Eveniment-Social

Prima zi de greva la finante si vami

Publicat: 24 feb. 2000
1

•Unele institutii bugetare si-au ridicat salariile in avans de la trezorerie •Desi era greva generala, ieri dimineata in doua birouri ale trezoreriei se lucra

Greva generala de la Directia Generala a Finantelor Publice si a Controlului Financiar de Stat (DGFPCFS) a debutat ieri cu destule incidente, atat in ceea ce priveste nemultumirile contribuabililor, care au incercat in permanenta sa patrunda in cladire, cat si in interiorul sediului. Desi pe usa principala era lipit un afis pe care scria mare „greva generala”, in doua birouri ale trezoreriei, Serviciul titluri si certificate de trezorerie si Serviciul venituri, se lucra, starea angajatilor fiind extrem de confuza. Potrivit acestora, o serie de acte de banca sosite la Directia de Finante in cursul dupa-amiezei de marti a fost data in lucru in dimineata zilei de ieri, la ordinul conducerii directiei.

Acelasi lucru se intampla si la Serviciul titluri si certificate de trezorerie, unde s-a facut exceptie intr-un singur caz, considerat special. „O persoana care a suferit un accident la ochi necesita de urgenta o operatie si, neavand bani, a dorit rascumpararea titlului”, au precizat angajatii acestui serviciu. Intregul personal era extrem de derutat, situatia fiind lamurita cat de cat la interventia liderului de sindicat, Virgil Tataru. Acesta le-a precizat angajatilor ca nici un document sosit la Directia de Finante in cursul zilei de ieri nu va fi preluat de catre personal.

Multe institutii bugetare nu isi vor primi banii

Avertizate inca de saptamana trecuta de declansarea grevei generale, multe institutii bugetare iesene si-au devansat datele de incasare a banilor destinati salariilor, pentru ca oamenii sa poata fi platiti. Marti a fost o zi infernala pentru trezorerie, in care nivelul platilor s-a triplat, ajungand la 14 miliarde de lei. „Toti cei care au avut interes sa-si ia salariile, au facut-o”, a precizat Elena Ciubotaru, membra in Comisia de Protectie Sociala din cadrul DGFPCFS Iasi. Astfel, in aceasta categorie intra profesorii, angajatii in armata, politia, precum si cadrele universitare.

Printre cei mai vaduviti se numara medicii de familie, pentru care o prima transa destinata platii salariilor a venit abia marti, astfel ca ei vor trebui sa astepte incheierea grevei pentru a putea fi platiti. In aceeasi situatie se gasesc Ambulanta, Teatrul Luceafarul, Grupul Scolar Podu Iloaiei, Spitalul pentru Studenti si Elevi, Spitalul Parhon, Spitalul de Recuperare, Spitalul nr.3, Spitalul TBC si Maternitatea Cuza Voda, precum si Spitalul de Urgente, Spitalul Socola si Scoala nr.5, institutii care erau programate pentru saptamana viitoare. Interesant este ca autoritatile locale si judetene (primaria, prefectura si consiliul judetean) si-au programat in devans preluarea banilor pentru plata salariilor, astfel ca nu vor fi probleme in acest sens.

Vamesii au fost si ei in greva

Pentru ca nu pot intra in greva generala, lucratorii vamali au apelat la de-acum celebra greva prin exces de zel, care va ingreuna extrem de mult traficul la punctele de trecere a frontierei. Actiunea de protest a vamesilor se axeaza pe aceleasi revendicari ca si greva finantistilor, urmand a se desfasura pana la intrarea in vigoare a Statutului functionarului din finante – vami.

Adauga un comentariu