Actualitate

Primari celebri in vremuri de restriste

Publicat: 05 mai 2008
1

• Multi au fost, putini au schimbat fata orasului Iasi • Mereu, din 1864, cand a fost infiintata primaria, un teribil sentiment al dorintei de prefacere s-a simtit, insa privatiunile bugetare ale primariei au franat orice elan • Cu toate acestea, unii primari, precum Gane, Pogor, Pastia, Racovita, Negruzzi, Toma, Badarau, Langa, Gusti sau Alexandrescu au izbutit, desi n-au vanat recunostinta, sa fie consemnati de istorie ca primarii destoinici ai Iasilor • De numele lor sunt legate edificii sau lucrari inovative si de refaceri fara de care Iasii ar fost un orasel anonim

Incepand cu anul 1864 cand, prin Legea comunala, denumirile de soltuz si pargari s-au transformat in primar, respectiv consilieri comunali, iar orasul Iasi a cunoscut la conducerea primariei 59 de primari pana in anul 2003. Dintre toti acestia, doar cativa s-au remarcat in chip deosebit, fie prin cultura lor, fie prin implicarea de care au dat dovada desi conditiile erau mai mult decat vitrege. Mereu, din 1864, un teribil sentiment al dorintei de prefacere s-a simtit, insa privatiunile bugetare ale primariei au franat orice elan. Cu toate acestea, unii primari, precum Gane, Pogor, Pastia, Racovita, Negruzzi, Toma, Badarau, Langa, Gusti sau Alexandrescu au izbutit, desi n-au vanat recunostinta, sa fie consemnati de istorie ca primarii destoinici ai Iasilor. Astfel, galeria primarilor de seama pe care i-a avut orasul a inceput sa fie scrisa chiar de la primul primar. In data de 15 august 1864, printr-un decret semnat de Alexandru Ioan Cuza, este numit la carma Primariei orasului Iasi Dimitrie Gusti. Chiar de la inceputul drumului, primaria s-a confruntat cu un deficit in buget. Printre primarii eruditi se numara si Dimitri Gusti (1818-1887). Poet, prozator, publicist, primul primar al Iasilor, Dimitrie Gusti, incepe sirul primarilor care s-au distins si prin vasta lor cultura sau spirit novator.

Deceniul renasterii

Acest deceniu al marilor primeniri pentru orasul Iasi, intre 1890 si 1900, debuteaza cu primariatul lui Vasile Pogor, ales pentru a doua oara in aceasta functie. Acest deceniu miraculos a adus pentru Iasi o prefacere demna de o capitala. Orasul este luminat electric, se ridica Teatrul National, Abatorul, Universitatea, Rapa Galbena, sunt introduse tramvaiele electrice. Totodata, sunt realizate lucrari ample de pavare cu piatra cubica, de canalizare, drenare. In acest deceniu au fost primari, alternativ, Vasile Pogor, Alexandru Badarau, Constantin Langa.

