National

Prima implantare a unei inimi semi-artificiale, realizata la Institutul C.C. Iliescu

Publicat: 27 nov. 2015
1

Prima implantare a unei inimi semi-artificiale pentru un pacient care sufera de insuficienta cardiaca foarte severa a fost realizata la Institutul C.C. Iliescu, a anuntat, vineri, managerul unitatii medicale Serban Bubenek.

Operatia a avut loc in urma cu trei saptamani, la un pacient cu varsta de 65 de ani din Calarasi care urmeaza sa fie externat saptamana viitoare.

Potrivit profesorului doctor Vlad Iliescu, dispozitivul este utilizat pentru partea stanga a inimii. Acesta este folosit in lume de peste cinci ani cu rezultate bune.

Citeste si La Iasi s-au facut pana in prezent 13 transplanturi renale. Peste 300 de pacienti inca

Medicul a mentionat ca supravietuirea prin utilizarea acestui dispozitiv este de 7-9 ani, comparativ cu vechea tehnica unde supravietuirea, la cinci ani, era de aproximativ 20%.

„Este o medicina de varf si asta este o dovada ca si in Romania se practica o astfel de medicina. Toate aceste proceduri au fost posibile pentru ca la nivel decizional s-a inteles ca este necesara finantarea lor pentru ca pacientul roman trebuie sa poata beneficia de toate optiunile care exista in specialitatea respectiva”, a spus Iliescu.

El a explicat ca exista trei programe decontate de CNAS noi: programul de valve trans-cateter — care consta in faptul ca valva nu se mai pune prin operatie deschisa ci printr-un acces, fie printr-un vas, fie prin inima.

Citeste si Transplant de plamani la Spitalul Militar

„Aceasta procedura de utilizarea valvelor trans-cateter este o procedura de exceptie care se aplica doar la bolnavii care sunt prea gravi pentru a putea fi operati prin interventie clasica. Acestea sunt indicatiile in toate ghidurile internationale. De la o procedura izolata care se faceau la unul sau doi pacienti pe an a ajuns un program. Noi am facut trei-patru bolnavi. In urma cu o luna si ceva am mai facut inca trei. Exista aceasta posibilitate pentru pacientul roman. Sigur ca exista o lista de asteptare. Trebuie sa intelegea lumea ca o lista de asteptare exista si in Anglia si in alte tari, absolut peste tot in lume”, a afirmat medicul.

Vlad Iliescu a sustinut ca un alt program este cel de endo-proteze pentru cei care au dilatari ale aortei si sunt foarte grav pentru a fi operati pe cale clasica.

Citeste si Premiera in lumea medicala. O suedeza a devenit prima femeie din lume care a nascut un

„Al treilea program este cel de semi inima artificiala, adica sustine inima stanga, nu inlocuieste intreaga inima. Este o pompita care tine locul in insuficienta cardiaca terminala. Cand ventriculul stang al unui pacient nu mai functioneaza deloc, iar pacientul este fie un candidat la transplant, fie unii nu sunt candidati la transplant din anumite ratiuni se utilizeaza acest dispozitiv. Raman cu aceste dispozitive ani de zile si pacienti traiesc, duc o viata normala. Costurile dispozitivului sunt mari. Am inceput in acest centru, probabil daca programele vor fi finantate in continuare vom extinde si in alte centre. (…) Anul acesta ne-a dat bani pentru trei sau patru proceduri de cord artificial. Pentru valvele trans-cateter ne-au finantat pentru zece proceduri dar ne mai putem finanta si in plus vreo trei-patru si vom face cam 10-15 proceduri”, a declarat Vlad Iliescu.

Adauga un comentariu