International

Prima execuție federală după 17 ani în SUA

Publicat: 14 iul. 2020
Prima execuție federală după 17 ani în SUA
Prima execuție federală după 17 ani în SUA

Prima execuție federală după 17 ani în SUA. În cadrul mandatului lui Donald Trump a avut loc prima execuție federală din ultimii 17 ani. Marți, în Statele Unite ale Americii, la puțin timp după ce la Curtea Supremă s-a finalizat o serie de conflicte juridice în urma cărora guvernul de la Washington a fost autorizat să reia aplicarea pedepsei capitale, a avut loc prima execuție federală din ultimii 17 ani.

Daniel Lewis Lee, condamnat pentru uciderea unei familii

Susținător al supremației albilor, Daniel Lewis Lee, în vârstă de 47 de ani, a fost condamnat pentru omorârea unei familii formate din trei membri. Acesta a torturat şi omorât o familie formată dintr-un cuplu şi fiica lor. După ce i-a omorât, Lee i-a aruncat în lac. Totul s-a întâmplat în 1996.Departamentul Justiţiei a anunțat printr-un comunicat de presă că acesta a fost executat printr-o injecție letală în statul Indiana.

Programarea execuției a fost făcută luni, dar amânată de un judecător de curte districtuală a SUA, pentru a conferi condamnaților la moarte continuarea apelurilor împotriva acestui nou protocol de injecție letală anunțat de guvern în decursul anului trecut.

Printr-un ordin dat luni noaptea târziu, Curtea Supremă a anulat suspendarea. Amânarea execuției a fost încercată de rudele victimelor lui Daniel Lewis Lee, aducând în discuție că nu pot asista fără a se expune la coronavirus.

„Guvernul are un interes legitim ca execuţia să fie efectuată rapid”, dar acest lucru trece după interesul de a trata rudele victimelor „cu corectitudine, respect şi demnitate”, a decis judecătoarea Jane Magnus-Stinson de la un tribunal federal din Indiana. „Familia speră că guvernul federal o va sprijini şi nu va face apel la această hotărâre”, a declarat avocatul lor Baker Kurrus într-un comunicat. „Sperăm că guvernul va acţiona în cele din urmă într-un mod care va alina durerea dnei Peterson şi a familiei sale, mai degrabă decât a o spori”, a adăugat el.

Dna Peterson, opozantă a pedepsei capitale, i-a cerut în mode repetat președintelui Donald Trump să arate ”clemență” față de Daniel Lee, asigurând că el nu dorește să fie executat.

Cererea făcută de rudele victimelor a fost respinsă de instanța de apel federală.

Decizia de execuție a fost criticată. Prima execuție federală după 17 ani în SUA

Prima decizie de execuție la nivel federal din 2003 a fost contestată ca un gest politic. Îngrijorarea că dosarele sunt accelerate a fost exprimată de unii activiști pentru drepturile civile. Cu toate acestea, în următoarele trei săptămâni sunt progromate alte trei execuții federale. În ultimii 45 de ani, doar trei persoane au fost executate la nivel federal, inclusiv Timothy McVeigh, responsabil pentru atentatul din Oklahoma City (168 de decese în 1995) în 2001. Ultima execuţie federală datează din 2003.

William Barr, procurorul general al SUA, a anunțat vara trecută că va introduce din nou în practică pedeapsa cu moartea, apărată cu vehemență de mult timp de președintele Donald Trump.

În Statele Unite ale Americii, cele mai multe crime sunt judecate la nivel de state, dar justiţia federală se poate ocupa de actele mult mai grave (atentate, crime rasiste) sau comise asupra unor baze militare, între mai multe state sau în rezervaţii ale amerindienilor. Atât jurisdicțiile americame, cât și cele 50 de state, pot alege dacă vor folosi sau nu pedeapsa capitală în sistemele lor juridice. Însă, sistemul federal este separat de acestea.

Adauga un comentariu