News Flash:

Primarita comunei Sinesti se lupta cu itele Legii nr. 18

29 Mai 2000
1372 Vizualizari | 0 Comentarii
•Timp de 4 ani, de cand este primarita, Viorica Loghin a descoperit peste 100 de titluri de proprietate eliberate ilegal

"Am fost de multe ori intrebata daca este greu sa fii primarita. Da, este greu. Mai ales atunci cand nu ai urmat cursuri de pregatire elementare care sa te ajute sa cunosti munca in administratia publica. Eu am invatat mai mult din mers. Neavand pregatire in acest domeniu, un primar depinde foarte mult de echipa de functionari din Primarie si din Consiliul Local cu care lucreaza. O foarte mare importanta o au secretarul si contabilul Primariei. Conform fisei de post, contabilul raspunde in mod direct de cheltuirea banilor publici, iar secretarul semneaza pentru legalitate. N-as putea spune ca secretarul comunei Sinesti, Mihai Loghin, a respectat intocmai prevederile legale si si-a facut cu corectitudine treaba desi are 23 de ani vechime in acest post", ne-a spus Viorica Loghin, primarita comunei Sinesti. Dupa ce a fost aleasa, in 1996, primarul a trebuit sa umble doua saptamani dupa stampila Primariei care era la unul din fostii conducatori ai comunei. Apoi a avut o alta surpriza. "Cand veneau sa scoata o adeverinta de la Primarie, satenii vroiau sa-mi dea bani pentru respectivul act si semnatura. Cand i-am intrebat de ce vor sa-mi dea bani pentru o semnatura, oamenii mi-au raspuns ca xasa se obisnuiestex. Am fost uimita ca nu se taiau chitante pentru banii incasati pe adeverinte. Printr-o hotarare a Consiliului Local am introdus taxa pentru eliberarea adeverintelor. Cu chitanta, pentru ca totul sa fie legal", a mai spus primarita Viorica Loghin.

"Ma voi lupta si pentru celelalte suprafete de pasune ale comunei"

"Oamenii se asteapta ca un primar sa poata face orice. Numai ca acest lucru nu este posibil. De exemplu am incercat sa explic oamenilor ca actele notariale (vanzare - cumparare, mostenire) nu pot fi semnate numai de un primar pentru ca sunt fara valoare legala. Nu au nici o valoare daca nu sunt autentificate prin notariat. Dar secretarul comunei le-a spus oamenilor ca eu nu vreau sa semnez. Mi-a fost foarte greu sa-i fac sa inteleaga ca aceste acte nu au valoare daca nu sunt autentificate printr-un notariat", a mai zis Viorica Loghin. O alta mare durere a satenilor si a primaritei din Sinesti este problema proprietatilor comunei. "Urmarind fisa de cadastru a comunei Sinesti comparativ cu Registrul agricol din 1962 am constatat ca in loc de 1.300 ha cat are Sinestiul ca pasune, sunt trecute numai 880 ha. Am umblat, m-am zbatut si am reusit sa mai recuperez ceva. La ora actuala am validat 1.062 ha in baza actelor de la Arhiva Statului. Daca voi fi aleasa din nou, ma voi lupta si pentru celelalte suprafete de pasune ale comunei", a spus Viorica Loghin. In ceea ce priveste aplicarea Legii nr. 18, primarita din Sinesti a trebuit sa se lupte cu harababura de ilegalitati pe care le-a primit mostenire de la fosta conducere si de la functionarii acestei comune.

"Evidenta titlurilor de proprietate este un adevarat dezastru din cauza functionarilor Primariei"

La nivel de comuna s-au perindat un numar de cel putin sapte ingineri OCOTA, trei agenti agricoli si 6-7 primari. "Insa nu as putea spune ca ei s-au ocupat de problemele legate de pamant ale comunei. Referitor la evidenta titlurilor de proprietate care ar fi trebuit sa existe in mod normal, la Sinesti este un adevarat dezastru. Toate aceste situatii trebuiau tinute de secretarul comunei Sinesti. Secretarul trebuia sa tina registrul comunei. Conform fisei postului, secretarul comunei, Mihai Loghin, ar trebui sa se ocupe de aplicarea Legii nr. 18. Si iata cum s-a ocupat secretarul comunei de aplicarea acestei legi: au aparut 186 de titluri de proprietate care s-au intocmit pe suprafete mai mari decat cele validate; s-au eliberat 220 de titluri de proprietate cu suprafete mai mici decat cele validate; plus 60 de titluri de proprietate care nu au fost validate la care se adauga si un titlu de proprietate de o jumatate de hectar eliberat pe numele secretarului comunei si inca un titlu pentru acest secretar in calitate de mostenitor, ce depaseste cu doua hectare suprafata de teren validata", a mai spus Viorica Loghin.

Ancheta pentru cercetarea ilegalitatilor

Cum a incercat primarita din Sinesti sa rezolve problemele aparute in aplicarea Legii nr. 18? "Pentru toate titlurile care au fost emise ilegal de secretarul comunei s-au facut sesizari la Politie. Am solicitat o ancheta pentru eliberarea ilegala a acestor titluri. Am primit raspunsuri de la Politie ca din primele cercetari se prefigureaza existenta unor infractiuni. S-a intocmit si un dosar penal, dar apoi nu am mai auzit nimic despre continuarea acestor cercetari. Eu am facut tot ce am putut. Nu stiu cum as mai putea ajuta oamenii. Dar daca voi ajunge din nou primar voi incerca sa rezolv toate titlurile de proprietate eliberate ilegal de functionarii Primariei", a mai spus Viorica Loghin. Tot in sfera ilegalitatii se afla si cupoanele false care au aparut la Sinesti. "Oamenii au venit la mine sa-mi arate cupoanele false pe care le-au primit. Dar eu nu puteam face nimic. I-am trimis la Politie, dar din cate am inteles nici acolo nu s-a rezolvat inca nimic", a mai spus Viorica Loghin. Si ca si cum toate necazurile pe care i le-au pricinuit functionarii din Primarie nu ar fi fost de ajuns, mai nou, o parte dintre acestia au inceput sa imprastie scrisori in sat prin care incearca sa ponegreasca imaginea actualei primarite, Viorica Loghin. "Spun ca nu dau locuri de casa la tineri, ca nu aduc ajutoare sociale pentru sateni, ca am doua apartamente la Iasi si masina. Acestea sunt niste minciuni. Oamenii din sat stiu ca sunt niste minciuni. Dar, cel mai mult ma doare ca arunca cu noroi in mine, care timp de patru ani am incercat si am reusit sa schimb radical fata acestei comune. Am acesti dusmani la nivel de comuna care s-au suparat pentru ca le-am interzis ciubucurile pe care le aveau. Insa, pana acum Dumnezeu m-a ajutat si am reusit sa trec peste aceste mizerii si sa fac ceva pentru comuna noastra. Sper ca si in urmatorii patru ani, daca voi mai iesi primar, sa am puterea de a ma zbate pentru interesele comunei si ale oamenilor de aici", a incheiat Viorica Loghin.
Simona RELEA
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1337 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013832 (s)