Local

Primăria Iași își face sediu nou pe 4 etaje în centrul orașului. Iată primele schițe ale noului imobil – GALERIE FOTO

Publicat: 28 mai 2022
Palatul Roznovanu, sediul actual al Primăriei Iași și schițele noului imobil administrativ
Primăria Iași își face sediu nou pe 4 etaje în centrul orașului, în apropiere de Palatul Roznovanu

Primăria Iași își face sediu nou în zona centrală a orașului. Clădirea va fi structurată pe mai multe nivele și va fi ridicată în apropiere de Palatul Roznovanu. Imobilul actual va fi folosit de primar și viceprimari pentru întâlnirile Consiliului Local. Executivul primăriei a schițat planul urbanistic pentru noua investiție.

Funcționarii Primăriei municipiului Iași vor lucra într-un sediu nou. Autoritatea locală a demarat planul urbanistic zonal (PUZ) pentru noul sediu administrativ, clădire care va fi construită în apropiere de Palatul Roznovanu, actuala clădire în care funcționează Primăria. De altfel, clădirea monument istoric de pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt va rămâne ca sediu pentru primar și viceprimari și secretarul Consiliului Local, urmând a găzdui doar ședințele de Consiliu Local.

Sediu nou pentru Primăria Iași. Cum arată planul urbanistic?

Înălțimea maximă va fi de 25 metri, clădirea urmând a fi ridicată între strada Maestrul Ion Baciu, strada Sf. Sava și strada Agatha Bârsescu, la o distanță de circa 40 de metri de Palatul Roznovanu.

„Intenția beneficiarului este de a realiza Planul Urbanistic Zonal care să stabilească reglementările și indicatorii urbanistici ce vor permite construirea centrului administrativ al municipiului Iași, cu utilitățile necesare funcționării armonioase a obiectivului. Accesul pietonal se va realiza din strada Agatha Bârsescu, de pe esplanada Teatrului Național și din bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt. Se propune ca segmentul din strada Agatha Bârsescu, dintre intersecția cu strada I.C. Brătianu și intersecția cu strada Sf. Sava să fie pietonal, astfel încât să existe o legătură firească între Teatru, esplanada, palatul Roznovanu și viitorul centru administrativ. Pentru intervenții de urgență, se va putea accede și din bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, precum și din strada Agatha Bârsescu”, se arată în documentația aferentă proiectului.

Recent, Primăria Iași a anunțat că face unele angajări în instituție.

Clădirea va fi din sticlă, conform proiectului primăriei

Din punct de vedere arhitectural, clădirea va fi prevăzută cu pereți de sticlă, conform dorinței municipalității ieșene. Primele detalii au fost prezentate în anul 2019, când a fost eliberat și certificatul de urbanism.

”lnvestiția propusă nu va schimba funcțiunea zonei, respectiv zona centrală situată în interiorul perimetrului de protecție a valorilor istorice și arhitectural urbanistice. Imobilul va fi o construcție cu regim de înălțime 2S+P+3E, 4E parțial, va avea o structură durabilă, utilizând materiale de construcție și finisaje de bună calitate, volumele construite vor fi simple și se vor integra în zona studiată, marcând corect etapa în care vor   fi construite. Fațadele posterioare și laterale vor fi tratate arhitectural la același nivel cu fațada principală. Se va asigura accesul specializat în cazul unor evenimente legate de protecția la incendiu.”

Noul sediu de la Primăria Iași ar urma să coste câteva milioane euro.
Comentarii
  • Meteahna lui Mihaita sa mai strecoare un bloc intre case. La Tehnopolis nu putea muta sediul primăriei ? ca si așa sta nefolosita si are o parcare generoasa. Nu este normal.

  • Proiectele pentru centrele sociale, sediile secundare cu asociațiile de proprietari, sala sporturilor, piscine, sali sport, parcari, sosele centura, strazi, si altele cum stau ? Pietele sunt la nivelul anilor 89 ! Asta e primaria Iasi ! STICLA ! sau BETON ! VALEA TOVARASI BOLSEVICI !

  • Nesimțitul de Chirică face tot felul de șantaje pe ascuns.O prietena care are un modul stradal a primit avertisment sa își spele bunul . Bai prostănacule ai fost la blocurile anl din dacia sa vezi cum arata spațiul verde .Vrei sa te lauzi cu Iașului tău. Du te cu gașca ta de smacheri de la termoservici și taie iarba, toaleteaza copacii, da ți cu var toate bordurile. Câte scrisori jantajiste mai trimiți.
    Și sa calculezi distanta de la parc la blocuri se încadrează în lege? Ai calculat vro data conform legi decibeli.
    Pui de smecher ocupate de lucruri importante.

  • Mare prostie, de ce aglomereaza centrul orasului cu peste 500 de angajati? oamenii aia unde parcheaza? de ce trebuie sa fie fix in centrul orasului? sunt atatea cladiri de birouri in Iasi care nu blocheaza traficul din oras

  • Creste foarte mult personalul angajat pe baza de pile, cunostinte, relatii. Unde sa-i mai bage ca-s multi cata frunza, cata iarba…

Adauga un comentariu