Artizanul infrastructurii

Vasile Pogor (1833-1906 ), figura marcanta a Iasilor, a lasat o mostenire bogata orasului, fiind unul dintre fondatorii societatii Junimea si ai revistei Convorbiri literare, unde a colaborat cu versuri, scrieri in proza si traduceri. Ca primar al Iasilor, a adus o contributie semnificativa in ceea ce priveste dezvoltarea acestuia. Vasile Pogor s-a facut remarcat prin: a fost artizanul proiectului Teatrului National din Iasi, in perioada administratiei sale demarand lucrarile de construire, este autorul unui proiect de realizare a unei cai ferate Iasi-Dorohoi direct prin Iasi, a contractat un credit de patru milioane lei, in data de 25 ianuarie 1891, pentru asfaltarea strazilor, construirea noului Abator si ridicarea a zece scoli primare. In perioada administratiei sale, au demarat lucrarile de constructie a Baii Comunale si s-a dat startul la cele de canalizare a orasului. Ulterior, Vasile Pogor a fost si deputat, devenind din anul 1891 membru fondator al Partidului Constitutional, trecand la cele vesnice la data de 20 martie 1906, in localitatea Bucium. „Un primar important a fost Vasile Pogor, care a condus orasul in mai multe randuri. A fost conducatorul cercului literar Junimea, iar casa lui se afla unde acum este Muzeul Literaturii, iar statuia primarului se afla in fata Palatului Roznovanu. Chiar daca primarii din secolul al XIX-lea si cei ai secolului al XX-lea si-au pus amprenta asupra orasului, se poate spune ca resimte un declin incepand cu 1862, cand capitala este mutata de la Iasi la Bucuresti. Toate institutiile au fost mutate de la Iasi la Bucuresti. In secolul al XIX- lea s-au facut o serie de modernizari ce au vizat marirea bulevardului Copou si a parcului Copou. La inceputul secolului al XX-lea, in 1903, o comisie a discutat locul unde urma sa se amplaseze statuia lui Alexandru Ioan Cuza, urmand ca locul ales sa fie Piata Unirii”, a aratat Lucian Lefter, doctorand in istorie la Universitatea Al. I. Cuza Iasi.

Filantropul

In dreptul numelui colonelului Constantin Langa (1830-1917), primar doar pentru 11 luni, intre 1891 si 1892, istoria a retinut multe acte de filantropie. Numeroase donatii, cunoscute si necunoscute, au fost facute de Langa. A ajutat cu sume mari, pentru acea vreme, ca elevii sa-si continue studiile, a lasat prin testament primariei 200.000 lei sa sustina elevii din scolile primare. A fondat Liga Moldovenilor, o organizatie care sa promoveze Iasii. Alaturi de Scarlat Pastia, colonelul Langa s-a aflat in comitetul de initiativa pentru renovarea catedralei mitropolitane. Datorita acestui primar, orasul avea sa se primeneasca in 1911 cu statuia lui Kogalniceanu, iar un an mai tarziu, cu cea a lui Cuza, iar primaria sa se mute in Palatul Roznovanu.

Galeria marita

Numarul primarilor de care sunt legate realizari importante in orasul Iasi s-a intregit cu nume precum Osvald Racovita, Constantin Pennescu, Constantin Ifrim, sau peste decenii Emil Alexandrescu. Ca primar, Osvald Racovita (1887-1974) a ramas in amintirea posteritatii, chiar daca a fost primar nici patru ani, prin ridicarea catorva edificii precum Bolta Rece sau amenajarea Parcului Expozitiei, unde s-a ridicat arcul vechii Academii Mihailene si a Strandului unde se tinea manifestarea Luna Iasilor. Racovita a initiat comemorarile Junimii si, aflandu-se in largul sau printre personalitatile vremii, i-a ajutat pe Sadoveanu, Ionel Teodoreanu sau Mihail Codreanu. A sfarsit tragic dupa ce a fost persecutat de comunisti, dus la Canal si condamnat la 6 ani de domiciliu fortat. Constantin Ifrim (1884-1960) a fost primar al Iasilor doar un an si doua luni, intre anii 1943 si 1944. A militat fervent pentru refacerea orasului. A sustinut realizarea statuilor lui Maiorescu, Vasile Conta si A.D. Xenopol, doar aceasta din urma, insa, mai poate fi vazuta si astazi in fata Universitatii Cuza. Tot Ifrim a pus bazele Ateneului Popular din Tatarasi. De numele primarului Constantin Pennescu (1854-1928) este legata sustinerea primei monografii a orasului Iasi semnata de N.A. Bogdan, despre care Iorga a spus in 1916, cand a aparut a doua editie a monografiei, ca este una demna de pretuit. Emil Alexandrescu, primul primar ales dupa evenimentele din 1989, pana la moartea sa fulgeratoare, in 1992, a fondat organizatia Prietenii Iasilor si, plin de elan, avea in plan refacerea leaganului spiritualitatii romane, adica orasul Iasi. Dar, aceasta galerie asteapta sa fie extinsa, asa cum este firesc tinandu-se seama de realizarile inaintasilor.

