Secretele istoriei

Primari legendari ai oraselor din Romania

Publicat: 22 oct. 2013
3
Bucurestiul a avut pana la Revolutia din 1989 aproape 81 de primari. Fiecare dintre ei a lasat in urma numeroase schimbari de care profitam si astazi. Pake Protopopescu a adus telefonul si iluminatul public si a trasat primele lucrari de infrastructura, Dobrescu, „primarul-tarnacop”, i-a continuat opera edilitara si a interzis scaldatul in Dambovita. Putini stiu ca scriitorul Delavracea a fost si edil. A introdus apa potabila in Capitala.
Ploiesti: Intr-o vreme in care administratia locala nu insemna doar promisiuni electorale desarte, un „ciolan“ bun de ros si o trecere doar cu numele prin istoria orasului, doi primari, unul de dreapta, iar un altul taranist, au adus Ploiestiul in randul oraselor bogate ale Romaniei. Primarii  au creat pentru locuitorii acestuia facilitati demne de civilizatia Occidentului.  Reteaua stradala, alimentarea cu apa, energie electrica si gaze, canalizarea, dar si numeroase cladiri, spitale si biserici din Ploiesti sunt operele a doi primari care „au muncit ca nimeni altii“, in perioada 1921 – 1933.
Buzau: De numele primarului Nicu Constantinescu se leaga cea mai importanta schimbare la fata a Buzaului. Este cel care a comandat construirea in centrul orasului a Palatului Comunal, care este si astazi cladirea-simbol a municipiului Buzaului. Pe vremea lui, au fost create bulevarde dar si sedii pentru scoli importante, potrivit adevarul.ro.
Focsani: Dumitru Farago Caian si Stefan Graur au fost doi dintre edilii care si-au pus amprenta asupra dezvoltarii orasului , prin pricepere si respect fata de oameni. La sfarsitul secolului XIX, Focsaniul era un orasel de granita, de marimea unei comune mai mari de astazi, lipsit de confortul care exista in alte orase. Prin urmare, edilii care au fost alesi la carma orasului s-au straduit si chiar au reusit sa le faca viata mai buna concetatenilor lor.
Iasi: In mai putin de un deceniu, un singur om a reusit sa schimbe un oras intreg. Multe dintre cartierele sau simbolurile Iasiului de astazi se datoreaza fostului primar comunist al Iasului, Ioan Manciuc. Istoria il consemneaza pe Ioan Manciuc ca fiind primarul care a schimbat radical imaginea Iasului. Acesta a fost presedinte al Consiliului Popular al Municipiului Iasi, sau primar, asa cum stim noi astazi, intre 1970-1979. Cutremurul din 1977, care a devastat Romania, i-a oferit edilului, sansa sa schimbe cu totul fata Iasiului. In acea perioada, in Iasi erau numai strazi inguste, populate in special de tarabele comerciantilor evrei.
Vaslui: Generalul Ion Rascanu a fost, fara doar si poate, unul dintre cei mai apreciati primari pe care i-a avut, de-a lungul istoriei, municipiul Vaslui. Gratie spiritului sau gospodaresc si realizarilor sale ,batranii spun despre generalul Rascanu ca a fost cel mai exemplar primar al vasluienilor din toate timpurile.
Bacau: O personalitate de pe vremea regimului comunist, despre care se vorbeste si in ziua de azi, este Alexandrina Gainuse, fost prim secretar de partid al judetului, femeia din ordinul careia s-a reconstruit gara cu pasaj subteran, Sala de Atletism si cladirea Ateneu.
Neamt: Orasul Roman din judetul Neamt a fost condus de persoane cunoscute la nivel national. Una dintre acestea este doctorul Mauriciu Riegler, bunicul academicianului Constantin Balaceanu Stolnici.Mauriciu Riegler s-a nascut in anul 1855, in satul Grozesti din judetul Bacau. A urmat cursurile facultatilor de Medicina din Berlin si Viena. In 1888 a devenit profesor la Seminarul “Sfintul Gheorghe” si la Gimnaziul “Roman- Voda” din Roman. Intre 1905 si 1907, doctoral Riegler a devenit primar al orasului Roman.
Baia Mare: De-a lungul anilor, mai multi oameni au incercat sa schimbe destinul municipiului Baia Mare, insa putini sunt cei care au reusit sa faca ceva notabil. Printre primarii Baii Mari se numara si Oliver Thurman, cel care dupa parerea multora reprezinta punctul de plecare a civilizatiei in oras. Cunoscut drept un centru minier si nimic mai mult, Baia Mare a fost lasat de-a lungul timpului de izbeliste. Cultura si arta reprezentau doar marile capitale ale lumii, iar cand venea vorba de Baia Mare se vorbea doar de minerit. Cu toate acestea, un om de mare caracter, cu o vasta cunostinta asupra frumosului a reusit sa transforme ideologia asupra municipiului Baia Mare.
Zalau: Potrivit istoricilor, in perioada interbelica Zalaul era un „oras destul de curat si aranjat, fata de alte orase din tara”. Acest lucru i se datoreaza, in mare parte, si lui Iulian Andrei Domsa, primul primar al Zalaului dupa 1918, in timpul caruia s-a reusit mentinerea resedintei judetului Salaj la Zalau (in ciuda multor opinii contrare) si de numele caruia se leaga insasi existenta judetului Salaj de astazi. Iulian Andrei Domsa a fost primul primar pe care l-a avut Zalaul dupa Marea Unire din 1918, reusind, printre altele, sa mentina resedinta judetului Salaj aici, in conditiile in care multe voci sustineau mutarea „capitalei” judetului la Simleu Silvaniei.
Adauga un comentariu