News Flash:

Primarul care a luat cat pentru doua vile imense - VIDEO

22 Septembrie 2010
15096 Vizualizari | 29 Comentarii
Vasile Buzatu
• In comuna Todiresti, lucrarile mari, finantate din bani publici, cu milioane de euro, sunt realizate exclusiv de firmele Iasicon SA si Adems SRL Pascani, detinute de Titel Sinescu si de consilierul judetean Dinu Apavaloaie • De cand a intrat in afaceri cu directorii celor doua firme, primarul si-a ridicat doua vile de sute de mii euro, a doua fiind realizata pentru fiul sau • Initial, Primaria Todiresti a incheiat cu Iasicon un contract de modernizare a scolii, in valoare de 15 miliarde, dar, in final, devizul s-a ridicat la 30 de miliarde • Cat s-a modernizat scoala, a fost ridicata si vila fiului primarului • Primarul Buzatu i-a concesionat lui Dinu Apavaloaie un iaz de 16 hectare, pentru o redeventa de numai 3.000 lei pe an • Iasicon realizeaza si lucrarile de aductiune de apa in comuna, in valoare de aproape 100 miliarde lei vechi

Cand a devenit primar, in urma cu 12 ani, avea o Dacia veche si locuia intr-o casa batraneasca. Acum are doua vile de sute de mii de euro, masina buna si afaceri finantate cu bani europeni. Asa a prosperat primarul liberal al comunei Todiresti, Vasile Buzatu, folosind o reteta proprie a succesului. Cu fiecare investitie care se realiza din bani publici in comuna, parca crestea si averea primarului. Cum este posibil acest lucru, daca Guvernul a alocat bani pentru drumuri, aductiune de apa sau modernizarea scolilor? Foarte simplu. O relatie privilegiata cu niste constructori, care realizeaza lucrarile respective si care stiu, intr-un final, cum se imparte "profitul". Constructorii preferati ai Primariei Todiresti sunt SC Iasicon SA, firma lui Titel Sinescu, si Adems SRL Pascani, firma consilierului judetean PSD Dinu Apavaloaie. Intre primarul comunei Todiresti si patronii celor doua firme de constructii exista o relatie care asigura prosperitatea tuturor partilor implicate, bineinteles din bani publici.

Impart milioane de euro

In anul 2007, Guvernul a decis modernizarea scolii numarul 2 din comuna Todiresti. Primaria comunei Todiresti a trucat licitatia pentru desemnarea firmei de constructii, care trebuia sa realizeze lucrarile de modernizare, si a incheiat contract, cum era si de asteptat, cu SC Iasicon SA. La licitatie au participat trei firme, si anume: SC Butea Edil GI SRL Pascani, SC Adems SRL Pascani si SC Iasicon SA. In mod ciudat, desi a avut cea mai slaba oferta, licitatia a fost adjudecata de SC Iasicon SA. Astfel, SC Butea Edil GI SRL Pascani a avut o oferta financiara de 9 miliarde lei lei fara TVA, SC Adems SRL a oferit 8,5 miliarde lei vechi fara TVA, iar SC Iasicon SA a oferit 15,3 miliarde lei vechi fara TVA. Dar, Adems si Iasicon au facut "blatul" impreuna la aceasta licitatie. Adica, Apavaloaie si Sinescu stabilisera inainte ca lucrarea trebuia adjudecata de Iasicon. Nu pierdea nimeni nimic, deoarece, in aceeasi perioada, cele doua firme imparteau si niste fonduri europene, in valoare de vreo 50.000 euro, subiect la care vom reveni in randurile de mai jos. Deci, Primaria Todiresti a decis sa incheie contract de executie a lucrarilor cu firma care a oferit cel mai ridicat pret, si anume SC Iasicon SA. Asta in conditiile in care, potrivit legislatiei in vigoare, valoarea ofertei financiare ar trebui sa atarne greu la astfel de licitatii. Asta nu este tot. Daca imparteau numai 15 miliarde lei, "baietilor" nu le iesea profitul cum trebuie. Asa ca, desi oferta financiara facuta de firma lui Sinescu la licitatie a fost de 15,3 miliarde lei, in mod abuziv, Primaria Todiresti a incheiat cu SC Iasicon SA un contract de modernizare a scolii, in valoare de 18 miliarde lei. Tot nu a fost suficient. Intr-un final, tot ilegal, a fost majorat devizul la 26 miliarde lei vechi, la vremea aceea aproape un milion de euro, daca se iau in calcul si celelalte cheltuieli facute cu proiectarea. Legislatia romaneasca din domeniul achizitiilor interzice suplimentarea cu mai mult de 50 la suta fata de valoarea initiala, pentru lucrari suplimentare, a unui contract de acest tip. In acest caz, suplimentarea a fost de 11 miliarde lei. Prevederea bugetara a fost de 15 miliarde si s-a ajuns la 26 miliarde lei, in final. Prin urmare, trebuie organizata o noua licitatie, asta in cazul in care era justificata suplimentarea contractului. Iar acum, scoala, care a costat aproape 1 milion de euro, incepe sa se darame. Cade din tencuiala, instalatia sanitara la WC-uri nu functioneaza in totalitate, deoarece s-au spart niste tevi, parchetul se desface etc.

