Economic Local

Primăria Tătăruși cumpără tablete pentru copiii din comună! Contractul de 100.000 euro este pentru învățământul la distanță

Publicat: 22 mai 2020
Elevii sunt din ce în ce mai confuzi, nu știu să folosească tabletele la cursuruile on-line

Comunele din Iași continuă achiziția de tablete pentru elevii care nu au posibilități să participe la lecțiile on-line. Compania Orange vrea să furnizeze Primăriei Tătăruși un număr de 470 de tablete. Contractul are o valoare estimată de 100.000 euro, fără TVA. Contractul presupune și asigurarea serviciilor de trafic de date pe o perioadă de doi ani. Conform caietului de sarcini, tabletele trebuie să fie performante, să aibă cameră frontală și procesor destul de rapid. Deja și alte comune din județul Iași au lansat procedurile de achiziție

Primăria comunei Tătăruși a declanșat, recent, o licitație pentru achiziția unui număr de 470 tablete și servicii de trafic de date pentru o perioadă de doi ani. Echipamentele sunt pentru facilitarea accesului la învățământul la distanță. Prevederea bugetară este de 479.061 lei, fără TVA, aproape 100.000 euro. La procedură s-a prezentat o singură firmă: Orange România. Oferta a intrat în etapa de evaluare. Contractul va fi semnat doar dacă vor fi respectate cerințele tehnice. Echipamentele trebuie să aibă un sistem de operare Android, procesor 2,36 Ghz, mărime ecran 10.1 inch, capacitate RAM 32 Gb, cameră frontală, speaker încorporat, trafic nelimitat la viteza 4G, capacitate acumulator 5.100 mAh. Termenul de livrare a tabletelor și a SIM-urilor active este de maximum 10 zile, iar transportul va fi asigurat de ofertant. Garanția echipamentelor trebuie să fie de doi ani.

Mai multe comune vor să vină în ajutorul copiilor

Alte primării din județul Iași au anunțat deja lansarea unor achiziții similare. Tot mai multe autorități locale ieșene au decis să organizeze aceste proceduri pentru a veni în sprijinul celor care se află în special în ani terminali. Primarii din comunele Ciurea, Scobinți, Lespezi, Costuleni sau Sirețel au decis lansarea procedurilor pentru achiziția tabletelor necesare elevilor pe timp de pandemie, când cursurile sunt suspendate. Un exemplu este dat de comuna Lespezi, care a demarat achiziția pentru 600 de tablete.

Învățătorii din Iași, disperați de lipsa tabletelor pentru copiii fără posibilități

În plină stare de urgență, elevii din zona rurală au pierdut orice conctat cu școala. Dascălii au reclamat faptul că nu există infrastructură și, chiar în cazul în care s-ar fi pus la dispoziție tablete, nu există conexiune internet. Mai mult, nu toții elevii sunt instruiți să folosească echipamentele. Un astfel de semnal a tras pe data de 28 aprilie o învățătoare din comuna Aroneanu, de la școala Aron-Vodă. Acesta a precizat că, dintr-o clasă cu 20 de copii, doar trei aveau tablete.

„Din 20 de elevi, doar trei au tablete, ceilalți folosesc telefoanele părinților, care nu sunt întotdeauna performante. Semnalul uneori nu este prietenos cu noi. Sunetul este slab, imaginile, uneori, neclare, din cauza telefoanelor mai puțin performante. Dragi politicieni cu putere și posibilități, noi vrem să învățăm și avem nevoie de voi! Vrem tablete sau calculatoare cu care să mergem mai departe”, a fost mesajul învățătoarei.
Adauga un comentariu