Actualitate

Primariile din Iasi au fost bagate in faliment. Deja se trag obloanele

Publicat: 03 mart. 2015
1

@ Ministerul Finantelor Publice a pus cruce celor mai mari primarii din judetul Iasi @ Acestea risca in cel mai scurt timp sa ramana fara fonduri dupa ce nu au primit aproape nimic de la bugetul central

Primariile din judetul Iasi risca sa intre in incapacitate de plata. In cele mai mari comune iesene, localitati aflate la marginea municipiului Iasi, situatia este dramatica. Desi se numara printre cele mai mari comune iesene, primarii precum Ciurea, Holboca sau Letcani ar putea ramane fara bani de salarii pentru personal si chiar fara fonduri pentru plata utilitatilor. Cum Guvernul a redus drastic finantarile catre comunele cu o populatie numeroasa, primarii avertizeaza cu repercusiuni.

Practic, au fost redistribuite veniturile pe care comunele le realizau din cotele defalcate pe TVA. Fiecare comuna mare a pierdut cel putin 10 miliarde lei vechi din veniturile pe care s-a bazat pana anul acesta. Una din comunele cu probleme este Ciurea. In aceasta localitate, cu peste 10.000 de locuitori, primaria aproape ca a ajuns la fundul sacului, iar acum se cauta noi resurse. „Ne descurcam din ce in ce mai greu. Exista riscul sa nu avem bani pentru plata integrala a salariilor. Asteptam in aceste zile banii pe cotele defalcate din TVA de la bugetul de stat, dar am sporit si gradul de colectare a impozitelor si taxelor lunare si s-au scos sute de mii de lei din buget. Avem aproape o suta de angajati la nivel local, pe langa cei din primarie si Politia Locala. Avem angajati la crese, avem proiecte sociale, la centrele de zi si nu numai”, a spus Catalin Lupu, primarul comunei Ciurea.

Primarii au cerut explicatii de la Ministerul Finantelor Publice pentru situatia creata, insa raspunsul ministrului a fost unul extrem de sec. „Respect extrem de mult nobila misiune pe care o aveti in comunitatea dumneavoastra, cunosc indeaproape problemele cu care va confruntati si, in acest sens, va asigur de tot sprijinul Ministerului Finantelor Publice in vederea asigurarii resurselor necesare de care aveti nevoie pentru dezvoltarea localitatii dvs.”, se arata in raspunsul dat de Darius Valcov, ministrul Finantelor Publice.

O situatie asemanatoare este si la Letcani, unde primarul a avertizat ca risca sa inchida unitatile scolare si sa nu mai aiba finantare pentru proiectele aflate in derulare. „Noi abia mai functionam. Am trimis o adresa catre domnul ministru in care am cerut explicatii, insa dumnealui este foarte diplomat si ne-a dat un raspuns sec. Vad ca ne minte frumos. Guvernul nu a respectat legislatia in vigoare pentru ca nu a impartit banii in functie de locuitori si suprafata. Noi trebuie sa colectam taxele si impozitele locale pentru a functiona cat de cat. Acum ne mai descurcam pentru ca lumea a venit in numar mare de la inceputul anului pentru a-si achita darile, insa din vara nu mai stiu ce o sa facem. Ni s-au incetinit investitiile pentru ca ne trebuie bani de facturi, utilitati, salarii. Avem o comuna mare, avem cheltuielile noastre, dar ei nu inteleg acest lucru”, a spus Stelian Turcu, primarul comunei Letcani. Nu doar localitatile mari intampina probleme, ci si comunele cu un numar mai mic de populatie ar putea ramane fara bani. De exemplu, la Plugari, comuna cu circa 1.500 de locuitori, s-au alocat mai putini bani ca anul trecut, iar fondul de salarii a fost redus substantial. „Am putea asigura salariile pana spre luna septembrie, dupa care Dumnezeu cu mila. Speram sa iesim din acest impas cat mai repede, desi avem parte de mai putini bani. La Plugari avem un personal format din 20 de oameni si lucrurile nu merg intr-o directie buna”, a mentionat Paul Mursa, primarul comunei Plugari.
Comentarii
  • eu valeriu parlog primarul din popricani ma descurc,ce tot va plangeti de bugetul disponibil? eu am 43 de angajati si o sa mai angajez, ce ma intereseaza ca nu pot face nimic in comuna? pentru mine tot am de unde fura cate ceva. huoooooooo invidiosilor

  • Eu Stefurac G.primar in Holboca sunt suparat pe Bzi .Nu ati scris nimic de mine.Oricum eu am furat destul pentru ai mei,sunt putin bolnav dar am cu ce trai chiar daca intra primaria in faliment.Opresc proiectele pe care le promit de ani de zile sting lumina in primarie si stau acasa. Pentru transportul personal am masina primariei Duster 4×4 daca nu stiti iar pentru combustibil gasesc eu ceva sau iau de la passat-ul lui nevasta mea. Mi-am facut plinul de acum mai munciti si voi.

  • ,,BASESCU e de vina,, Nu mai au pe cine da vina FU.TU.VA-N GURA cu Michimausul vostru cu tot.Va plangeti ca nu v-au bagat bani dar cine guverneaza PDL-ul? Mancamia-ti poo.la cu p.s.d-ul vostru cu tot.

Adauga un comentariu