Vila si pentru baiat

Dar, daca suplimentarea insemna si construirea unei vile, deja analiza trebuie sa fie obligatoriu de competenta procurorilor. In perioada in care firma Iasicon SA executa lucrarile de modernizare a scolii, isi ridica si baiatul primarului, Bogdan Buzatu, vila de peste 100.000 euro, la intrarea in comuna, exact langa padure. "Cate materiale de constructii au plecat de la scoala la vila baiatului primarului... Ca doar sunt aproape cele doua cladiri", susotesc taranii, fara sa indrazneasca sa-si spuna numele. Stiu ca primarul este in relatii bune si cu seful de post. Baiatul primarului este profesor de sport la scoala din comuna. Bugetarul Bogdan Buzatu are acum o vila cum putini oameni de afaceri isi permit. Langa padure are si o curte de peste un hectar. Iar terenul pe care si-a facut casa Bogdan Buzatu a fost retrocedat de tatal sau. "Ma enerveaza la culme ca ma intrebati de casa baiatului meu. A cumparat terenul, iar casa si-a facut-o din banii sai. Are socri instariti la Bucuresti. A vandut apartamente la Bucuresti si si-a facut casa", a spus primarul Vasile Buzatu. Pentru ca nimeni din comuna nu are cum sa verifice ce apartamente au avut cuscrii primarului la Bucuresti, de cate ori se aduc unele imbunatatiri la casa lui Bogdan Buzatu, tatal sau spune ca nora sa a mai vandut o garsoniera la Bucuresti. "De cand tot vinde cate o garsoniera. Ne-am saturat. Mereu aceeasi placa", spun taranii din Todiresti. Vila primarului si anexele, care impreuna valoreaza peste 100 mii euro, au fost finalizate in primele mandate ale lui Vasile Buzatu, in perioada in care se asfaltau drumurile si se realiza reteaua de aductiune de apa. De altfel, tot prin trucarea unei licitatii, SC Iasicon SA a incheiat cu Primaria Todiresti un contract in valoare de aproape 100 miliarde lei vechi, pentru realizarea retelei de canalizare. O parte din aceste lucrari au fost subcontractate catre SC Adems SRL din Pascani. Nu ar fi exclus ca, la sfarsitul lucrarilor de realizare a canalizarii, sa apara si in curtile vilelor familiei Buzatu cate o piscina. De asemenea, firma lui Dinu Apavaloaie a realizat o serie de lucrari de constructii la celelalte scoli din comuna. Si pentru ca familia Buzatu a tot prosperat, si-a facut, cu ajutorul unor fonduri europene si cu fonduri proprii, si o ferma de vaci. Este singura de acest tip din comuna.

