News Flash:

Primaria administraza ilegal spatii ale asociatiilor de locatari

9 Septembrie 1999
1124 Vizualizari | 0 Comentarii
•Locatarii a doua blocuri au stat fara apa din cauza mofturilor stabilor de la DAFIS •Pentru niste de lucrari reparatii la bransamentele intalatiei unui bloc, directorul DAFIS a cerut autorizatie de constuctie si certificat de urbanism •Legea care reglementeaza regimul constructiilor nu prevad asemenea conditii •Desi locatarii sint proprietari, demisolul a fost inchiriat de DAFIS unei societati comerciale

Directorul DAFIS "moare" de grija patronilor

In urma cu aproape trei luni, mai exact pe 29 iunie, RAJAC a contorizat apa la blocul nr.2 situat in Soseaua Bucium nr.17. Imobilul fiind construit in anul 1958, instalatiile sint foarte vechi. Din acest motiv, locatarii au hotarit schimbarea conductei de distributie a apei reci. De la caminul unde a fost montat apometrul si pina la demisolul blocului sint 60-65 m. Cosmarul lucrarilor de reparatii s-a declansat in momentul in care a fost solicitat chiriasul DAFIS.
In 1996 RA Citadin a incheiat un contract de asociere cu firma Calipso BMC SRL. Conform intelegerii, Citadin a pus la dispozitia firmei demisolul blocului nr. 2, in suprafata de 200 metri patrati. Cota de participare la profit a regiei a fost de 25 la suta din profitul net realizat din activitatea comerciala, dar nu mai putin de 500.000 lei. In acest spatiu, societatea Calipso comercializeaza anvelope second-hand.
Deoarece conductele trec prin subsolul blocului, locatarii au cerut concursul clientului DAFIS, recte firma Calipso. Colaborarea nu a fost posibila. Patronul societatii si-a motivat refuzul prin faptul ca este chirias si plateste o chirie foarte mare la Primarie. Consolati de refuzul colocatarului lor, oamenii si-au cumparat teava si au purces la treaba. A fost sapat un sant, pe distanta camin apometru - intrarea in bloc, iar cind lucrarile erau aproape de final, locatarii s-au trezit cu directorul Directiei de Administrare a Fondului Imobiliar de Stat (DAFIS), Mihai Giubernea, care-si facuse simtita prezenta la fata locului la interventia patronului. Pentru ca locatarii nu au avut autorizatie de constructie, au fost amenintati de combativul director al DAFIS cu o amenda de 20 milioane lei. Imediat, locatarii s-au conformat si au facut demersurile necesare la Primarie pentru obtinerea autorizatiei.
Ghinionul avea sa-i urmareaca mai multe saptamini, pentru ca reprezentatul firmei Calipso nu a permis locatarilor sa-si schimbe conductele in demisolul blocului. In aceste conditii, pe 8 iulie au cerut un aviz din partea DAFIS pentru a patrunde in subsol. Avizul eliberat de DAFIS in data de 19 iulie a fost conditionat de obtinerea documentatiei tehnico-economice de la un atelier de proiectare autorizat si de certificatul de urbanism si autorizatiei eliberate de Serviciul de Arhitectura si Urbanism din cadrul Primariei.

Salariatii DAFIS nu cunosc legea

In urma impunerii acestor conditii, delegatul locatarilor blocului nr.2, Stefan Anton, a solicitat sfatul sefului Serviciului gospodariei comunale din cadrul Directiei tehnice a Primariei, Constantin Tarnar. Potrivit punctului de vedere exprimat de inginerul Tarnar, "salariatii de la DAFIS ar trebui sa mai citeasca legea". De asemenea, inginerul a mai precizat ca "pentru executarea de lucrari reparatii la bransamentele exterioare si interioare (de la caminul de apometru pina la intrarea in imobil) in conformitate cu Legea 50/1991 modificata, articolul 8, litera f, nu este necesara obtinerea autorizatiei de constructie".
Intre timp, patronul firmei Calipso a plecat in concediu si locatarii nu au mai avut acces in demisol pentru a-si continua lucrarile de reparatii la instalatia de apa rece. Pina la intoarcerea paronului din concediu, respectiv pe 16 august, 17 familii care locuiesc in blocul nr.2 au stat mai bine de o luna fara apa. Acestea au fost nevoiti sa-si care apa cu bidoanele de la Statia Peco Bucium. Abia dupa data de 16 august, lucrarile de reparatii au fost finalizate si s-a reluat furnizarea apei reci.

Primaria incalca drepturile proprietarilor

Toate cele 17 familii si-au cumparat apartamentele. Conform contractului de vinzare-cumparare incheiat intre locatar si Consiliul Local, in afara de suprafata utila a apartamentului, proprietarul a beneficiat si de cota indiviza de 16,67 la suta din suprafata de folosinta comuna a imobilului. Totodata au fost vindute dependintele, anexele gospodaresti, intalatiile aferente si boxele, fiecare avind o suprafata de 4,7 metri patrati. Boxele se afla la demisolul blocului, care este inchiriat de DAFIS firmei Calipso.
In aceasta situatie, proprietarii au cerut Primariei "atribuirea demisolului intrucit prin acesta trec instalatiile de apa, canalizare". Pina in prezent, liderul locatarilor Stefan Anton are la activ citeva audiente cu viceprimarii Stefan Ungureanu si Vasile Dumitriu. La rindul lor, viceprimarii l-au desemnat pe directorul DAFIS cu rezolvarea problemei demisolului.

Directorul Giubernea face ce vrea cu averea publica

Potrivit declaratiei directorului DAFIS, Mihai Giubernea, "contractul de asociere cu firma Calipso BMC SRL a incetat cu anul 1997 si s-a incheiat un nou contract de inchirere. Acesta a fost reactualizat pe 6 aprilie 1999. Chiria stabilita pentru intreaga suprafata de 200 metri patrati este de 2,3 milioane lei. Demisolul blocului a fost al DAFIS si va fi al DAFIS. Indiferent daca locatarii isi fac asociatie de proprietari, demisolul va fi al DAFIS".
De alta parere a fost viceprimarul Vasile Dumitriu care a considerat ca "este o anomalie. Nu stiu prin ce imprejurare demisolul blocului a fost trecut pe lista spatiilor comerciale. Dupa expirarea contractului de inchirere (31 decembrie 1999), proprietarii blocului vor putea sa-si revendice spatiul".
In conditiile in care spatiile comerciale aflate in adminstrarea DAFIS sint evaluate la 5-6 milioane lei metrul patrat, acelasi director care negociaza vinzarea spatiilor comerciale stabileste in cazul patronului societatii Calipso BMC SRL un pret derizoriu pe metrul patrat -11.500 lei.
Marcela DONCIU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1274 (s) | 24 queries | Mysql time :0.015433 (s)