News Flash:

Primaria - o taraba cu spatii comerciale

3 Martie 2000
1331 Vizualizari | 0 Comentarii
•Afacerea Cristy SRL - un tun de sute de milioane de lei

"Domnule primar, locatarii Asociatiei de locatari CL16-17, de pe strada Bacinschi va rugam sa anulati avizul de functionare al SC CRISTY SRL Iasi cu sediul in str. Bacinschi nr. 2 in holul de intrare al blocului de locuinte CL16, pentru ca este un spatiu ocupat in mod abuziv inca din anul 1992, cand noi, toti locatarii, am cumparat toate apartamentele noastre, devenind proprietarii de drept ai blocului, deci si pe celelalte dependinte comune conform Decret Lege nr. 61/1990 art. 2". Acesta este un fragment din memoriul adresat primarului Simirad de locatarii blocului CL 16, care ii cer acestuia sa faca dreptate.

Actele - tratate cu indiferenta

In spatele cererii lor, locatarii au multe acte, care probeaza ca au dreptate.
Dovezile pe care le poseda sunt incontestabile, inclusiv o adresa de la SC Habitat-Proiect (fostul ICPROM) semnata si stampilata de conducerea societatii, si din care spicuim: "holul de acces pentru locuinte a fost prevazut in proiect (proiect ICPROM nr. 8359/1984) cu o suprafata de 26,10 mp si nu s-a facut nici o modificare functionala, acesta executandu-se conform proiectului; prin cumpararea apartamentelor, locatarii au devenit proprietari si pe subsolul tehnic al blocului (cota parte cca 80%). Mentionam ca toate spatiile precizate mai sus au fost incluse in pretul de vanzare-cumparare al locuintelor, valoarea lor intrand cota parte in pretul fiecarui apartament. Documentatia de vanzare a apartamentelor a fost intocmita de SC Habitat-Proiect SA Iasi, in conformitate cu legile in vigoare".

Primaria Iasi a incalcat proprietatea locatarilor

Comentariile sunt de prisos si totusi, locatarii au avut surpriza sa constate ca un spatiu cumparat de ei cu acte in regula este revendicat in mod abuziv de primarie (motivul invocat fiind ca respectivul spatiu din casa scarii nu ar fi fost cumparat de locatari, RA Locuinta pastrandu-si dreptul de proprietar!), schimbandu-i-se destinatia din spatiu de folosinta comuna in spatiu comercial, punand in acest fel si in pericol evacuarea locatarilor din imobil in caz de urgenta. Iata continuarea povestii.
Pe 28 aprilie 1993, primarul Simirad emite Dispozitia 833, sub imperiul "numeroaselor sesizari ale patronatului din municipiul Iasi", prin care dispune: "Art.1 - Se revoca dispozitia nr. 942/1992, prin care pentru eliberarea autorizatiilor de functionare, avizelor de principiu, contractelor de inchiriere, solicitantii erau obligati odata cu cererea respectiva sa depuna si acordul locatarilor cu privire la existenta si functionarea unitatilor la parterul blocurilor de locuit". Aceasta dispozitie survine la nici un an de la emiterea unui alt act oficial - Dispozitia 942/6 august 1992, adica dupa cumpararea aproape in totalitate a blocurilor de catre locatari. In acest act scrie clar: "avand in vedere multitudinea reclamatiilor locatarilor din care rezulta ca prin deschiderea la parterul blocurilor de locuit a unor unitati comerciale se aduce atingere conditiilor normale si civilizate de habitat social (...) Primaria Iasi dispune: Art. 1: Incepand cu data prezentei pentru eliberarea autorizatiei de functionare, aviz de principiu, contract de inchiriere, solicitantul va depune odata cu cerea respectiva si acordul locatarilor cu privire la existenta si functionarea unitatilor la parterul blocurilor de locuit; Art. 2: Acordul va consta intr-un proces verbal, care va contine semnaturile tuturor celor care locuiesc in blocul si pe scara respectiva; Art. 3: RA Locuinta va stipula in mod expres in contractul de inchiriere conditia existentei acordului prealabil al locatarilor si a mentinerii acestui acord pe toata durata existentei contractului de inchiriere...".
Trebuie remarcat faptul ca nici unul dintre locatari nu si-a dat acordul deschiderii magazinului din scara blocului (litigiul existand din 1990), ba chiar au depus plangeri si memorii pentru anularea autorizatiei de functionare la primarie.
Care au fost adevaratele motive care au dus la anularea acestei dispozitii sau cine a avut de castigat de pe urma anularii ei ramane un mister greu de dezlegat. Semne de intrebare sunt si in legatura cu modalitatea de repartizare a spatiilor comerciale unor persoane, in interiorul casei scarilor la blocurile de locuit, netinand cont de plangerile viitorilor proprietari. Cum de a vandut RA Locuinta (actualul DAFIS) un spatiu cumparat de locatari unor terte persoane? Un lucru este cert: in litigiile aparute, cel putin una din parti a avut foarte mult de castigat.
Petru Varna
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1285 (s) | 22 queries | Mysql time :0.014534 (s)