News Flash:

Primaria Iasi este "surda" la hotararile prefecturii

10 Aprilie 2000
1472 Vizualizari | 0 Comentarii
•Comisia locala de aplicare a Legii fondului funciar ignora drepturile unui iesean •Natalia Sacaleanu este victima "afacerii agronomilor" dar si a birocratiei comisiei locale a carei presedinte este Simirad

Printr-o adresa datata 27 ianuarie 2000, Primaria Iasi - Comisia municipala de aplicare a Legii 18/1991 este somata de Prefectura Iasi sa "procedeze de urgenta la punerea in posesie si eliberarea titlului de proprietate a dnei Natalia Sacaleanu, pe amplasamentul din str. Nicolina nr.168." Dupa mai bine de trei luni, Comisia municipala de aplicare a Legii fondului funciar, in fruntea careia se afla Constantin Simirad, isi permite sa eludeze legea si sa-si bata joc de drepturile unui cetatean.
In fapt: Natalia Sacaleanu, domiciliata in Iasi, este proprietara unui teren in suprafata de 3 hectare, care nu a putut fi revendicat din cauza "afacerii agronomilor".
Conform evidentei cadastrale, aferenta municipiului Iasi, in 1990 acest teren se afla in administrarea Statiunii de Cercetare si Productie Pomicola (SCPP) Miroslava. Ulterior, in 1992, pe acest teren s-au eliberat titluri de proprietate specialistilor din cadrul statiunii. Dupa opt ani, Prefectura Iasi, in urma adresei OCAOTA din 20 ianuarie 2000, confirma ca au fost "eliberate urmatoarele titluri de proprietate, in constituire, unor specialisti din agricultura, cu incalcarea legii si in consecinta au fost anulate titlurile apartinand urmatoarelor persoane: Georgeta V. Vartic, Constantin I. Rosca, Titus V. Paduraru, Dumitru M. Dutcovici, Mihai D. Istrate, Ion I. Palade, Mircea C. Zanca, Ludovic M. Petre, Elena C. Iurea, Olga V. Maxim, Luta N. Neculai, Constantin S. Bazgan, Maricica P. Sarbu, Mihai L. Haisan, Emil A. Rominger - actualul director al Statiunii de Cercetare si Productie Pomicola Miroslava - si Ioachim Gh. Bodi.
Dupa cativa ani petrecuti prin salile de judecata, prin Sentinta civila nr. 191/11.01/1995, Nataliei Sacaleanu i se recunoaste dreptul de proprietate pentru suprafata de trei hectare, situata in str. Nicolina nr.168, care la acea data era trecuta pe raza comunei Miroslava. In urma demersurilor intreprinse de Natalia Sacaleanu, s-a dovedit, ulterior, ca acest teren este amplasat pe raza municipiului Iasi si in aceste conditii Primaria Iasi este obligata sa dispuna eliberarea titlului de proprietate.

Birocratii Prefecturii si ai Primariei Iasi se ocupa de "erori materiale

Anul trecut, Comisia judeteana de aplicare a Legii fondului funciar a emis Hotararea nr. 173/6.01/1999 prin care reconstituie Nataliei Sacaleanu dreptul de proprietate pentru suprafata de 3 hectare, teren situat pe raza comunei Miroslava. In aceeasi luna, Primaria Miroslava a comunicat Nataliei Sacaleanu ca terenul solicitat nu se afla situat pe raza comunei, ci este amplasat, conform precizarilor Oficiului de Cadastru Agricol si Organizarea Teritoriului Agricol (OCOTA) "pe teritoriul administrativ al municipiului Iasi".
Intr-un document semnat in data de 14 ianuarie 2000 de Ioan Zlavog, seful serviciului Amenajarea teritoriului si cadastru funciar din cadrul Primariei Iasi, se precizeaza ca "din certificatul eliberat de Arhivele Statului rezulta ca Elena Plugaru (mama Nataliei Sacaleanu), din str. Nicolina nr.168, este proprietara suprafetei de 3 ha, dar asta nu inseamna ca aceasta suprafata este situata la adresa din str. Nicolina". Mai mult, "onorabilul" functionar al primariei iesene pretinde ca aceeasi suprafata a fost revendicata si de Paraschiv Aldea care "nu a putut dovedi ca a avut acel loc". Cursa vicioasa (Prefectura - Primaria Iasi - Primaria Miroslava) avea sa ia sfarsit abia in luna februarie 2000, cand Prefectura Iasi recunoaste "eroarea materiala din Hotararea nr. 173/1999, constand in aceea ca s-a reconstituit proprietatea pe raza comunei Miroslava si nu pe raza municipiului Iasi, asa cum era corect". Astfel, a fost emisa o noua hotarare - nr.1, care rectifica hotararea data in 1999 si reconstituie Nataliei Sacaleanu dreptul de proprietate pe suprafata de 3 hectare, in municipiul Iasi. Desi au trecut cateva luni, Primaria Iasi nu da semne, probabil din anumite interese, sa respecte hotararea prefecturii si drepturile unui cetatean.
Marcela DONCIU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1328 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013341 (s)