – GALERIE FOTO

Pe de alta parte, si Sala Henri Coanda de la Palatul Culturi este ilustrata pe timbrul cu valoarea nominala de 8 lei. Mai departe, imaginea in ansambul cu Palatul Culturii este reprodusa pe timbrul cu valoarea nominala de 15 lei. De asemenea, emisiunea filatelica este completata de un set de doua plicuri prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 20 timbre + 1 vinieta si minicoala de 5 timbre + 1 vinieta. Stampila prima zi a emisiunii se gaseste in incinta Oficiului Postal Iasi 1, aflat in Str. Cuza Voda nr. 3, Iasi.

Citeste si : EXCLUSIV! Imagini senzationale din interiorul Palatului Culturii, dupa reabilitare – GALERIE FOTO 

Adauga un comentariu