Local

Primarul a introdus legea martiala pentru ziaristi

Publicat: 20 ian. 2000

•Sfidand legea, seful primariei a pus botnita functionarilor publici •Acesta a interzis salariatilor sa mai discute cu presa

Ignorand legile tarii, care consfintesc dreptul la opinie si la informare, incepand de ieri, primarul municipiului Iasi a interzis functionarilor publici sa mai furnizeze mass-mediei date despre activitatea serviciilor publice ale primariei. Informatiile furnizate presei de noul director al Directiei economice, Tamara Cudelcu, privind rezultatele exercitiului financiar pe 1999 nu au coincis cu informatiile primarului, care au fost comunicate la intalnirea cu reprezentantii mass-media. Din aceasta cauza, ieri, seful executivului local a „urecheat” sefii serviciilor publice, carora le-a ordonat sa nu mai discute cu ziaristii. Potrivit spuselor functionarilor publici, activitatea Primariei Iasi va fi mediatizata prin purtatorul de cuvant al primarului, Andrei Trofor.

In acceptiunea sefului municipalitatii, purtatorul de cuvant are o alta semnificatie, pentru ca singura ocupatie a lui Andrei Trofor este de a sublinia, pentru primar, paragrafele articolelor aparute in ziare, desi acesta primeste un salariu lunar de aproximativ 3 milioane de lei, pe spatele iesenilor. Pentru acesti bani, Trofor se considera un „moldovean” foarte disciplinat. Nu mai spunem ca initiativa primului gospodar al Iasului aduce atingere dreptului la opinie al fiecarui cetatean – drept constitutional – de care oricine poate face uz atat timp cat informatiile respective nu sunt secrete de serviciu. Or, informatiile pe care functionarii publici le pot „divulga” sunt publice, pentru ca primaria este o institutie publica si functioneaza (vorba vine) pe banii stransi din taxele locale.

Primarul arunca cu praf in ochii iesenilor

In urma cu doua zile, Tamara Cudelcu, care se afla pe scaunul directorial al Directiei economice doar de cateva luni, a prezentat presei rezultatele financiare pe anul trecut. Potrivit declaratiei sale, primaria a incheiat anul financiar 1999 cu un excedent (bani necheltuiti) de 24 de miliarde de lei. Din aceasta suma, 13 miliarde de lei provin din subventiile pentru energia termica furnizata populatiei si 11 miliarde de lei din taxele si impozitele locale, inregistrate peste estimarile initiale in bugetul consiliului local. Pe de alta parte, seful primariei a gasit de cuviinta sa declare public ca nu a existat nici un excedent si ca exercitiul financiar s-a incheiat pe zero.

De alta parere a fost directorul Trezoreriei Iasi, Lucian Sofronie, care a declarat ca „excedentul bugetar al Primariei Iasi este intr-adevar de 24 de miliarde de lei si provine, pe de o parte, din taxe speciale, fondul pentru locuinte, donatii, sponsorizari, fonduri de interventii pentru calamitati si care este in suma de 12,04 miliarde de lei. Alte 12,3 miliarde de lei sunt bani care nu au fost cheltuiti si care provin din veniturile proprii ale consiliului local, respectiv din taxe si impozite de la populatie. Aceasta suma se reporteaza pentru anul acesta si va avea aceeasi destinatie speciala. In ceea ce priveste suma necheltuita din veniturile proprii, aceasta se va constitui intr-un fond de rulment aflat la dispozitia CL. Cu alte cuvinte, primaria, in cazul in care inregistreaza, intr-o luna, deficite la incasarile din taxe si impozite, se imprumuta temporar din acest fond de rulment (cont deschis la trezorerie) cu conditia sa fie rambursat pana la sfarsitul anului”.loading...

Adauga un comentariu