Secretele istoriei

Prima femeie pilot si prima femeie parasutista din Romania

Publicat: 14 nov. 2013
3
Smaranda Braescu a fost prima femeie pilot din Romania si prima femeie parasutist cu brevet din Romania! In timpul vietii, a obtinut titlul european la parasutism in 1931 si mondial la Sacramento, in 1932.
Inainte sa-si dedice viata pilotarii avioanelor si parasutismului, Smaranda era convinsa ca va lucra in domeniul artistic. De aceea, a si absolvit sectia de Arta Decorativa si Ceramica a Academiei de Belle Arte din Bucuresti. Dar necunoscute sunt caile vietii. De la prima saritura cu parasuta, rominca a inteles ca nimic din ce va face in aceasta viata nu ii va aduce aceeasi multumire.
In 1932, a traversat Marea Mediterana in 6 ore si 10 minute, de la Roma catre Triploi. Mai tarziu, a devenit campioana mondiala la parasutism, sarind cu parasuta de la 7400 de metri, record depasit 20 de ani mai tarziu.
Moartea Smarandei este invaluita in mister. Se spune ca a fost ascunsa de intelectuali de privirile comunistilor atat de bine, incat nimeni nu a mai vazut-o vreodata. Cei mai multi cred ca a murit in februarie 1948 iar corpul sau a fost inmormantat in Cimitirul central din Cluj, sub numele de Maria Popescu, dar nu exista date clare in acest sens.
Adauga un comentariu