Actualitate

Prima reacţie a ministrului Raluca Turcan după controlul demarat de Ministerul Finanțelor: „Am luat bani de la alocaţii ca să plătim pensiile”

Publicat: 23 nov. 2021
Raluca Turcan cu un sacou roz
Ministrul Muncii a declarat că pensiile din ultima lună au fost plătite cu banii de la alocații

Ministrul Muncii Raluca Turcan a transmis astăzi, 23 noiembrie 2021, faptul că nu a fost anunţat de controlul demarat de Ministerul Finanțelor.

„Eu?! Cum aș putea eu să cunosc planul de control de la Ministerul Finanțelor?”, a replicat Raluca Turcan, interpelata dacă știa de planul de control demarat de Ministerul Finanțelor din data de 19 noiembrie.

„Dacă spun că a plecat din 19 noiembrie, atunci e o neconcordanţă. Ieri am înregistrat oficial această solicitare la Ministerul Muncii. Dacă vizează bugetul de pensii, nu s-au exprimat corect. Se referă la patrimoniul privat şi public al Ministerului Muncii, lucru care nu s-a făcut din 2015”, a mai punctat aceasta.

Ministrul Raluca Turcan: „Am luat bani de la alocații ca să plătim pensiile”

Ministrul interimar al Muncii, Raluca Turcan, a transmis faptul că a încercat de foarte multe ori să remedieze problema banilor pentru pensii, însă nu a fost posibil deoarece nu a avut sprijinul premierului României. Mai mult decât atât, Turcan a oferit explicaţii şi a arătat că s-au luat bani de la alocațiile copiilor pentru a plăti pensiile în ultima lună.

”Adevărul va ieși la iveală în prima ședință de Guvern, când se va face rectificarea bugetară și va fi subvenționat bugetul Ministerului Muncii cu banii necesari pentru plata pensiilor pentru luna decembrie. Eu am spus lucrul acesta în fiecare zi în Guvern, dacă nu de mai multe ori pe zi. Am încercat să rezolv această chestiune instituțional, alături de premier și ministrul de Finanțe. Din nefericire, mi-a fost întoarsă inclusiv propunerea de Hotărâre de Guvern pentru că nu erau bani. Am fost nevoiți să luăm bani de la alocații pentru a plăti pensiile pentru luna noiembrie”, a explicat Raluca Turcan.

„Am văzut declaraţiile, le-aş încadra în registrul politic. Să spui că e responsabilitatea ministrului Muncii să asigure fonduri e o copilărie. La aceste negocieri, subiectul a fost ridicat de un membru al echipei, un prim-vicepreşedinte PNL. Mai e nevoie de bani şi la alte ministere. Sper de urgenţă, pentru că dacă nu fac asta în 26 noiembrie ceasul ticăie împotriva a milioane de oameni, să rezolve acest aspect la ministerul Muncii şi nu numai”, a răspuns Raluca Turcan, întrebată ce părere are despre declaraţiile celor care au spus că sunt bani pentru plata pensiilor.

Raluca Turcan, despre subvenția de la bugetul de stat pentru Ministerul Muncii

Raluca Turcan în continuarea declarației sale a transmis că în anul 2021 subvenție de la bugetul de stat pentru Ministerul Muncii a fost de 17 miliarde de lei.

„Anul acesta, subvenţia de la bugetul de stat pentru Ministerul Muncii a fost 17 miliarde. Ne-au luat 3 la rectificare, trebuie să ni-i dea înapoi. Cheltuielile antamate pentru anul viitor se ridică la 17,6 miliarde. Probabil cei care au negociat trebuiau să ştie că atunci când indexezi pensiile, se indexează şi alte beneficii care se raportează la valoarea pensiilor. În martie este programată majorarea indicelui social de referinţă, care atrage alte cheltuieli. Ca să nu mai vorbim de sumele necesare pentru aplicarea legii consumatorului vulnerabil. Anul acesta avem nevoie de aproximativ 422 milioane lei, cel puţin, iar pentru anul viitor încă 630 milioane cel puţin”, a declarat Raluca Turcan.

Reamintim faptul că ieri, 22 noiembrie 2021, Raluca Turcan l-a atacat pe Florin Cîțu i-a cerut demisia și l-a acuzat că ar fi în stare să joace banii de pensii la poker. Replica președintelui PNL nu a întârziat să apară.

„Raluca Turcan, dacă avea ceva de spus putea venea la BPN, nu să spună în presă. Dacă nu sunt bani de pensii, este Ministrul Muncii, să-și asume”, a transmis Florin Cîțu, ieri.
Adauga un comentariu