Initiatorul transportului public

Nicolae Gane (1838- 1916), scriitor si om politic, a adus la randul sau o contributie majora in calitatea sa de primar al Iasilor. Avand acest statut, s-a remarcat printr-o serie importanta de realizari. Cel mai important proiect al sau l-a reprezentat aductiunea apei potabile la Iasi din sursa Timisesti, proiect pentru care a fost atacat in presa vremii. A incheiat in anii 1872-1873 un contract de asfaltare si intretinere a strazilor si trotuarelor cu un englez pe nume W.O. Callender. Acest contract, care a fost aprobat de regele Carol I, prevedea ca 25 la suta din lucrare sa fie platita in numerar, iar restul in obligatiuni comunale, amortizabile in 15 ani, cu o dobanda de 6 la suta pe an. In perioada administratiei sale, a fost intocmit si un studiu asupra diverselor sisteme de tractiune pentru realizarea transportului public urban. La data de 6 mai 1899, Gane a inaugurat Uzina Electrica Comunala, iar un an mai tarziu incepea exploatarea tramvaielor electrice. „Nicolae Gane a fost un primar important al Iasilor. In timpul lui s-a realizat Piata Unirii de astazi. A cumparat gradina Hotelului Traian pentru a amplasa statuia lui Alexandru Ioan Cuza. Tot in aceasta perioada a cumparat pamant de la Ioan Motas, pentru alinierea strazilor Arcu, Golia”, a adaugat Lucian Lefter. Gane a fost ales de cinci ori primar al orasului Iasi. La data de 6 mai 1899, Gane a inaugurat Uzina Electrica Comunala, iar un an mai tarziu a receptionat lucrarile pentru liniile de la tramvaiele electrice. Tot in vremea mandatului sau, Gane a inaugurat, la 1 decembrie 1896, cladirea Teatrului National.

Ctitorul electrificarii

Primul primar ales, Leon Negruzzi, a fost considerat ctitorul electrificarii orasului Iasi. Leon Negruzzi a fost ales pentru functia de primar la 3 februarie 1883, la 19 ani de cand luase fiinta Primaria orasului Iasi. Dorinta de a aduce „soarele electric” la Iasi apare totusi inainte de a deveni primar Negruzzi, chiar un patinoar era luminat electric pe la 1873, insa cam atat. Insusi primarul Negruzzi a plecat intr-o vizita de documentare la Viena si Paris pentru a intelege cum poate schimba iluminatul public cu lampi cu petrol, prin lampi electrice. Pregatirea sa de avocat si literat nu l-a impiedicat sa intreprinda o documentare foarte buna in ceea ce priveste iluminatul electric. N-au intarziat, ca si in cazul altor proiecte ale unor primari care au inteles sa tina pasul cu civilizatia vest-europeana, piedici, unele chiar absurde, provenite din nepriceperea consilierilor in ceea ce presupuneau noile inventii. Ca primar, Leon a avut privilegiul sa se implice si la dezvelirea statuii ecvestre a lui Stefan cel Mare, fapt ce s-a petrecut la data de 5 iunie 1883. Tot in timpul lui Negruzzi a fost iluminata gradina Copou si a fost realizata aductiunea de la Ciric, peste Cacaina.

Primarul nepereche

Scarlat Pastia (1827- 1900) a fost un primar model, cum nu prea a avut orasul. Intr-o monografie semnata de Rudolf Sutu, era aratat ca acest primar ajungea primul la serviciu si pleca ultimul, dand un exemplu functionarilor ca munca sustinuta si organizata era singurul mijloc de a face ceva pentru Iasi. De numele lui Pastia, primar intre anii 1877 si 1879, se leaga multe realizari, dar si acte filantropice. Este singurul primar care si-a donat salariul pentru binele comunei (primariei) Iasi, bugetul acesteia fiind extrem de deficitar si inglobat in datorii. Proprietar a numeroase dugheni, le va darama pentru a estetiza orasul. A construit hotelurile Traian si Romania, a donat pamantul pe care s-a format al doilea cimitir ca marime din tara, Eternitatea, dupa cimitirul Bellu. A facut numeroase donatii pentru sustinerea studiilor, chiar si in strainatate, a elevilor saraci dar talentati. Totodata, desi era legist, a scris cea mai buna documentare despre alimentarea cu apa a orasului.

