National

Primarul „care este”: „N-ai valoare daca nu esti suspect”. Pentru ce il ancheteaza DNA

Publicat: 05 mai 2016
Marian Vanghelie, primarul suspendat al Sectorului 5, a fost audiat in aceasta dimineata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) intr-un nou dosar in care este suspectat de abuz in serviciu. Intrebat de jurnalisti daca a fost chemat de procurori in calitate de suspect, Marian Vanghelie a raspuns ca „suspect e prenume national” si ca in Romania „n-ai valoare daca nu esti suspect”. Iata, mai jos, comunicatul oficial al DNA, referitor la noul dosar deschis pe numele lui Marian Vanghelie.
„Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de 
Marian Daniel Vanghelie, la data faptelor primar al Sectorului 5 Bucuresti, cu privire la savarsirea a doua infractiuni de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. In ordonantele procurorilor se arata ca, la data de 14 mai 2008, suspectul Vanghelie Daniel Marian, in calitate de primar al Sectorului 5 Bucuresti, a incheiat, cu incalcarea dispozitiilor legale privind achizitiile publice, doua contracte de salubrizare stradala (ambele in valoare totala de 6.461.361,48 lei ce priveau in total 147 de strazi) si anexele respective la acestea. Cele doua contracte au fost incheiate pe o perioada de trei luni cu posibilitate de prelungire prin acte aditionale, daca presupusa situatie de urgenta invocata de Primaria Sectorului 5, nu ar fi incetat.
Concret, prevalandu-se de o presupusa situatie de urgenta, la nivelul acestei institutii publice s-a decis externalizarea serviciilor de salubrizare , cu toate ca, la nivelul Primariei exista o sectie specializata de salubritate stradala si menajera, la care erau angajate 627 de persoane (incepand cu anul 2007). In acest sens, au fost create premise pentru atribuirea acestor servicii unor societati comerciale. Potrivit legislatiei achizitiilor publice, in vederea atribuirii acestor contracte, selectarea procedurii de negociere fara publicarea unui anunt de participare impunea intocmirea unei note justificative in care sa se motiveze aceasta alegere. In acest sens, au fost intocmite 3 note justificative (toate avand acelasi numar de inregistrare), documentatia privind determinarea valorii estimate a contractului, alegerea criteriului de evaluare, precum si invitatiile de participare la procedura negocierii, fara publicarea unui anunt de participare.
Toate aceste documente au fost aprobate de suspectul Vanghelie Daniel Marian.  Expunerea motivelor din notele justificative nu avea insa nicio baza legala, intrucat la momentul respectiv nu exista nicio urgenta dat fiind faptul ca Primaria sectorului 5 avea un serviciu specializat care efectua curatenia stradala, care functiona in acel moment si care, de altminteri, a continuat sa functioneze si dupa incheierea demersurilor prin care s-a incercat externalizarea serviciilor de curatenie stradala in Sectorul 5. In acelasi context, la data de 12 mai 2008, cu incalcarea dispozitiilor legale, suspectul Vanghelie Daniel Marian a aprobat referatul de necesitate si dispozitia prin care s-a constituit comisia de evaluare si negociere a ofertelor prin procedura de negociere fara publicarea unui anunt de participare. Membrii acestei comisii, cu incalcarea dispozitiilor legale (art.30 alin. 13 si 14 din Legea nr. 51/2006), au intocmit documentatia ce a stat la baza incheierii celor doua contracte. Ca urmare a acestei conduite infractionale, a fost creat un prejudiciu Primariei Sectorului 5 Bucuresti in valoare totala de 2.000.194,41 lei, suma ce constituie totodata si un folos necuvenit pentru cele doua societati comerciale, beneficiare ale contractelor de salubritate. Suspectului i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala”, arata procurorii DNA.


loading...

Adauga un comentariu