Eveniment-Social

Prima masura luata in cazul copilului decedat la Spitalul de Recuperare

Publicat: 02 apr. 2001

•Prof. Mirtu nu mai are voie sa opereze copiii in clinica pe care o conduce •Operatiile vor fi facute la Spitalul de Copii „Sf. Maria” •Uneori, medicii anestezisti refuzau sa vina la Recuperare din cauza lipsei aparaturii necesare

Sefului Clinicii ORL de la Spitalul de Recuperare, prof. dr. Dan Mirtu, i s-a interzis sa mai opereze copii in aceasta clinica. Copiii care necesita interventii chirurgicale ORL vor fi internati la Spitalul de Copii „Sf. Maria”. Profesorul Dan Mirtu va efectua operatiile ORL in acest spital, deoarece aici exista un serviciu de anestezie si reanimare specializat. „Am luat aceasta masura pentru ca in Iasi exista un spital de copii si nu are nici un rost ca acestia sa fie operati, de exemplu, la Spitalul de Recuperare. Totodata, la Spitalul de Pediatrie exista si medici anestezisti si un serviciu de anestezie si reanimare acceptabil. Profesorul Mirtu isi va opera pacientii aici si va veni sa le urmareasca evolutia postoperatorie”, ne-a declarat dr. Mihai Frasin, directorul Directiei de Sanatate Publica Iasi.
Aceasta initiativa a fost luata dupa ce, in urma cu o saptamana, Catalin Ailenei, un baietel de sase ani, a decedat dupa o operatie facuta la urechea stanga. Pentru efectuarea operatiilor, la Spitalul de Recuperare nu exista decat un aparat de anestezie, iar pentru anestezie este chemat un medic specialist din alte unitati sanitare. Nu putine au fost cazurile cand medici anestezisti au refuzat sa intervina pentru o operatie la Spitalul de Recuperare, pe motiv ca nu au aparatura necesara.
Reamintim ca, acum o saptamana, un copil de sase ani din comuna Deleni a fost internat in Clinica ORL a Spitalului de Recuperare datorita unei infectii la urechea stanga. Dupa doua ore si jumatate, cat a durat interventia chirurgicala, Catalin Ailenei a intrat in stop cardio-respirator si a murit. Fiind vorba despre un copil, medicul anestezist Viorel Lavric a recurs la anestezie generala. In urma efectuarii examenului anatomo-patologic, medicul legist a constatat ca operatia facuta de medicul primar Luminita Radulescu a fost reusita, iesind in evidenta un edem cerebral. Urmeaza ca laboratorul de Medicina Legala sa stabileasca cu exactitate cauzele aparitiei edemului cerebral.
Parintii copilului, Elena si Benone Ailenei, ii invinuiesc de moartea lui Catalin pe seful Clinicii ORL, prof. dr. Dan Mirtu, medicul anestezist Viorel Lavric si medicul primar Luminita Radulescu. De asemenea, Elena si Benone Ailenei au fost nemultumiti si de faptul ca, inainte de operatie, copilul lor nu a fost supus unui examen amanuntit. Mai mult, cand a intrat in sala de operatie pentru a-si vedea copilul mort, Elena Ailenei a fost socata de felul in care arata incaperea. „Desi credeam ca voi gasi acolo fel de fel de aparate, nu am vazut decat o masa pe care era intins fiul meu. Am crezut ca am intrat intr-o baie”, ne-a declarat mama.
Atat Colegiul Medicilor din Iasi, cat si Medicina Legala ancheteaza cauzele decesului.
Magda OLTEANUloading...

Adauga un comentariu