News Flash:

Primaria va reanaliza fiecare cerere de retrocedare a terenurilor

11 August 2005
1321 Vizualizari | 0 Comentarii
•Noua Lege a proprietatii (L247/2005) complica lucrurile si a bagat in focuri functionarii primariei •Toti cetatenii care considera ca au fost nedreptatiti de punerile in posesie de pana acum pot formula din nou cereri pentru reanalizarea dosarului si pentru a obtine terenul revendicat

Desi primaria a rezolvat in mare parte cererile de revendicare a terenurilor, noua lege a proprietatii promovata de Guvern intoarce situatia, din nou, la inceput. Prevederile Legii 247/2005 obliga ca autoritatile locale sa reia analiza punerilor in posesie din '90 pana acum. Cetatenii care nu au reusit cu ajutorul legilor de pana acum sa recapete terenul nationalizat de comunisti pot depune la registratura primariei, pana pe 20 septembrie, o cerere de constituire a dreptului de proprietate. Pentru a sprijini revendicarea, fostii proprietari trebuie sa prezinte actele vechi de proprietate asupra terenului, certificatul de mostenitor si dovada faptului ca imobilul sau terenul a fost nationalizat. Pentru prima data, in fata comisiei de fond funciar este valabila si dovada proprietatii prin declaratiile martorilor. Practic, nu trebuie decat ca vecinii sa certifice ca terenul vizat a fost odata in proprietatea familiei ce solicita revendicarea. Pana acum, in numai cateva zile de la aparitia normelor de aplicare, la primaria ieseana su fost depuse 30 de cereri de punere in posesie. Majoritatea solicitantilor doreste reanalizarea dosarelor mai vechi, care au ramas pana acum nerezolvate, sau sunt persoane care, desi au intrat in posesie partial, doresc acum in baza Legii 247 sa recapete intreaga proprietate. Conform datelor primariei exista 120 de dosare nerezolvate depuse in baza Legii 10, care vor fi reactualizate si analizate in lumina noii legi. De asemenea, pentru reanalizarea situatiei ar putea depune cereri pentru retrocedare efectiva a terenului si fostii proprietari care pana acum au fost trecuti pentru despagubiri. Oricum, municipalitatea se declara pregatita pentru avalansa de cereri. "Noi am demarat deja unele proceduri stipulate de noua lege si deci suntem in avans. Am inceput crearea unei baze de date conforma prevederilor actuale, care sa contina situatia terenurilor din municipiu si rezolvarea fiecarei cereri", a precizat Mihai Luca, seful Serviciului Amenajarea Teritoriului si Cadastru din cadrul primariei.

Gradina Botanica in fata proprietarilor

O situatie aparte pentru noile norme de revendicare este data de Gradina Botanica din Copou. Pana acum, gradina a reusit sa tina departe fostii proprietari care doreau sa intre in posesie pe terenuri care acum sunt ocupate de vegetatia uriasului parc iesean. "Pana in '95 au fost acordate 7 titluri de proprietate pe terenul gradinii, insa comisia de fond funciar a reusit, prin instanta, sa anuleze 5 dintre ele. Conform noilor reglementari, retrocedarea efectiva a terenului este prioritara si este posibil sa dea dreptate fostilor proprietari. Vom analiza daca nu se poate include terenul ca statiune de cercetari si astfel sa nu poata fi retrocedat", a explicat Mihai Luca.
(L.S.)

Sedinta extraordinara a CL

Consiliul Local (CL) se va intruni vineri in a doua sedinta extraordinara organizata in numai o saptamana. Daca pe 5 august ordinea de zi a sedintei a cuprins mai multe proiecte importante, ce au suscitat multe discutii contradictorii, in aceasta vineri sedinta este doar o formalitate. De fapt, convocarea plenului a fost ceruta de urgenta de prefectul Radu Prisacaru pentru a lamuri situatia viitoarei Comisii de fond funciar. Pentru ca municipiul trebuie reprezentat in aceasta comisie de un viceprimar validat de plenul Consiliului Local, singura solutie a fost convocarea unei sedinte extraordinare. Numai ca primaria se confrunta si acum, ca si la cealalta sedinta de plen, cu problema concediilor si astfel cu absentele consilierilor. Desi initial se credea ca nu se va putea indeplini cvorumul (numarul minim de consilieri prezenti), dupa confirmarile telefonice ale alesilor locali, se pare ca vineri vor veni in Sala Mare a primariei 16 consilieri din 27. "Pentru a valida numirea unui viceprimar avem nevoie de aprobarea a 14 consilieri, conditie care va fi indeplinita in cazul prezentei anuntate", a spus Lacramioara Vernica, secretarul CL. Imediat dupa sedinta consilierilor, primaria a convocat vineri la ora 12.00 o adunare a fostilor proprietari, deposedati de regimul comunist, pentru ca acestia sa-si stabileasca, la randul lor, un reprezentant in comisia de fond funciar.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1319 (s) | 22 queries | Mysql time :0.014043 (s)