Actualitate

Prima reacţie a lui Dacian Cioloș, după ce i-a căzut Guvernul: „Au vorbit despre lipsa de soluţii şi au votat împotriva”

Publicat: 20 oct. 2021
Dacian Cioloș în timpul unei intervenții
Guvernul a picat cu 184 de voturi împotrivă și 88 pentru

Dacian Ciolos, premierul desemnat de Klaus Iohannis, a făcut primele declaraţii după ce Guvernul i-a căzut, în Parlament, cu 184 de voturi „împotrivă” şi 88 „pentru”. De asemenea, oficialul a transmis că USR și-a făcut datoria, iar în aceste momente mingea se află la șeful statului.

Mai mult decât atât, Cioloș a menționat că a căutat să facă o majoritate cu PNL și UDMR, și nu cu PSD.

„USR și-a făcut datoria”, a spus Dacian Cioloș după ce guvernul propus de el nu a obţinut miercuri votul de încredere al Parlamentului, având doar 88 de voturi favorabile. „Mingea se întoarce la dl președinte. Nu am avut obiectiv să facem majoritate cu PSD, ci cu PNL şi UDMR. Când am văzut că nu este posibil ne-am asumat noi un rol şi am propus un Guvern. Astăzi puteam foarte bine să guvernăm dacă aveam votul. Am discutat cu cei de la PNL, am prezentat tuturor liderilor după ce ne-am făcut echipă. Nu merg să discut doar pe speculații, vreau lucruri concrete”, a transmis Dacian Cioloș.

Dacian Cioloș, nervos după ce Cabinetul propus de el a picat

Dacian Cioloș a subliniat faptul că doar Uniunea Salvați România a propus un prim-ministru și a atenționat că Florin Cîțu nu mai poate fi premier.

„Florin Cîțu a picat în Parlament. Suntem în situația asta pentru că Florin Cîțu a adunat în Parlament o majoritate care a trimis guvernul condus de el acasă. Cum poți să spui că asta e o soluție. Nu mai comentez non-soluții. Să vedem dacă au și alte variante în afară de asta. Eu acum o săptămână am discutat cu PNL și nu am văzut de atunci alte soluții decât asta. USR e un partid pragmatic, care discută soluții. O soluție în Parlament o putem găsi dacă cineva avansează o propunere. Sunt mai mult de zece zile de când suntem în criză. PNL și PSD nu au permis discutarea moțiunii de cenzură la timp și după ce a fost votată, nu au venit cu nicio propunere. Vedem doar postări pe Facebook și promisiuni că ceva o să se întâmple în viitor. Nu avem ce să ne așezăm că nu vedem soluții”, a declarat Cioloș.

UDMR vrea negocieri pentru formarea coaliției

Partidul Uniunea Democrată Maghiară din România îndeamnă la negocieri pentru formarea unei noi coaliții. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a transmis faptul că după dezbaterile din Parlament va contribui, dacă va fi solicitat, la găsirea unei soluții, atât cu Partidul Național Liberal, cât și cu Uniunea Salvați România, afirmând că „forța noastră și mijloacele noastre sunt limitate”.

„Până la urmă, țara trebuie guvernată, deciziile trebuie luate, fiindcă suntem într-o situație extrem, extrem de dificilă. UDMR va contribui, dacă va fi solicitat, la găsirea unei soluții, atât cu PNL, cât și cu USR, dar sigur forța noastră și mijloacele noastre sunt limitate. Așteptăm consultările de la Cotroceni, în momentul în care se anunță rezultatul votului de azi”, a spus Kelemen Hunor.

Comentarii
Adauga un comentariu