Economic Local

Primăriile din Iași au cerut 9,9 milioane de euro, fonduri europene, pentru reabilitarea drumurilor agricole. Cererile mai pot fi depuse până la 27 ianuarie 2022

Publicat: 19 nov. 2021
Drumuri de la țară
Primăriile din Iași au depus proiecte în valoare de 9,9 milioane de euro la AFIR. Banii au fost solicitați în submăsura 4.3 - Investiții pentru modernizarea infrastructurii agricole - și sunt utilizați pentru reabilitarea drumurilor agricole

Primăriile din Iași au depus proiecte în valoare de 9,9 milioane de euro la AFIR. Banii au fost solicitați în submăsura 4.3 – Investiții pentru modernizarea infrastructurii agricole – și sunt utilizați pentru reabilitarea drumurilor agricole. Alocarea financiară pentru această sesiune este de 104 milioane de euro

În noua sesiune deschisă în submăsura 4.3 – Investiții pentru modernizarea infrastructurii agricole – au fost depuse de către primăriile din Iași 10 proiecte în valoare de 9,9 milioane de euro. Alocarea financiară pentru această sesiune este de 104 milioane de euro. Autoritățile locale din regiunea Moldovei, din cele 6 județe, au depus 21 de proiecte în valoare de 20 de milioane de euro. Sprijinul nerambursabil va fi de 100 la sută din totalul cheltuielilor eligibile și nu va depăși un milion de euro pentru un proiect.

Beneficiarii submăsurii derulate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) sunt unitățile administrativ-teritoriale (spre exemplu primăriile) și/sau asociații ale acestora, constituite conform legislației naționale. Vor fi finanțate investiții în construcția, extinderea și/sau modernizarea drumurilor de acces agricole către ferme (căi de acces din afara exploatațiilor agricole). O condiție pentru a putea primi finanțarea este ca investiția să fie racordată la un drum existent. De asemenea, solicitanții trebuie să facă dovada proprietății sau a dreptului de administrare a terenului pe care se realizează investiția. Cererile de finanțare se depun on-line, pe site-ul AFIR, până la 27 ianuarie 2022, ora 16:00.

Primăriile din Iași pot depune proiecte europene pentru modernizarea drumurilor comunale

Fonduri europene mai pot accesa fermierii din Iași care vor să își dezvolte afacerile din mediul rural și pot depune solicitările în submăsura 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici – , până la 26 noiembrie 2021. Agricultorii din Iași au solicitat, până în prezent, fonduri europene în valoare de 225.000 de euro, în submăsura 6.3.

Fiecare proiect este finanțat cu 15.000 de euro, fonduri sută la sută nerambursabile. Submăsura pentru micile afaceri de familie este una dintre cele mai accesate de către fermierii ieșeni, întrucât punctajul este unul ușor de atins. Mai mult, cei 15.000 de euro reprezintă pentru mulți dintre fermieri un ajutor important pentru dezvoltarea fermelor din mediul rural. O parte din cererile depuse de fermierii din Iași în submăsura 6.3 sunt din partea tinerilor care vor să devină antreprenori în mediul rural.

Tinerii fermieri din Iași au primit de la AFIR fonduri europene în valoare de 6 milioane de euro

Tot tinerii s-au înscris și în măsura destinată celor care se instalează pentru prima dată ca fermieri. În ultima sesiune de finanțare deschisă în această vară, fermierii din Iași au depus 72 de cereri, în valoare de 3,7 milioane de euro. Tinerii fermieri din Iași au solicitat fonduri europene în valoare de 2 milioane de euro, în cadrul submăsurii 6.1. Suma disponibilă a fost epuizată înainte de termen, pe data de 8 octombrie 2021. Fondurile solicitate în cadrul acestei submăsuri din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) au depășit suma alocată în cadrul sesiunii de finanțare, de 100 de milioane de euro, fiind depuse cereri în valoare de 150 de milioane de euro. Din Moldova au fost depuse 238 de proiecte în valoare de 12,6 milioane de euro. AFIR a plătit tinerilor din Iași fonduri europene în valoare de 6 milioane de euro.

Adauga un comentariu