Local

Primaria incalca cu buna stiinta o hotarire judecatoreasca

Publicat: 11 aug. 1999
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:4755;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Piata Alexandru este obiectul disputei dintre Compiata si Primarie

Piata agroalimentara din cartierul Alexandru cel Bun este una din cele mai mari din Iasi, fiind recunoscuta, in acelasi timp, ca cea mai aglomerata si cea mai ieftina. Avind in vedere ca se pot scoate beneficii importante din administrarea acesteia, de multa vreme Primaria si Compiata SA se afla in conflict deschis, privind intrarea in posesie.
Pe 13 ianuarie 1997, Primaria Iasi, prin intermediul gardienilor publici, a ocupat platoul pietei, aflat in posesia si administrarea societatii Compiata SA Iasi. Actionata in judecata, municipalitatea a avut cistig de cauza, conform sentintei civile nr.68.882, din 30 mai 1997 a Tribunalului din Iasi, apelul declarat de Compiata SA ducind la acelasi rezultat. In urma acestor doua decizii, procesul a fost stramutat la Galati, unde, de data aceasta, cistig de cauza a avut Compiata, decizie pe care Primaria refuza sa o accepte.

O actiune in forta a Primariei

Primaria a ocupat prin forta, la data de 13 ianuarie 1997, platoul pietei agroalimentare din cartierul Alexandru cel Bun, considerind ca societatea comerciala Compiata SA nu putea face dovada proprietatii terenului pe care este edificata piata. Argumentul invocat a fost acela ca mentionarea terenului respectiv in actul administrativ de infiintare ori in actul de verificare al actiunilor detinute de FPS nu este similara cu posesia. Ca urmare a acestei actiuni, la care au participat angajati ai Corpului Gardienilor Publici, la data de 18 februarie 1997, Compiata SA a actionat in judecata Consiliul Local Iasi pentru ca, prin hotarirea ce se va pronunta, acesta sa fie obligat sa lase in deplina proprietate si pasnica folosinta Piata agroalimentara Alexandru cel Bun, impreuna cu dotarile si utilitatile aferente.
Compiata SA s-a constituit ca societate pe actiuni in baza articolului 17 din Legea 15/1990, prin Decizia nr.20/07.01.1991 a Prefecturii judetului Iasi, prin transformarea fostei Administratii de piete ce functiona pe linga Comitetul executiv al Consiliului Local Iasi. In baza textului de lege, si bunurile aflate in administrarea sa, la data infiintarii, au trecut in proprietatea societatii nou infiintate. Ulterior, capitalul social a fost arondat de catre Fondul Proprietatii de Stat si Fondul Proprietatii Private, in cotele prevazute de lege, iar apoi in baza Legii 55/1995, societatea s-a privatizat integral, obiectul sau de activitate cuprinzind si administrarea pietelor din Iasi, activitate desfasurata public, continuu, netulburat si sub nume de proprietar si in piata agroalimentara din cartierul Alexandru cel Bun.

Tribunalul Iasi a dat cistig de cauza Primariei

In urma actiunii deschise de catre Compiata SA la data de 18 februarie 1997, Tribunalul Iasi a pronuntat sentinta civila nr.68.882, din data de 30 mai 1997, prin care a respins exceptiile invocate de pirit privind lipsa calitatii procesuale active, inadmisibilitatea formularii actiunii, lipsa calitatii procesuale pasive si tardivitatea formularii actiunii, iar pe fondul cauzei, a respins ca neintemeiata actiunea posesorie formulata.
Instanta a considerat ca exceptiile evocate in intimpinare nu-si gasesc suport legal deoarece, dupa cum rezulta din hotarirea Consiliului Local nr.86/12.06.1995, Compiata SA, desi a avut mandat pina la 27.06.1996, a fost imputernicita sa incaseze taxe pentru folosirea locurilor publice de desfacere a produselor din pietele agroalimentare, sumele fiind depuse ulterior in contul Primariei. Printre motivele care au dus la respingerea actiunii inaintate de catre Compiata SA se numara faptul ca, potrivit art. 80 din Legea 69/1991 (modificata prin Legea nr.24/1996) a administratiei locale, terenurile pe care sint amplasate pietele reprezinta caracterul de utilitate publica si sint scoase din circuitul civil, astfel ca actiunea nu poate fi inadmisibila si nici tardiva.
De asemenea, reclamanta nu a facut dovada proprietatii terenului pe care este amplasata piata, mentionarea acestuia in actul administrativ de infiintare nefiind similara cu posesia. Un ultim aspect care a stat la baza deciziei Tribunalului a fost acela ca respectiva societate comerciala s-a infiintat in subordinea Primariei, neputind fi vorba de o posesia in sensul articolului 1.846 si 1.847 din Codul Civil.
Apelul formulat de catre Compiata SA a fost respins ca nefondat, pe baza acelorasi considerente, prin decizia civila nr.85/12.01.1998 .

La Galati, piata si-a schimbat proprietarul

Recursul acestei ultime sentinte a Tribunalului iesean s-a judecat la Galati, pe 28 octombrie 1998 fiind pronuntata decizia civila nr.1.120, care dadea cistig de cauza firmei Compiata SA. Curtea de Apel Galati a socotit hotaririle celor doua instante din Iasi ca neavind suport legal, deoarece aspectele relatate fac dovada deplina a posesiei. Din probele administrate a rezultat ca recurenta a detinut si detine piata din Alexandru cel Bun, de mai mult timp, asa cum s-a dovedit prin actul de infiintare, mentiunile de la Camera de Comert si Industrie si contractul de vinzare – cumparare de actiuni nr. 701, existent. Dovada posesiei a fost facuta prin contractul incheiat intre SC Compiata SA si Consiliul Local, contract prin care a fost stabilita si modalitatea de incasare si varsare a taxelor percepute in baza Legii nr.27/1994. Curtea de la Galati a considerat drept forma de posesie insasi imputernicirea data primarului de a incheia contracte cu SC Compiata SA.
In urma expunerii acestor motive, Curtea de Apel Galati, prin sentinta pronuntata, a obligat Primaria ieseana sa lase firma Compiata SA in deplina posesie si pasnica folosinta piata agroalimentara Alexandru cel Bun, impreuna cu dotarile si utilitatile existente, decizia fiind irevocabila.
Impotriva acestei decizii, Primaria din Iasi a facut apel, considerind ca, intre timp, piata a fost modernizata cu numeroase utilitati si spatii comerciale. Piata s-a modernizat si s-a extins, fiind vorba de o alta suprafata, utilitatile apartinind in totalitate municipalitatii. Curtea de Apel a respins insa actiunea Primariei, considerind ca ea nu a fost intemeiata pe acte noi, iar modernizarile efectuate nu constituie obiectul cererii de fata.

In prezent, in piata agroalimentara din cartierul Alexandru cel Bun este in plina perioada de modernizare, lucrarile fiind intr-un stadiu destul de avansat. Cum Primaria continua sa efectueze aceste lucrari, in ciuda celor doua decizii ale Curtii de Apel Galati, ambele irevocabile, se pare ca acest conflict va degenera, nici una din parti nefiind dispusa sa renunte. Ce este mai grav, este faptul ca edilii nostri incalca cu buna stiinta o hotarire judecatoreasca, existind toate sansele ca acestea sa raspunda penal.
Mihai ANDREI

Adauga un comentariu