Titlurile zilei

Primăria Iași îi face pârtie lui Viorel Cozma, în cazul clădirii de birouri Iorga Business Center! Vecinii au sărit, nemulțumiți de combinația de milioane de euro. Afaceristul: „Mie nu-mi place acest proiect, am scos terenul la vânzare” – FOTO

Publicat: 07 mai 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Primăria Iași îi face pârtie lui Viorel Cozma în cazul clădirii de birouri Iorga Business Center Vecinii au sărit nemulțumiți de combinația de milioane de euro. Afaceristul Mie nu-mi place acest proiect am scos terenul la vânzare - FOTO
Proiectul lui Viorel Cozma de pe bulevardul Nicolae Iorga a trezit nemulțumirea proprietarilor din zonă. Aceștia au spus că noul imobil de birouri va scădea prețul proprietăților din jur. În replică, Viorel Cozma spune că s-a săturat și că vrea să vândă proiectul

Un proiect imobiliar de anvergură al afaceristului Viorel Cozma a fost contestat de vecini. Proprietarii spun că imobilul cu 8 etaje va devaloriza terenurile din zonă. Patronul Conest SA susține că nu va mai investi în zonă și că va vinde terenul cu 500 de euro pe metru pătrat

Noi detalii ies la suprafață despre proiectul imobiliar al lui Viorel Cozma, patronul firmei de construcții Conest SA. Recent, a fost lansat Planul Urbanistic Zonal (PUZ), care prevede construirea unei clădiri de birouri pe bulevardul Nicolae Iorga, nr. 8F, în imediata vecinătate a pasajului Nicolina. Beneficiarul investiției este societatea Iorga Business Center SRL, unde acționari apar Conest SA și Media Rom Grup SRL, controlată de afaceristul Ioan Melinte. Conform documentației, cei doi afaceriști vor să construiască o clădire de birouri cu regimul de înălțime 2S+P+8, pe o suprafață de 1.367 de metri pătrați. Proiectul este contestat chiar de proprietarii de terenuri din apropierea amplasamentului achiziționat de Iorga Business Center.

În cursul zilei de ieri, la sesiunea de consultare publică au fost depuse mai multe obiecțiuni. De precizat că cei prezenți nu au fost notificați de Primăria Iași, au aflat din greșeală că este organizată cosultarea publică. Culmea, la consultări, reprezentanții Conest SA au lipsit, iar prezentarea proiectului a rămas în sarcina oficialilor din Primăria Iași. Conest SA este cunoscută pentru relațiile strânse cu Primăria Iași, câștigând mai multe contracte de infrastructură, de zeci de milioane de euro. În edițiile trecute „BZI” a fost prezentat cazul unui muncitor de la Conest SA care în urma unui accident de muncă a decedat.

Proiectul lui Viorel Cozma transformă terenurile din jur în bunuri fără valoare

La câțiva metri de terenul deținut de Iorga Business Center se află o suprafață de 564 de metri pătrați, aflată în proprietatea societății Sorin Boazu SRL, unde acționari sunt Sorin Boazu și Iulian Petru Grumăzescu. Aici, în trecut, a funcționat o benzinărie. Cei doi au explicat că proiectul lui Viorel Cozma va anula valoarea terenurilor din jur, acum prețul de vânzare fiind și de 750 euro/mp. Mai precis, în cazul în care va fi construit imobilul cu 8 etaje, vecinii care vor să investească nu vor mai putea să construiască în baza unui regim mare de înălțime, cum este cel propus pentru clădirea de birouri.

„PUZ-ul ține seama doar de regimul de înălțime existent P+2E+M și nu de un regim de înălțime identic cu cel propus 2S+P+8E, îngrădindu-ne în acest fel dreptul de a ne utiliza deplin proprietățile, în acest fel scade valoarea proprietăților noastre și dreptul de a le folosi corespunzător. Pe terenul Sorin Boazu SRL este o construcție cu regim de înălțime P, iar terenul l-am achiziționat pentru a construi și nu pentru a rămâne cu acest regim de înălțime.

Un spațiu situat într-o zonă centrală cu trafic auto intens nu se poate limita la un regim de construire P, ci la un regim similar cu al vecinilor noștri. Perimetrul construibil este la minimum 2 metri de proprietățile prezentate și nu știm dacă la execuție ele vor ajunge pe această limită, de aceea solicităm în mod expres a se completa documentația PUZ cu aceste distanțe”, au transmis reprezentanții SC Sorin Boazu SRL, care au solicitat amânarea proiectului.

