Economic Local

Primarii din Iași au demarat campanii de colectare a deșeurilor de teama amenzilor usturătoare. Au montat și camere de supraveghere

Publicat: 30 sept. 2022
Primarii din Iași au demarat campanii de colectare a deșeurilor de teama amenzilor usturătoare. Au montat și camere de supraveghere
Primarii ieșeni derulează campanii de colectare a gunoaielor

Primarii din Iași derulează, în această perioadă, mai multe campanii de colectare a deșeurilor. După ce Garda de Mediu a amendat drastic unitățile administrativ-teritoriale, primarii au luat măsuri și au montat camere de supraveghere pentru a prinde persoanele care aruncă gunoaiele în locuri nepermise

Primarii din Iași au demarat campanii de colectare a deșeurilor de teama amenzilor usturătoare. În ultima perioadă, au colectat, împreună cu voluntari sau angajați din firme private, deșeurile de pe câmpurile din localități. Una dintre comunele din Iași unde campania se derulează de câteva zile este Dobrovăț. Primarul a montat și camere de supraveghere, în mai multe zone din localitate, pentru a prinde persoanele care aruncă gunoaiele în locuri nepermise.

„Au fost montate camere de supraveghere și vor fi date sancțiuni. Am făcut igienizări în diverse zone din comună. Într-o zi, am adunat 3.360 de kilograme de plastic pentru reciclare. Derulăm și această campanie de colectare a borcanelor goale spre reciclare, avem un container, la primărie, pentru reziduurile de sticlă de geam. Suntem, în mod constant, în primele 3 comune din județ la reciclare. Avem preț mai mic decât oricine, 3,5 lei pe cetățean, lunar. În momentul în care se reciclează un procent mare, scad taxele. Ne ajută acum și oamenii la reciclare. Am făcut și o igienizare prin comună. De vreo 3 ani facem asta, reciclarea. Înainte adunam un camion, iar acum e mult mai bine”, spune Cătălin Martinuș, primarul comunei Dobrovăț.

Primarii din Iași derulează campanii de colectare a deșeurilor

Tot mai mulți primari din Iași au montat camere de supraveghere pentru a prinde persoanele care aruncă gunoaiele în locuri nepermise. În comuna Moțca, primarul Serioja Hobincă a montat 36 de camere de supraveghere pentru a identifica localnicii care aruncă gunoaiele pe câmp. Garda de Mediu a aplicat amenzi, în ultimii ani, primăriilor din Iași pentru că poluează mediul, iar unii primari au luat măsuri pentru a scăpa de acestea. Din cele 58 de unități administrativ-teritoriale verificate de Garda de Mediu Iași, 40 de primării au fost sancționate cu 56 de amenzi, în valoare de valoare de 603.000 de lei.

Controalele desfășurate s-au referit la verificarea stării de salubritate a cursurilor de apă, localităților și căilor de comunicație, verificarea măsurilor stabilite anterior, verificarea măsurilor privind combaterea buruienii ambrozia, verificarea sesizărilor, verificarea măsurilor stabilite în Planul de calitate a aerului și în Planul de menținere a calității aerului, precum și verificarea modului de implementare a Planului Național de Gestionare a Deșeurilor din județul Iași.

Ieșenii care aruncă gunoaiele sunt amendați

De asemenea, a crescut cuantumul amenzilor pentru cei care îngroapă deșeurile sau le elimină în spații neautorizate, fapte ce se constituie ca infracțiuni. Astfel, începând cu data publicării în Monitorul Oficial, respectiv 7 aprilie 2022, incendierea sau îngroparea deșeurilor constituie infracțiuni și se vor pedepsi cu închisoare de la 3 la 5 ani. În plus, a fost definită în lege acțiunea de abandonare a deșeurilor pentru care există o sancțiune contravențională atât pentru persoane fizice, cât și pentru cele juridice – amendă de la 10.000 la 20.000 de lei pentru persoane fizice și de la 50.000 la 70.000 de lei pentru persoanele juridice. În ultimul an, a crescut și numărul reclamațiilor depuse de ieșeni la instituțiile de mediu. Zilnic, sunt reclamate zgomotul, mormanele de gunoaie sau mizeria.

Pe de altă parte, primarii din Iași care nu respectă măsurile dispuse de comisarii de mediu primesc amenzi drastice.
Adauga un comentariu