News Flash:

Primarii din judet sunt incapabili sa gestioneze fonduri europene

23 August 2004
740 Vizualizari | 0 Comentarii
•Problemele de la Miroslava continua sa puna in pericol Proiectul SAPARD •Nu mai putin de 11 comune au probleme cu depunerea cererilor de plata •Peste 300 de miliarde lei, bani europeni, risca sa plece pe apa sambetei •La Comarna si Popricani au fost desemnati inlocuitorii pentru grecii de la Athenaiki Tehniki si Castrum Corporation •Podul suspinelor de la Miroslava nu poate fi terminat

Intalnirile Grupului de Lucru pentru monitorizarea programelor SAPARD cu primarii din comunele care au intarzieri la depunerea cererilor de plata si in derularea lucrarilor nu au avut rezultatele scontate. Chiar daca au fost luati la rost primarii din comunele Braiesti, Baltati, Costuleni, Dumesti, Dolhesti, Horlesti, Lungani si Popesti, acest lucru nu a avut rezultate concrete in accelerarea depunerii cererilor de plata. Luati in vizor de reprezentantii Executivului, primarii din comunele restantiere la intocmirea cererilor de plata au mers dupa propriile lor criterii si depun dupa bunul lor plac sau dupa interese cererile de plata. Desi la ultima intalnire care a avut loc la Prefectura pe marginea acestui subiect au fost prezenti reprezentantii a opt comune, doar trei dintre primari au depus cererile de plata. Daca ar fi intocmit la timp documentele, cele opt comune ar fi trebuit sa primeasca 70 de miliarde lei. Aceste cereri ar fi trebuit sa fie depuse pana la data de 30 iulie, lucru care nu a avut loc. Succesorii constructorilor de la Athenaiki Tehniki au fost instalati la Comarna si au de recuperat mostenirea grea a grecilor, care au mai tras cateva tepe la proiectele SAPARD, printre care la unul din judetul Suceava. Astfel, cu acordul Agentiei Nationale SAPARD, proiectul va fi continuat de Antrepriza de Lucrari Drumuri si Poduri (ALDP), care face parte din grupul Omega Tehnoton, in dauna grecilor de la Athenaiki Tehniki, care au pierdut lucrarea din cauza intarzierilor. In cele din urma, constructorii din Negresti - Oas de la firma Castrum Corporation SRL au fost schimbati in cursul saptamanii trecute, cu Ted Construct SA din Iasi.

Bani aruncati

La mai putin de o luna pana la expirarea termenului limita, un numar de zece comune din judet nu au depasit sau au putin peste procentul de 50 la suta din lucrarile la drumurile comunale si retelele de aductiuni de apa. Astfel, comunele Comarna, Dagata, Miroslava, Popricani, Raducaneni, Strunga, Schitu-Duca, Siretel, Trifesti si Vladeni sunt restantierele proiectului, iar valoarea totala a celor 10 proiecte este de 346 de miliarde lei, bani care se pot duce pe apa sambetei. Eterna problema de la Popricani si mediatizarea acestui caz nu au avut ca efect imbunatatirea lucrarilor. Consiliul Local de la Popricani si primarul Slabu Otonelu raman impasibili fata de amenintarea ca ar putea pierde o finantare de 35 de miliarde lei. Demersurile disperate din ultima perioada, cand, ajunsi cu cutitul la os, primarii au inceput sa demareze lucrarile prezinta riscul ca, facuta in graba, lucrarea sa nu aiba calitatea corespunzatoare. In acest mod, este cunoscut faptul ca utilajele care au fost transportate pentru lucrari, din cauza tonajului greu, au reusit mai mult sa strice decat sa construiasca.

Circ la Miroslava si Popricani

In comuna Popricani, codasa proiectului, lucrarile se fac cu viteza melcului. Proiectul, in valoare de
35,47 miliarde lei, are drept scop construirea unui drum pe o lungime de 7,5 kilometri. Firma constructoare nu a reusit sa aduca proiectul decat la aproximativ 15 la suta din stagiul de dezvoltare. Reactiile atat ale primarului, cat si ale reprezentantului firmei constructoare au dat de inteles ca proiectul de la Popricani va fi terminat doar atunci cand va exista o legatura intre beneficiar si constructor. Prima cerere de plata programata pentru data de 10 august a fost decalata din cauza faptului ca procentul este sub 20 la suta. Este greu de crezut ca proiectul de la Popricani va fi terminat la termen, in conditiile in care ultima cerere de plata trebuie sa fie facuta pana la data de 30 septembrie, iar lucrarea ar trebui sa fie incheiata cel putin cu doua saptamani inainte. Primarul comunei Miroslava, Vasile Lapusneanu, a facut un obicei in a cere bani pentru podul peste Bahlui, care nu a fost inclus in Programul SAPARD si pentru care ar avea nevoie de 17 miliarde lei. Acesta a afirmat de mai multe ori ca proiectul SAPARD de la Miroslava va fi pierdut pe motive politice si ca podul ar trebui facut din fonduri provenite de la Consiliul Judetean. Lapusneanu nu s-a ferit sa-l acuze in lipsa pe presedintele Consiliului Judetean. Mai mult, Lapusneanu cere mila pentru acordarea restului de bani care ii sunt necesari pentru achitarea dobanzii bancare de peste un miliard lei, nedispunand pana in prezent decat de aproximativ 600 de milioane lei. De remarcat este faptul ca Miroslava este comuna din judet care are cel mai mare buget, acesta situandu-se undeva peste 20 de miliarde lei.
Gelu JIREGHIE
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1409 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013749 (s)