Eveniment-Social

Primariile din judet au ajuns la fundul sacului. Situatia este dezastruoasa

Publicat: 06 iul. 2015
1

@ Unele primarii din judetul Iasi nu mai pot achita salariile si nici facturile pentru utilitati, iar riscul de a intra in incapacitate de plata este iminent @ Guvernul nu a miscat niciun deget pentru a ajuta aceste localitati

Situatie fara precedent printre localitatile din judetul Iasi. O parte din primariile iesene au ajuns in imposibilitatea de a mai achita plata salariilor functionarilor si a utilitatilor din localitate. Situatia este de-a dreptul disperata, asta pentru ca unele primarii nu mai au niciun leu in cont, iar rectificarea bugetara de la Guvern intarzie sa apara. Autoritatile locale au reusit ca pe luna precedenta sa achite salariile din taxele si impozitele colectate de la populatie si din plata amenzilor incasate la bugetul local. In principal, comunele cu un numar mai mare de locuitori sunt cele mai afectate, dupa ce le-a fost diminuat bugetul in urma unei decizii venite de la nivel central.

„Nu mai avem fonduri, iar lucrurile nu stau bine deloc. Daca nu se face curand rectificarea bugetara nu mai avem cu ce. Am avut o serie de fonduri din taxe si impozite locale, din ceea ce am incasat si am reusit sa achitam o parte din salarii. Noua ne trebuie peste 2,5 miliarde lei vechi pe luna pentru plata salariilor, iar situatia este una foarte grea. Nu stiu ce ne vom face luna viitoare”, a spus Catalin Lupu, primarul comunei Ciurea. In urma cu cateva luni Guvernul a emis o hotarare prin care a redistribuit sume din veniturile realizate de comunele mari catre comunele mici. Au fost redistribuite veniturile pe care comunele le realizau din cotele defalcate pe TVA si fiecare comuna mare a pierdut cel putin 10 miliarde lei vechi din banii pe care s-a bazat pana anul acesta. Problema este ca, avand un numar mult mai mare de locuitori si o suprafata pe masura, aceste comune au si cheltuieli mai mari. Si astfel s-a ajuns la imposibilitatea de a se achita de unele sarcini, riscand sa intre in faliment.

Comentarii
 • S-au lafait in bani facand investitii aiurite.Au un personal numeros si un venit mult peste munca depusa de ei.Chiolhanurile din primarii costa.Comunele mici trebuie desfiintate.

  • Daca s-au facut drumuri,gradinite si multe altele majoritatea sunt din bani europeni si erau prioritati nu investitii aiurite dar tu esti prea prost si pe langa realitate.Stii tu i-ti dai tu cu parerea ca un dobitoc ce esti, salariile acestor angajati sunt de 7,8,10,12 milioane lei vechi asa ca nu mai manca kakat.Iar munca depusa de ei, la salariile astea e mai mult voluntariat.Asa da taci dracului si hai sictir inca odata.

   • Cate drumuri si gradinite s-au facut?Intr-adevar sunt si primari care au realizat cate ceva,dar sunt unii cu multe madate in spate care nu au facut nici cat a facut unul cu un singur madat. Astia mai vechi au prieteni multi la Consil.Jud.,la prefectura si mai stim noi pe unde si este obligat sa le umple si la astia buzunarele. La partide nici nu mai incape vorba,doar se vede oriunde ca asa fac.
    Sa faci tu parc in 3oo m.p. cu miliarde de lei,sa faci platforme de gunoi cu miliarde de lei la tara,si care inca mananca bani in continuare. Pe asta chiar nu il mai consider primar cu cap,ci pur si simplu bataia de joc a comunei.
    Chiar daca sunt bani europeni,investeste in ceva folositor,nu in proiecte care zac in fisete,consultante,manegementuri,studii si mai stim noi ce si care au umplut buzunarele la toti hotii.Dar toate la timpul lor.Dumnezeu le vede.(Vanghelie,Mazare,Adomnitei,s.a.m.d.)

Adauga un comentariu