International

Prima femeie executată în SUA după aproape 70 de ani!

Publicat: 13 ian. 2021
Lisa Montgomery
Lisa Montgomery, femeia executată în SUA

Prima femeie executată în SUA după aproape 70 de ani. Lisa Montgomery a fost executată miercuri, 13 ianuarie, la Terre Haute, Indiana. Aceasta este prima femeie executată în SUA din 1953 încoace.

Lisa Montgomery, în vârstă de 52 de ani, a fost executată după ce Curtea Supremă a înlăturat ultimul obstacol, respingând ultimul recurs depus de avocaţi, informează Reuters.

Femeia a fost declarată decedată miercuri, la ora locală 01.31, potrivit unui comunicat al Biroului Federal al Închisorilor. Mai multe acţiuni au fost înaintate în instanţe federale pentru a se stabili dacă starea de sănătate mintală a femeii era compatibilă cu pedeapsa capitală, notează sursa citată.

Executată pentru că a strangulat o femeie însărcinată

Lisa Montgomery a strangulat o femeie însărcinată, în Missouri, după care a tăiat-o și i-a luat copilul, în 2004. Dacă execuția va fi aplicată, Montgomery va fi prima femeie deținut dintr-o închisoare federală care va fi ucisă în aproape 70 de ani, potrivit BBC News.

Data de execuție a fost stabilită inițial pentru luna trecută, dar a fost suspendată pentru că avocații ei s-au îmbolnăvit de Covid-19. Execuția a fost reprogramată pentru 12 ianuarie, de către Departamentul de Justiție, dar avocații lui Montgomery au spus că nu se putea stabili o dată în timpul suspendării, fapt aprobat de o instanță.

Prima femeie condamnată la moarte și executată după 70 de ani

Ultima femeie executată de guvernul SUA a fost Bonnie Heady, în 1953, potrivit autorităților judiciare americane. Astfel, execuțiile federale fuseseră suspendate timp de 17 ani, însă Donald Trump a decis reluarea lor, la începutul anului trecut. Dacă execuțiile programate vor fi aplicate, Trump va deveni președintele care a vizat cele mai multe pedepse capitale în mai mult de un secol.

Data execuției lui Montgomery este cu doar câteva zile înainte ca președintele ales Joe Biden să preia funcția. Totodată, Biden, care decenii în șir a fost un susținător acerb al pedepsei cu moartea, ca senator în Delaware, spune acum că va încerca să pună capăt execuțiilor federale după preluarea funcției.

Cine este Lisa Montgomery, femeia executată

În decembrie 2004, Montgomery a mers din Kansas până în Missouri, la locuința lui Bobbie Jo Stinnett, sub pretextul de a cumpăra un pui de câine. „Odată ajunsă aici, Montgomery a atacat-o și a sugrumat-o pe Stinnett, care era însărcinată în opt luni, până când victima și-a pierdut cunoștința”, se spune într-un document judiciar. Montgomery a tăiat-o apoi pe Stinnett pentru a-i scoate copilul, pe care l-a luat cu ea, pretinzând apoi că este al ei.

Avocații acesteia spun că a suferit leziuni ale creierului din cauza bătăilor primite în copilărie și că ar avea probleme psihice, motiv pentru care nu ar trebui să primească pedeapsa cu moartea.

Condamnată la moarte după ce căra genți pline cu droguri

Ismiraldha Abdullah știa că mama ei ar putea avea probleme atunci când a venit acasă de la școală în Singapore pentru a-și găsi mătușa plângând, ținând o scrisoare în chineză.

Era în octombrie 2015 și scrisoarea spunea că mama lui Ismiraldha, Siti Aslinda Binte Junaidi, a fost arestată în orașul Shenzhen din sudul Chinei, suspectată de trafic de droguri, și că ar putea fi condamnată la pedeapsă cu moartea.

Adauga un comentariu