Titlurile zilei

Primăria i-a demolat casa unei femei din Iași și a construit blocuri pe terenul moștenit de la bunici. Elena Farcaș a făcut plângere penală

Publicat: 26 iun. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Primăria i-a demolat casa unei femei din Iași și a construit blocuri pe terenul moștenit de la bunici. Elena Farcaș a făcut plângere penală
Ieșeanca Elena Farcaș trăiește o dramă după ce Primăria i-a demolat casa pentru a construi blocuri pe terenul moștenit de aceasta

Primăria i-a demolat casa unei femei din Iași și a construit blocuri de apartamente pe terenul respectiv. Elena Farcaș a aflat că și restul terenului moștenit de la bunici a fost vândut în condiții suspecte de către nepotul ei. Femeia a fost nevoită să plece la muncă în străinătate pentru a-și întreține copiii

O femeie din Iași, în vârstă de 64 de ani, a rămas fără locuință după ce autoritățile i-au demolat casa pentru a face loc unui proiect imobiliar de amploare. Se întâmplă în localitatea Bălțați din județul Iași, acolo unde Elena Farcaș deținea proprietatea chiar în centrul localității, dar și mai multe terenuri intravilane și extravilane aflate pe marginea Drumului European 58. Femeia povestește că, de la proprietăți imobiliare întinse pe câteva hectare, aceasta a ajuns să nu mai aibă unde locui, fiind obligată să meargă la muncă în străinătate pentru a-și putea întreține cei doi copiii.

„Am avut casă exact în centrul localității, în centrul civic din Bălțați. Pe vremea regimului, înainte de 1989, Primăria a dat ordin să demoleze casa părintească și să se facă în schimb blocuri. Pur și simplu ne-au scos afară, fără să ne acorde o altă locuință în care să stăm. Ne-au trimis o perioadă într-o casă nelocuită, iar la două luni a venit proprietarul și ne-a scos afară. Eram cu copilul mic, disperată, nu știam ce să fac”, povestește ieșeanca Elena Farcaș.

Primăria i-a demolat casa Elenei Farcaș și a construit blocuri în schimb

Rămasă fără majoritatea proprietăților deținute în trecut, Elena Farcaș povestește că a fost păcălită cât timp a fost la muncă în Germania chiar de către rude. În locul casei demolate s-au construit blocuri.
Deși este singurul moștenitor pe un teren de la marginea DE 58, femeia a aflat cu stupoare că terenul a fost vândut de nepotul său în urmă cu trei ani, iar asta fără informarea proprietarului de drept sau a autorităților.

„Acum sunt apartamente goale în blocul construit de Primărie peste casa mea, am cerut de la bun început o locuință acolo, dar primarul a refuzat. Acum trei ani, un nepot al meu a vândut un teren la care sunt singurul moștenitor, am actul în original de la părinții mei. Nu știu cum a făcut, dar i-am dat în judecată pe el și pe notarul Isachi, care a murit între timp. Eu, când m-am întors din Germania cu intenția să vând pământul, a trebuit să umblu pe drumuri, să cheltuiesc banii pe avocați și așa mai departe.

Nici până în ziua de azi nu mi-a restituit terenul moștenit de la părinți. Am fost în audiență la prefect, am umblat prin tribunale, dar m-am izbit de refuzul primarului care spune că nu găsește anumite acte. El spune că găsește actele bunicului, dar nu și ale tatălui meu, sunt lucrurile pe care le-am primit moștenire și trebuie să le las mai departe copiilor mei. Din această cauză am făcut plângere penală împotriva primarului”, mai spune Elena Farcaș.

Primăria susține că nu există actele de moștenire pentru terenurile tatălui

Autoritățile din Primăria Bălțați susțin că s-a ajuns în această situație din cauza unei neclarități în actele lui Gheorghe Macuță, tatăl Elenei Farcaș, care a decedat în urmă cu mai mulți ani. Vasile Aștefanei, primarul comunei Bălțați, explică faptul că, deși există documente referitoare la bunicul Elenei Farcaș, nu există și pentru tatăl ei.

„Conform Legii fondului funciar nr. 18 din 1991, se restituie dreptul de proprietate în baza registrelor agricole și pe baza anexei de validare de la Comisia județeană. Tatăl ei a fost mutat în condiții neclare de la locul unde era casa, care a fost demolată. Astăzi, când verificăm Registrul agricol, figurează bunicul femeii, dar nu și tatăl ei. Eu nu pot să eliberez un document pe care nu îl am.

A venit la mine la birou în repetate rânduri, dar în toată perioada aceasta putea apela la instanțele judecătorești. Legat de terenul vândut de nepot, este posibil să se fi făcut o înțelegere doar între ei, fără să se treacă pe la Primărie, sau, dacă s-a făcut înainte de 2008, înainte ca eu să fiu aici, este greu să faci ceva. Moștenirea vine undeva de la bunic, nu de la tată, iar asta a complicat lucrurile”, a explicat Vasile Aștefanei, primarul comunei Bălțați.

Adauga un comentariu