News Flash:

Primarul a furat statuia asociatiei "Acremis"

17 Noiembrie 1999
1739 Vizualizari | 0 Comentarii
•Piata Natiunii a fost realizata dupa gusturile aculturale ale primarului Simirad •Artistii adevarati spun ca a fost construit un "veritabil" kitsch

In urma cu citiva ani, sub indrumarea prof. univ. dr Gheorghe Macarie, la Iasi se infiinteaza Asociatia pentru Conservarea si Reevaluarea Estetica a Monumentelor Istorice si a Siturilor (ACREMIS). Asociatia si-a inceput activitatea cu actiunile de restaurare, la Cimitirul "Eternitate", a monumentul funerar apartinind filantropului patriot Vasile Adamache. A urmat dezvelirea monumentelor I. Creanga si Gh. Asachi din curtea bisericii "Sfintii 40 de Mucenici", a placilor comemorative care au omagiat personalitati ca Ion Inculet, Veronica Micle, Tudor Vladimirescu etc.
Cel mai important dintre proiectele de restaurare a fost statuia Unirii, monument realizat in 1927 si daruit muncipiului Iasi de printesa-artista Olga Sturdza. Monumentul a fost distrus dupa 1944. Sculptura, prin cele trei femei, alegorizind Basarabia, Bucovina si Ardealul, simbolizeaza implinirea Unirii. Macheta in marime naturala, care se voia restituirea statuii originare, a fost executata de sculptorul Constantin Crenganis. Acest proiect nu a mai putut fi realizat de ACREMIS pentru ca primarul Constantin Simirad, la acea data membru in comitetul de organizare al asociatiei, si-a revendicat proiectul restaurarii statuii Unirii.

Primarul isi face mofturile pe banii cetatenilor

Ulterior, Simirad, prin politica binecunoscuta, a reusit sa integreze intr-un kitsch - Piata Natiunii si statuia Unirii. Si pentru ca avea nevoie de banii publici, a pus la treaba arhitectul Primariei, care trebuia sa convinga consilierii de oportunitatea alocarii unor sume din buget la Piata Natiunii. Potrivit referatului de specialitate intocmit de insusi arhitectul Primariei, Ionel Oancea, "oportunitatea lucrarilor de refacere a monumentului Romaniei si amenajarile aferente, incluzind o fintina arteziana, se sprijina pe mai multe categorii de motive".
Astfel, motivele politice au avut, in primul rind, prioritate pentru ca "refacerea monumentului este o obligatie morala. Restaurarea acestui simbol intr-un spatiu urban generos, dar relativ informal, face necesare o serie intreaga de amenajari si obiective cu semnificatii cautate, pentru care proiectantul a ales si o fintina arteziana". Au urmat motivele functionale: "Prin amenajarile aferente monumentului Uniriii se naste un spatiu pietonal generos, de care Iasul, cu toata frumusetea si istoricitatea lui, este lipsit. In principiu, spatiul este impartit in doua zone functionale: platoul de jos, subordonat statuii, si platoul de sus, o agora studenteasca care are nevoie de un centru de interes. Acesta este concretizat prin fintina arteziana".
Ca si cum toate problemele edilitar-gospodaresti au fost epuizate (strazi, iluminatul public, locuinte sociale etc.), primarul a considerat ca Iasul ducea lipsa de o fintina cu "similititudini de semnificatii cu monumentul Unirii".
Referatul a cuprins si motivele compozitionale, conform carora "tot spatiul urban are centru de interes si axe compozitionale ierarhizate, functie de caracteristicile concrete ale amplasamentului, specificitatii temei si personalitatii proiectantului". Cele mai neinsemnate motive au fost lasate in coada referatului de expunere, respectiv motivele financiare. Scurt si fara prea multe "similititudini de semnificatii", finantarea va fi asigurata din bugetul local.

Piata Natiunii inghite miliarde

In luna aprilie, cind a fost aprobat bugetul Consiliului Local, au fost alocate 250 milioane de lei pentru lucrarile ocazionate in Piata Natiunii. Ulterior, finalizarea statuii Natiunii a necesitat suplimentarea cu inca 200 milioane de lei. La acea data, cuminti, consilierii municipali nu au considerat oportun explicatii din partea executivului sau a serviciilor de specialitate ale Primariei. Citeva luni mai tirziu, santajind consilierii, primarul a obtinut 700 milioane de lei pentru executia unei fintini arteziene. Manopera statuii a fost negociata cu artistul, anul trecut, la 58.000 de dolari. Anul acesta, pretentiile artistice s-au ridicat la 101.000 de dolari. Celelalte cheltuieli materiale: pavele, marmura si alte cheltuieli au fost trecute in contul Directiei de Administrare a Domeniului Public, care efectueaza lucrarile in Piata. Aceasta nu a fost cuprinsa pe lista investitiilor, ci la capitolul reparatii capitale de la gospodaria comunala. In conditiile in care Piata Natiunii era pe lista de investitii, din punct de vedere legal, trebuia supusa unei licitatii, or, executivul a recurs la aceasta gaselnita pentru a o evita. Una peste alta, Piata Natiunii a "inghitit" citeva miliarde lei.
Marcela DONCIU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1328 (s) | 24 queries | Mysql time :0.014751 (s)