Ctitorul aducerii apei din Prut

Asemenea lui Leon Negruzzi (fiul lui Costache Negruzzi), Alexandru Badarau (1859-1927) a avut de luptat cu contemporanii pentru a-si impune viziunile, in acord cu schimbarile de modernizare din Occident. Poreclit Vulturul Moldovei, Badarau a sustinut proiectul de aducere a apei din sursa Prut. S-a documentat temeinic la Paris si a aratat consilierilor inovatiile de care se bucura parizienii in ceea ce priveste alimentarea cu apa potabila. Abia in 1957 va fi adusa apa din sursa Prut, insa totul s-a facut dupa proiectul primarului Badarau. A fost primar intre anii 1899 si 1901, timp in care s-au finalizat lucrarile la Rapa Galbena, s-a dat in functie Uzina electrica. La 1 martie 1900 a fost receptionata linia de tramvai Gara-Hala, iar doua saptamani mai tarziu au fost finalizate lucrarile de canalizare a Cacainei.

Comentarii
  • Va dati seama ce comisioane babane ridicau primarii astia?? Nu ca Jiji, abia 15-20 %!!
    POT SPUNE ca acesti oameni au dat un nume orasului, au dat un impuls. Acuma, cu Jiji, mergem inca din acea inertie (mai incet ca melcul, dar mergem). Cu ultimii doi primari, vom ajunge desigur s afim vestiti, dar nu in bine ci ca modele perfecte ale INCOMPETENTEI.
    Linga numele ultimilor 2 primarashi, cuvintul INCOMPETENT pare chiar destul de nesemnificativ, dar nu vreau sa folosesc alte cuvinte mai grele.
    Oricum, in istorie ai intrat Jiji – ca cel NEPRICEPUT, MINCINOS, NEPASATOR FATA DE COMUNITATE, SI CA MISTER 20. cE TARE, NU? MISHTO!

  • Ar fi bine sa scrieti un articol si despre primarii de dupa 1989: cum au ajutat comunitatea locala: cum si-au facut vile si cum s-au plimbat prin strainataturi pe banii contribuabililor, cum si-au infiintat societati si au profitat de faptul ca au o functie publica si au furat din multe investitii pt. oras pentru a-si spori averea. Cati dintre primarii de dupa `89 si dintre cei care vor veni au facut sau vor face ceea ce au facut inaintasii lor? Sa le fie rusine!!! De aceea suntem in coada oraselor din tara. Ce mai ofera azi Iasi-ul? Forta de munca ieftina, mizerie, strazi ciuruite sau asfaltate doar in pragul alegerilor, caini comunitari, tonete unde chilotii flutura in vant, etc.

  • Sunt primari care au inovat spaga, hotia, instruind subalternii cum sa faca aceste „inovatii”. Si acestia trebuie pomeniti in istoria acestui Iasi. Mascarada bordurilor, a statuilor, a altor gaselnite inutile de spalat bani….Diferentele sunt enorme si cea mai flagranta este cea a stiintei de carte dintre aceste mari personalitati si oportunistii ticalosi, care nu vad decat sursa de imbogatire pentru clanurile mafiote. Oricum aceasta apartenenta la grupari, cica partide politice- nu este decat o mare sursa de ilegalitati si furtisaguri, iar interesul celui care este si presedinte de partid? pentru treburile adevarate , reale si respectarea legilor, este evident si l-am vazut in acesti ani.

Adauga un comentariu