Economic Local

Primăria Iași modernizează esplanada de la Teatrul Național! Edilii oferă 120.000 lei firmelor care vin cu soluția. Se ia în calcul și o parcare subterană

Publicat: 23 mai 2020
Ieșenii așteaptă de ani buni modernizarea esplanadei de la Teatrul Național, aflată în stare de degradare

Primăria Iași caută o firmă de proiectare care să ofere soluții pentru modernizarea esplanadei de la Teatrul Național. Procedura va fi reluată luna viitoare cu o estimare bugetară mai mare, de 120.000 lei, fără TVA.

Primăria Iași nu reușește să găsească o firmă specializată care să ofere sevicii de proiectare pentru modernizarea și reabilitarea esplanadei Teatrului Național „Vasile Alecsandri” . Au fost organizate mai multe proceduri, dar fără succes. Asta și din cauza prevederii bugetare care era la un moment dat de 55.000 lei, fără TVA. Pe data de 10 iunie, municipalitatea a programat o nouă licitație, de data asta cu o prevedere bugetară de 120.000 lei, fără TVA. Esplanada are o suprafață de 9.726 metri pătrați.

Primăria Iași caută o soluție pentru amenajarea unei parcări subterane sau supraterane

Edilii vor să afle de la proiectant dacă există posibilitatea de amenajare a unei parcări, care ar debloca traficul din zona centrală.

„Se solicită rezolvarea următoarelor aspecte legate de modernizarea și reabilitarea Esplanadei Teatrului Național „Vasile Alecsandri” Iași: reamenajarea spațiilor verzi, amenajări peisagistice, alei pietonale, obiecte de mobilier urban, amenajarea acceselor rutiere pentru trafic ocazional (aprovizionare, intervenții). Proiectul va prevedea iluminatul funcțional și ambiental al traseelor și punctelor de interes, se va analiza posibilitatea amenajării de parcaje subterane și supraterane, instalarea unui sistem WI-FI în spațiile publice, instalarea unui sistem de supraveghere video a spațiilor amenajate”, se arată în caietul de sarcini.

Experții recomandă reconstruirea zonei esplanadei de la Teatrul Național din Iași, nu reabilitarea

Edilii au comandat o expertiză tehnică a amplasamentului, fiind realizată de Element Design SRL. Concluziile sunt că o investiție de la „zero” este mult mai eficientă decât reabilitarea zonei, cu cheltuieli chiar mai mici.

„Din cauza stării avansate de degradare la nivelul infrastructurii, cât și a suprastructurii, măsurile ce se impun, în vederea construcțiilor la o stare care să satisfacă toate exigențele aferente exploatării normale, vor genera costuri de reabilitare foarte mari, nejustificate. Din punct de vedere economic, reabilitarea acestui ansamblu (alei și făntâni) nu este fezabilă, deoarece costurile de reabilitare vor depăși costurile aferente realizării unei construcții noi capabilă să îndeplinească toate exigențele actuale în construcții, precum și cerințele funcționale impuse de beneficiar. Dezafectarea se poate realiza, neexistând clădiri sau obiecte în imediata apropriere, a căror integritate să fie pusă în pericol de lucrările desfășurate în vederea demolării construcției existente”, se arată în concluziile expertizei tehnice.

Esplanada de la Teatrul Național din Iași este un punct de atracție datorită aliniamentului superb de platani

Esplanada a fost amenajată în perioada 1964-1985 și nu a beneficiat de lucrări de reabilitate.

„Parcul este caracterizat printr-o alee centrală ce deschide axa urbană dintre Mitropolie și Teatrul Național. În stânga și în dreapta sunt amplasate 4 fântâni decorative și alei. Spațiul are plantații valoroase. Printre acestea enumerăm aliniamentul de platani, dinspre strada I.C. Brătianu. Spre bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, aleea centrală adăpostește expoziția în aer liber a pictorilor ieșeni. De asemenea, în dreapta și stânga acestei alei sunt amplasate busturile unor scriitori, artiști după cum urmează: – spre strada I.C. Brătianu – busturile lui George Enescu și Matei Millo. În extremitatea nord-estică a scuarului, în 1990, s-a ridicat o placă comemorativă pe locul unde a fost primul teatru evreiesc, «Pomul Verde» din 1876”, se arată în descrierea zonei.

Primăria Iași va alege oferta cu prețul cel mai mic.
Comentarii
  • Radicalizarea Iesenilor si caderea lui Nichita s-a datorat ca a vrrut sa faca parcare in fata esplanadei Teatrului Național „Vasile Alecsandri” aviz amatorilor.

Adauga un comentariu