Iaz, pleasca pentru Apavaloaie

In perioada in care de comuna Todiresti apartinea si satul Harmanesti, devenit ulterior comuna, adica prin 2004, Botezatu i-a dat lui Apavaloaie iazul cu titlu gratuit. Era perioada in care Buzatu isi ridica vila. Astfel, iazul de la Harmanesti, in suprafata de 16 hectare, a fost concesionat de Primaria Todiresti, pentru o redeventa de numai 20 milioane lei vechi pe an. Anual, contractul a fost indexat cu indicele de inflatie, iar acum Apavaloaie plateste, pentru 16 hectare, o redeventa de 30 milioane lei vechi pe an, mai precis cativa bani pe metrul patrat. Contractul a fost incheiat pe o perioada de 49 de ani. Acum, iazul apartine Consiliului Local Harmanesti. "Firma Adems plateste putin, dar nu avem ce face. Are niste clauze favorabile in contract. Asa a fost incheiat contractul, cand Harmanesti era administrat de Primaria Todiresti", a spus Ioan Secrieru primarul comunei Harmanesti.
De precizat ca Apavaloaie incaseaza, numai intr-o zi, de la pescari amatori, suma de 30 de milioane lei vechi (cat trebuie sa plateasca, anual, la primarie), reprezentand taxa de 1 milion de lei vechi pe zi. Si pe baza contractului de concesiune, incheiat pe o perioada de 49 de ani cu primarul Vasile Buzaru, firma Adems SRL Pascani a obtinut fonduri europene, in valoare de 500.000 euro, pentru modernizarea amenajarii piscicole. Lucrarile de modernizare au fost realizate in perioada 2006 - 2008, de SC Iasicon SA. Vom reveni.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto

Casa lui Bogdan Buzatu din Todiresti

Galerie Video

Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (29)