Reprezentanții Primăriei au precizat că obiecțiunile menționate vor fi atașate la raportul sesiunii de consultare publică.

Afaceristul Viorel Cozma spune că nu îi pasă de proiect și că a scos terenul la vânzare

Contactat telefonic, Viorel Cozma a prezentat altă variantă. Afaceristul spune că a propus vecinilor să se asocieze și să construiască clădirea pe o suprafață de teren mai mare, însă ar fi fost refuzat. Patronul Conest anunță că vecinii i-au cerut un preț exorbitant, de 1.500 de euro pe metru pătrat.

„În urmă cu doi ani le-am propus să facem un PUZ pe toată zona și să demolăm coșmeliile de acolo. Urma să facem o evaluare corectă și să împărțim fiecare, unul trei etaje, altul mai mult, în funcție de posibilități. Nu au vrut și mi-au cerut 1.500 de euro pe metru pătrat. Le-am zis că prețul ăsta este pentru terenuri în Paris. Acum două săptămâni au venit la mine și am reluat discuția. I-am spus că voi temporiza acest PUZ. Dar ei văd că s-au dus la consultarea publică. Eu nu aveam cum să o opresc pentru că era deja programată. Urma ca după consultare să ne unim.

Mie nu-mi place acest proiect, și mâine îl vând. Este foarte costisitor să construiești acolo. Nu merită, nu am chiriași ca la Palas. Deja am scos terenul la vânzare cu 500 de euro pe metru. Ei vor să se îmbogățească de la un petec de teren. Normal, dacă are o suprafață mai mică decât a mea, vor primi indicatori mai mici. Cei trei vecini de lângă teren au o suprafață sub 1.000 de metri pătrați. Unul mi-a cerut 1 milion de euro, altul 750.000 de euro”, a declarat Viorel Cozma.

Proiectul Iorga Business Center „mirosea” în documentația supusă dezbaterii publice

În cee ce privește documentația PUZ, în proiectul lui Viorel Cozma erau prezente mai multe inadvertențe. Spre exemplu, terenul de pe bulevardul Nicolae Iorga este încadrat, conform Planului Urbanistic General (PUG), în zona CM – funcțiuni mixte. Conform PUZ, este propus un procent de ocupare a terenului (POT) de 60 la sută, cu un coeficient de utilizare a terenului (CUT) de 4, cu 110 locuri de parcare în subsol. Rezultă o suprafață desfășurată a clădirii de 5.468 de metri pătrați.

În realitate, regulamentul urbanistic al PUG prevede cu totul alți indicatori pentru zona CM, unde este poziționat și terenul afaceriștilor Viorel Cozma și Ioan Melinte. Astfel, pentru zona amintită este prevăzut un POT maxim de 50 la sută, nicidecum 60 la sută, și un CUT maxim de 1.8, nicidecum 4. Prin noua propunere, investitorii au dublat efectiv suprafața clădirii. Dacă respectau CUT-ul de 1.8, clădirea ar fi avut o suprafață desfășurată de doar 2.460 de metri pătrați. Viorel Cozma a fost implicat într-un scandal după ce noii proprietari de la Conest Grand Residence, din Tudor Vladimirescu, au acuzat calitatea proastă de execuție a apartamentelor.

Viorel Cozma se concentrează pe tunul imobiliar din zona Păcurari – Dacia

Viorel Cozma și-a concentrat toată atenția pe investiția imobiliară din zona Păcurari – Dacia, pe strada Rampei, nr. 9A, arteră paralelă cu strada Luca Arbore, lângă linia de cale ferată. Suprafața de teren studiată este de 16.504 metri pătrați și presupune construirea a trei blocuri de locuințe colective cu mai multe tronsoane. Pe actualul teren este amenajată o stație de betoane, propusă pentru demolare. Inițial, conform Planului Urbanistic Zonal, cele 3 blocuri aveau regimul de înălțime de 2S+P+6E + Er (etaj retras).

Brusc, subsolurile au dispărut, iar imobilele s-au transformat în D+P+6E + Er. La orice proiect major, subsolurile sunt folosite exclusiv pentru amenajarea parcărilor. În proiect este specificat un număr de 280 de locuri în parcare supraterană și doar 60 la nivelul solului. Chiar și așa, proiectul a ajuns la etapa de autorizare. Proiectul imobiliar fost inițiat prin societatea BCC Agregate SRL, unde Conest SA deține 50 la sută din firmă. Celelalte părți sociale sunt deținute de Calcarul SA (20 la sută), condusă de afaceristul Nicolae Troașe, din Suceava, și Dănuț Andrei Radu (30 la sută).

Adauga un comentariu