Titlurile zilei

Primărie din Iași, amendată cu 1 miliard de lei pentru mormanele de gunoaie. Este cea mai mare amendă aplicată în anul 2021 pentru salubrizare. Cătălin Lupu: „Totul a fost politic”

Publicat: 06 dec. 2021
Primărie din Iași amendată cu 1 miliard de lei pentru mormanele de gunoaie. Este cea mai mare amendă aplicată în anul 2021 pentru salubrizare. Cătălin Lupu Totul a fost politic
Primăria comunei Ciurea, din Iași, a fost amendată cu 100.000 de lei pentru mormanele de gunoaie. Cătălin Lupu, primarul comunei Ciurea, susține că sancțiunea a fost aplicată politic

Primăria comunei Ciurea, din Iași, a fost amendată cu 100.000 de lei pentru mormanele de gunoaie. Garda de Mediu a sancționat în ultima săptămână 8 primării din județul Iași cu avertismente sau amenzi în valoare de 245.000 de lei. Au fost amendate pentru neatingerea target-ului de colectare selectivă și gunoaiele găsite pe câmp

Primăria comunei Ciurea din Iași a primit de la Garda de Mediu o sancțiune în valoare de 100.000 de lei, fiind cea mai mare amendă aplicată unei unități administrativ-teritoriale din județ, în anul 2021. Comisarii de mediu susțin că unitatea administrativ-teritorială nu a realizat în totalitate măsura salubrizării zonelor cu depozitări necontrolate de deșeuri de orice fel, care pot afecta mediul, astfel că au luat măsurile legale care se impun în astfel de situații. Cătălin Lupu, primarul comunei din zona metropolitană amendată de Garda de Mediu, susține că sancțiunea a fost aplicată politic și cel mai probabil o să conteste amenda primită.

„Totul a fost politic. Aceste controale se fac politic. Au și ei un target și vor să arate că fac ceva. Au fost ca să își facă norma. Încă nu știm ce o să facem. Probabil vom contesta amenda primită”, susține Cătălin Lupu, primarul PSD al comunei Ciurea.

Alte șapte primării au mai fost sancționate de comisarii de mediu, tot pentru depozitările necontrolate de gunoaie, dar și pentru neatingerea target-ului de colectare selectivă.

Au fost aplicate 8 amenzi în valoare de 245.000 de lei, sancțiunile fiind cuprinse între 15.000 și 100.000 de lei

Primăriile Țigănași și Bălțați au primit amenzi în valoare de 15.000 de lei, fiecare, primăria Popești, 35.000 de lei, iar Sinești, 30.000 de lei. De asemenea, primăriile Comarna și Ion Neculce au fost amendate fiecare cu 10.000 de lei. O altă amendă în valoare de 30.000 de lei a primit primăria Lungani. Ion Corobuță, primarul comunei, susține că sancțiunea este justificată.

„Într-adevăr, comisarii au dreptate. Au găsit gunoaie la noi în comună. Am pus oamenii să strângă gunoaiele, dar e foarte greu să facă asta. În satul Crucea, de exemplu, nu reușim să facem nimic, cum am mai făcut în satele Zmeu și Lungani. Omul merge la magazin, își cumpără ceva, aruncă ambalajul, iar acesta e luat de vânt și dus pe câmp. Vom vedea ce o să facem în continuare să nu luăm amenzi”, spune Ion Corobuță, primarul comunei Lungani.

Controalele la primăriile din Iași au fost demarate la începutul acestui an, Primăria Movileni fiind printre primele sancționate de comisarii de mediu cu amendă în valoare de 75.000 de lei.

Aproape toate primăriile din județul Iași au fost sancționate cu avertismente sau amenzi

Potrivit lui Gheorghe Bacușcă, comisarul-șef al Gărzii Naționale de Mediu-Comisariatul Județean Iași, aproape toate primăriile din județul Iași au fost sancționate pentru că nu au atins target-ul privind colectarea selectivă de 50 la sută.

„Nu suntem nici la 10 la sută la colectare selectivă. Nu se poate așa ceva! Primarii trebuie să găsească soluții pentru că altfel tot oamenii o să plătească mai mult la salubritate sau amenzile primite. Noi am aplicat avertismente și amenzi și pentru că nu au fost strânse gunoaiele de pe câmp, din zonele unde nu trebuiau să fie depozitate. Am impus măsuri și acestea nu au fost respectate. Vom continua verificările și dacă primim reclamații, cum am mai primit de la cetățeni, vom merge imediat la fața locului”, susține Gheorghe Bacușcă, comisar-șef al Gărzii de Mediu Iași.

Garda de Mediu Iași a amendat, în ultima perioadă, primarii comunelor Lespezi, Valea Seacă, Vânători, Miroslovești, Moțca și Sirețel, pentru mormanele de gunoaie și neatingerea target-ului privind colectarea selectivă.
Adauga un comentariu