cineva  | #124299
Nu este singurul . Ar trebui sa va uitati si la alte comune care colaboreaza cu susnumita firma si primarii si-au facut vile.
marta  | #124306
Mai baieti, documentati-va inainte de a scrie. E adevarat ca are omul dar de ce nu scrieti si de ferma care o are si de profitul acesteia? Omul a castigat o gramada de bani de acolo de asta are si casa. Dar voi, ca intotdeauna, scrieti doar ce va intereseaza.Cu profitul pe care l-a facut la ferma putea sa-si faca 5 vile, deci care e problema? Eu nu zic ca o fi vreun sfant, dar..repet omul are afaceri deci nu inseamna ca si-a construit vilele cu spagile de la Iasicon sau de la zgarcitul de Apavaloaei. Ala nu ii da nici bani de un covrig, si voi stiti asta :)))
cineva baiceni  |  #552279
da ferma o are dupa ce a facut vila lui fiisu si gardu de la fiisu trebuia sa fie la scoala baiceni
cineva  | #124321
ala ce-a scris primul este fiul sau nora? ca de fapt profitul de la ferma nu-i ajunge primarului sa petreaca cu Ileana
anonim  | #124322
ala ce
satean  | #124344
marta ,lsao balta ca habar nu ai de hotiile primaruluiE si normal ca impreuna cu ion ai luat parte la atatea chiolhanuri in primarie.Ce te temi ca o sa va intrebe cineva catibani a luat firma sotului tau pt a repara masina primariei pe care a distruso acest hot in cativa aniSa stiica nu ne lasam pana nu ies la lumina toate hotiile primarului ca nu se mai poate ca un trantor care vine pe luna cam 2 ore la serviciu sa fie lasat sa fure in continuare si el sa stea la ferma sau la ileana Cat priveste casa lui bogdan cei care au scris nu au stiut ca nu numai curtea ci si padurea din jur sunt ale primaruluiCe sa mai spunem UN HOT si cu asta am spus totFerma e pe pamantul lui Goilav , pamant ce la luat cu japca RUSINE MARE
eu eu  |  #552310
da oare vicele primar cio facut 8 ani o mers la d-na lidia sa aiba grija de animale in lipsa sotului si la dana ungureanu dana care lucreaxa la posta din pascani vale saracu bun servici o avut de el vad ca nu pomeniti nik
todirestean  | #124369
Am citit si articolul si am ascultat si inregistrarea si constat cad-l primar a fost pus in mare incurcatura cu unele intrebari incomode. Casa lui nu e construita de taicasu ci de el cu firma lui Apavaloaiei.nu in 2002 ci in 2005 si finalizata in 2006 cand s-a reparat scoala din centruCred ca se subantelegeCasa lui Bogdan a fost inceputa in 2008 cand se lucra la scoala de pe dealCred ca se subantelege si de aici.Ce nu stie multa lume e faptul ca terenul si padurea (5ha) nu au fost cumparate asa cum sustine el ci prin mismasuri cu cadastrul a intrat in pasesie foarte repede iar multi dintre noi ne chinuim de 20 ani sa intram in posesia pamantului pe care l-am avut de la parinti sauavem masteniri si nu suntem pusi in posesie di motive numai de ei stiuteAse vedea terenul de la magazia CAPsi a brutariei care n-au apartinut niciodata primarului dar le-a vandut cu acte si titl de proprietate Asa ca e foarte cinstit.Nu mai spunem nimic de blocul din sat si sediul CapSi iar repetam E FOARTE CINSTIT Si acum ma intreb De ce nu intervin autoritatile competente sa faca ordine si hotii sa stea unde le e locul? Domnilor ziaristi poate trageti dv un semnal de alarma sa se auda unde trebuie Va apreciem profesionalismul si curajulpoate cu asa articole sa se faca ordine in aceasta tara ca ne-a ajuns cutitul la os
mari  | #124385
Domnilor jurnalisti poate data viitoare popositi si la Harmanesti sa vedeti cum firma faimosului Apavaloaie a "ingropat' miliarde,miliarde si iar miliarde intr-o statie de iepurare a apei menajere in colaborare cu asa zisul primar al Harmanestiului care prospera de la o zi la alta
anomim  | #124506
ba da prostii mai sunteti!!!!!!!!
constantin  | #159387
ba da voi astia cu presa nu aveti nimic de facut toti sunteti sfinti.nu va faceti catii vostri SA VA FIE RUSINE
Balcan  |  #328463
Esti si tu implicat, NU ?
Balcan  | #328460
Ce "sincer si cinstit" sunteti domnule primar, nu ati furat nimic, va-ti construit cele doua case din salariul de bugetar, ati cumparat terenuri,paduri tot din accelasi salariu, mai bine gandeste-te ca toti acei oameni pe care i-ai pacalit si furat in diferite feluri te blesteama si iti doreste..... "numai de bine". Pleaca si lasa pe altul ca tu ai furat destul...HOTULE !
buzatu  | #328647
