Actualitate

Primarii comunali nu cunosc responsabilitatile autonomiei locale

Publicat: 28 mai 1999
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:2903;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

Dezbaterile, care s-au desfasurat ieri, in prezenta primarilor comunali privind efectele Legii finantelor publice locale si a HG 33/1999 au fost tratate, potrivit opiniei directorului general al DGFPCFS, Valeriu Dornescu, cu destula superficialitate. Conform prevederilor legale, pina la 31 decembrie administratiile locale trebuie sa preia intreaga activitate de colectare a taxelor si impozitelor, care era asigurata de agentii fiscali ai Directiei Generale a Finantelor Publice si Controlului Financiar de Stat. Majoritatea primarilor au invocat lipsa fondurilor pentru preluarea obligatiilor de incasare a taxelor si impozitelor. Dornescu este de parere ca „Legea finantelor publice locale implica, pe linga descentralizare, si cresterea responsabilitatii executivului local. Personalul primariilor este supradimensionat si in aceste conditii o parte a functionarilor publici pot exercita obligatii fiscale.
In alta ordine de idei, Legea 154 /1998, privind stabilirea salariilor in sistemul bugetar a fost aplicata cu indicii maximi, fara a se lua in calcul sursele de finantare. Salariati din primarii au mai mult decit un inspector al DGFPCFS, ceea ce nu este corect. Fiecare consilier comunal are o indemnizatie de 600.000 lei, daca acestia ar fi responsabili ar putea sa renunte la aceste sume”.
Transferul responsabilitatilor fiscale se va realiza pina pe 15 iunie, cind intre consiliile locale comunale si DGFPCFS se va semna un protocol, iar pina pe 25 iunie urmeaza sa fie definitivata instruirea personalului din primarii.
In caz contrar, „primarii vor fi destituiti”, a declarat vicepresedintele Consiliului Judetean, Constantin Stentel.
Marcela DONCIU

Adauga un comentariu