Eveniment-Social

Primaria a descoperit un monument vechi de doua secole

Publicat: 23 apr. 2012
1

@ Podul de Piatra, monument vechi de peste doua secole, a fost abandonat de autoritatile iesene @ Intrucat se plange de lipsa fondurilor, municipalitatea asteapta sprijin inclusiv de la Guvern pentru redarea in circuit a monumentului

Unul dintre cele mai celebre monumente istorice din municipiul Iasi, peste care trec zilnic sute sau chiar mii de ieseni, zace in uitare. Podul de Piatra de pe Soseaua Nationala, construit la inceputul anilor 1800, nu a mai fost supus unui proces de reabilitare de foarte mult timp, fiind lasat sa se degradeze. Desi se afla pe lista monumentelor istorice inca din 2004, nu a mai fost luat in calcul de autoritati pentru reabilitare. Primaria ieseana a reusit abia anul trecut sa faca un proiect pentru reabilitarea lui, lucrarile au stagnat… evident din cauza lipsei fondurilor. Mai mult, se pare ca municipalitatea nu are de gand prea curand sa miste vreun deget in acest sens. Abia in noiembrie anul trecut a fost semnat un contract de consultanta pentru reabilitarea infrastructurii rutiere din zona industriala, contract care cuprinde si monumentul respectiv. Intre timp, Podul de Piatra a ajuns un loc plin de gunoaie. La aceasta constructie nu s-a mai intervenit cu vreo reparatie din perioada construirii lui. Zona este una intens circulata de tramvaie si de masini, lucru care solicita structura podului. Partea destinata pietonilor se afla intr-o stare de degradare pronuntata, avand nevoie de unele interventii de reabilitare. In principal, ar trebui inlocuite elementele distruse, calea de rulare, dar si consolidati parapetii.
Primaria, cea care ar trebui sa se ocupe de intretinerea edifiului, asteapta sprijinul Ministerului Culturii si Patrimoniului National pentru a reda monumentul in circuitul turistic. „Anul trecut am facut proiectarea din banii nostri in vederea lucrarilor de amenajare. Pentru acest lucru ar trebui efectuate o serie de lucrari importante si ne-ar bucura o colaborare cu Ministerul Culturii pentru a putea pune in practica proiectul. Asteptam si o alocare de fonduri din partea Guvernului Romaniei”, a spus Sebastian Buraga, purtatorul de cuvant al Primariei Iasi.

Adauga un comentariu