Local

Primăria distribuie măști de protecție pentru persoanele defavorizate – UPDATE/ VIDEO

Publicat: 03 sept. 2020
Primarul Mihai Chirica, purtând mască de protecție
Primăria distribuie măști de protecție tuturor persoanelor defavorizate

Primăria Municipiului Iași începe distribuirea măștilor de protecție pentru familiile și persoanele defavorizate, acordate conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 78 / 2020. În Municipiul Iași sunt 7.641 de persoane care vor beneficia de această măsură de sprijin. Angajații municipalității vor distribui în zilele următoare câte 50 de măști de protecție pentru fiecare persoană inclusă în una din cele patru categorii prevăzute în legislație.

UPDATE: Un număr de 45 de primării au preluat până în acest moment măștile de protecție destinate persoanelor defavorizate, furnizate de Ministerul Sănătății.

„Mulțumesc pentru implicare colegilor de la DSP, ISU și primarilor din județ!”, a precizat Marian Grigoraș, prefectul județului Iași.

Cui va da Primăria măști de protecție

Categoriile de beneficiari care vor primi măști de protecție sunt:

  1. Beneficiarii de venit minim garantat – 503 persoane.
  2. Beneficiarii alocaţiei pentru susţinerea familiei – 429 persoane.
  3. Pensionarii sistemului public de pensii cu pensia până la 704 lei – 5.743 beneficiari (conform evidenței transmise de Casa Județeană de Pensii Iași), din care 4.287 sunt beneficiari unici (1.456 sunt persoane au și statutul de persoană cu nevoi speciale).
  4. Persoanele încadrate în grad de handicap care realizează venituri exclusiv din prestaţiile sociale prevăzute de art. 42 şi 58 din Legea nr. 448 / 2006 – 2.422 beneficiari unici (conform evidenței retransmise de Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Iași).

Cum se vor distribui măștile

Distribuția măștilor să realizează astfel:

– Pentru cele 932 de persoane beneficiare de beneficii de asistență socială (venit minim garantat și alocație pentru susținerea familiei) distribuția să va realiza prin Direcția de Asistență Socială. Măștile vor putea fi ridicate de la sediul din șos. Națională, nr. 43, în zilele de 4, 7 și 8 septembrie. În baza documentelor de identitate prezentate în original, titularul beneficiului va putea ridica măștile pentru întreaga familie.

– Pentru 6.709 de persoane (pensionarii cu pensia de până la 704 lei, respectiv persoanele cu nevoi speciale care realizează venituri exclusiv din prestațiile sociale prevăzute de art. 42 şi 58 din Legea nr. 448/2006) distribuția se va realiza, la domiciliul declarat la constituirea beneficiilor, prin echipe speciale, în zilele de 4, 5, 7 și 8 septembrie. În situația în care persoana nu va fi găsită la domiciliu, i se va recomanda printr-o invitație ridicarea măștilor în zilele următoare, de la sediul Direcției de Asistență Socială din șos. Națională, nr. 43.

În listele transmise de către instituțiile partenere sunt doar beneficiarii aflați în plată în luna mai 2020.

Peste 3,3 milioane de măști de protecție pentru persoanele defavorizate din județul Iași

Peste 3,3 milioane de măști de protecție pentru persoanele defavorizate din județul Iași vor fi distribuite de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Iași. Cele peste 3.320.000 de măști de protecție au ajuns noaptea trecută la depozitul ISU. Prin intermediul Direcției de Sănătate Publică, măștile vor fi distribuite primarilor din județ, care au obligația de a le preda beneficiarilor în termen de 3 zile. Măștile de protecție au fost achiziționate de Ministerul Sănătății.

Măști de protecție pentru persoanele defavorizate din județul Iași

Beneficiarii măștilor de protecție sunt:

a) persoanele din familiile care primesc ajutor social acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare;

b) persoanele din familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, republicată, cu modificările și completările ulterioare;

c) pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi sunt de până la 1.000 lei inclusiv, reprezentând nivelul indemnizației sociale pentru pensionari prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, aprobată prin Legea nr. 196/2009, cu modificările ulterioare;

d) persoanele încadrate în grad de handicap care realizează venituri exclusiv din prestațiile sociale prevăzute de art. 42 și 58 din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Prefectul Județului Iași, Marian Grigoraș, a transmis că fiecare beneficiar va primi lunar un număr de 30 de măști.

„La nivelul întregului județ vor fi distribuite în total 3.321.360 de măști de protecție, numărul beneficiarilor fiind de 110.712″, a declarat Marian Grigoraș.

Comentarii
Adauga un comentariu