Local

Primarul arunca cu noroi in functionarii publici

Publicat: 23 ian. 2000

•”Dosirea” sumei de 24 de miliarde de lei s-ar datora nepriceperii a doua angajate ale municipalitatii •Explicatia sefului municipalitatii nu rezista in fata concluziei Trezoreriei Iasi

Haosul creat in ceea ce priveste excedentul financiar inregistrat de Primaria Iasi la sfarsitul anului trecut, in suma de 24 de miliarde de lei, a fost „elucidat” de seful executivului local, abia ieri. Conform spuselor sale, „m-am lamurit in privinta acestei sume, care nu se cifreaza la 24 de miliarde de lei, ci la 23 de miliarde de lei. Incurcaturile legate de o serie de plati, care trebuiau efectuate in luna decembrie, s-au datorat fostei directoare a Directiei economice, Georgeta Gilca.

Actualei directoare, Tamara Cudelcu, i-au fost necesare mai multe zile sa preia si sa se descurce in secretele serviciului. In acest timp, activitatea Directiei economice a fost paralizata si nu au mai putut fi executate niste plati catre scoli, care aveau datorii la regii. Aceste plati au fost amanate si onorate in aceasta luna. Nu s-a stiut ca in luna decembrie au intrat asa de multi bani. Din aceasta cauza s-au acumulat niste sume, parte constituind fondul de rulment, parte (12 miliarde de lei) reprezentand fondurile pentru locuinte”.

Surprinzator este faptul ca Tamara Cudelcu ar fi cunoscuta in mediul financiar ca o buna specialista. Ea a fost inspector si la Curtea de Conturi si cu atat mai mult nu era necesara o acomodare privind actele contabile ale directiei. La fel de surprinzator este si faptul ca directoarea Directiei finantelor publice locale, Georgeta Stirbu, persoana agreata de primarul municipiului Iasi, nu a stiut suma incasarilor din ultima luna a anului trecut.

Tevatura excedentului financiar a fost declansata de o declaratie a directoarei Tamara Cudelcu, prin care afirma ca „13 miliarde de lei reprezinta subventiile pentru energia termica furnizata populatiei, iar 11 miliarde de lei sunt veniturile incasate din taxe si impozite de la populatie”. De alta parere a fost Trezoreria Iasi, care a confirmat excedentul in suma de 24 de miliarde de lei, numai ca suma a fost altfel justificata de finantisti: 12,04 miliarde de lei provin din taxele speciale, care au destinatie precisa, si 12,3 miliarde de lei provin din taxele si impozitele incasate de la populatie, care nu au fost cheltuite.loading...

Adauga un comentariu