PAMINTUL LUI TATA 0,9700MP,PADUREA LUI TATA UNDE SUNT 1HA, AVEM TITLUL DE PROPRIETATE ,CU FISE TEHNICE ,LA AMBELE AMPLASAMENTE,RESPECTIV 0,3000,SI 0,7000MP AM TOT, DE LA OCOLUL SILVIC PASCANI,AM FACUT DEMERSURI SI LA MINISTER?INTR-O ZI VEI RASPUNDE ,MACAR UN FATA LUI DUMNEZEU ,ACOLO NU TREBUIE SA DAM MITA.SA NU UITATI CA ACEL PETRACHEL CU COPII SI NEPOTII LUI,AU LUCRAT 35 DE ANI LA BISERICA A DONAT DIN PUTINUL LUI PAMINTUL ,CARE IL PRIMISE DE LA PROTORIA IASI ,IN DAR PENTRU MUNCA DEPUSA IN ATITEA ANI,LOC PENTRU CIMITIR (VORBESC DIN DOCUMENTELE CE LE DETIN),SI D-VOASTRA NE MINTITI DE DOI ANI CA NE REZOLVATI ,PROBLEMA IMPREUNA CU CEL MAI FIDEL INGINER DIN PRIMARIE STIMABILUL DOMN PRICOP.POATE VA PLACE SA FITI IN ACEASTA POSTURA DE VEDETA,LA TV,IN MASS-MEDIIA ETC. SA NU VIE ZIUA IN CARE TOTI NE VOM PUNE IN GENUNCHI,CU MIC CU MARE.GINDITI-VA BINE CAT NU E PREA TIRZIU .
puiu Vasile brasov  | #492058
Daca primaria Com.Todiresti nu era condusa de Vasile Buzatu,in acea comuna nu se facea apsolut nimic.
Acei carcotasi care bat canpii pentru un om gospodar care a infrumusetat comuna mea natala,sa-si vada de sticla lui cu spirt.
Vasile Buzatu este un om de caracter si buna calitate si putini sunt aceia care sa fi apelat sa le rezolve anumite probleme si sa nu-i fi ajutat.
Vasile Buzatu ramane un om gospodar,sotia Dansului este din fam Balmus,oameni credinciosi si cu frica de Dumnezeu.
Dupa parerea mea care vin foarte rar in comuna,vad rezultate pozitive,daca sunt si nereguli acestea pot fi rezolvate legal
consatean  |  #552257
este un hot si mincinos care a facut avere pe banii nostri a contribuabililor in declaratia de avere are trecut o casa si un teren mostenire ca restu e trecut pe copii huaaa hotule
anonim  |  #552311
Ba ala din Brasov nici nu stii ce vorbesti ai plecat din Todiresti si nici nu stii cum sta treaba nu.i baga pe toti in sticla ta cu spirt ca nu ne intereseaza.o data ce plecati si va parasiti locul din care proveniti inainte sa vorbiti sau sa va spuneti parearea in legatura cu ceva informativa de doua ori adevarul e ca a facut si ceva pentru comuna dar sa nu uitam si de hotiile cu politia locala
eu eu  |  #552321
nu degeaba iti spune ananim caci esti si la propriu si la figurat daca nu se vede nik dute la comunele din jur si vezi daca au ce are todirestiul daca nu era boasa te mancau cainii prin boschetii din sat .ia vezi ruginoasa are apa curenta cetatenii??????? intereseazate bine si nu o sa te mai numesti anonim
ia intreabal pe droanca cio facut in 8 ani pentru sat si pentru oameni caci sio batut joc cu ajutorul social o facut la toti stroestenii si baicenii si plecatiu si cei care erau in tara toti erau niste nenorociti saracii
consatean  | #552256
sa va interesati si ce a facut pt Baiceni si Stroiesti sunt 2 sate uitate de domnu primar a facut numai pt satul lui restu nu mai conteaza hot mincinos care este rusine
cineva baiceni  | #552280
da asai in baiceni nu a facut nimica si nu a mai fost in baiceni de acum 4 ani interesativa si vedeti ca drumul este dat asfaltat dar noi intram in noroi pana la genunchi nici scoala nu a facuto bine ca ploua in ea stau copii nostri in ploaie iar daca ai nevoie de el la primarie nul gasesti niciodata iar cand vine zbiara la oameni care au probleme.ce a facut el in atatia ani cat a fost primar a tras apa dar unde pe dealul laiului ca in baiceni nu a trecut nici un strop de apa jos cu BUZATU nea ajuns cat nea furat sai fie rusine de hot sal bata dumnezeu baaaaaaaaaaaaaaaaaaaa da faceti ceva nu mai musamalizati totu ca moare lumea de foame cu un asa primar
eu eu  | #552309
ala cineva nu cumva ai si tu una pe la pascani de la posta din vale????
nevastata stie?
cineva baiceni  | #552449
habar nu ai ce vorbesti ce tii cu el tu ai ceva eu sunt consatean nu am legatura cu primaria
nici nu ma intereseaza dar sa plateasca ca prea mult a furat si de ce nu a spus ca norasa lucreaza in primarie si ca fiisu nui doar profesor de sport ci si DIRECTORUL SCOLILOR TODIRESTI ,STROESTI BAICENI, asta nu a spuso pai cum , nui comvine
GOGU STERIADE  | #553250
Mai fratilor daca fura asa tare si e un nelegiuit de ce l-ati votat de atitea ori.....????
ddd  | #554118
golani toti impart ciolanu intre ei se schimba si tot ei ramin
ddd  |  #554119
domnule primar lovitura de gratie o primiti chiar din echipa de rahat pe care o aveti
ddd  | #554120
daca pierdeti dupa atitea mandate e o rusine mai bine lasatil pe bogdan sa candideze
dulau  |  #554122
ovidiu din cauza lui doina care are gura spurcata vei pierde multe voturi
cineva baiceni  | #554329
de ce sal lase pe domnu director nici lui nui ajunge cat a furat vrea mai multsau d-ul primar ar vrea asta sasi pue pofta in cui . dupa cum se vede au uitat de acest caz nu mai zice nimeni nimica va rugam cei ce puteti faceti ceva ca lumea nu mai suporta atata magariie
stroiesti  | #555001
ovidiu ai sa plangi dupa voturile ioanei bujor
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.3937 (s) | 22 queries | Mysql time :0.238091 (s)