Titlurile zilei

Primarul comunei Strunga l-a blocat pe afaceristul Bogdan Solcanu! Tânărul a vrut să-și bage iubita într-o licitație pentru modernizarea iluminatului public. Șefii instituției au anulat toate condițiile suspecte din procedură

Publicat: 18 mai 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Primarul comunei Strunga l-a blocat pe afaceristul Bogdan Solcanu Tânărul a vrut să-și bage iubita într-o licitație pentru modernizarea iluminatului public. Șefii instituției au anulat toate condițiile suspecte din procedură
Sorin Lazăr, primarul comunei Strunga, a stricat planurile afaceriștilor Bogdan Solcanu și Ana Maria Ciotîr. Prin Crisbo Company, fiul fostului senator de Iași, Ioan Solcanu, a trecut condiții în caietul de sarcini care să avantajeze firma Urbioled, deținută de iubită. Schema a fost pusă în practică în toată țara, miza fiind banii pentru modernizarea iluminatului public

Încercările afaceristului Bogdan Solcanu de a pune în aplicare o schemă care să avantajeze firma iubitei Ana-Maria Ciotîr au fost blocate de primarul comunei Strunga. Sorin Lazăr a constatat că în caietul de sarcini au fost trecute condiții restrictive pentru competitori. A fost contractat un expert extern, iar licitația pentru modernizarea iluminatului a fost reluată

Noi informații au apărut despre activitatea lui Bogdan Solcanu, fiul fostului senator PSD, Ioan Solcanu. Prin societatea Crisbo Company SRL, Solcanu Jr. promite primarilor din județul Iași, dar și din țară, că pot accesa fonduri de la Administrația pentru Fondul de Mediu (AFM) pentru modernizarea iluminatului public. Mulți primari s-au arătat încântați de idee și au oferit contractele pentru proiectare lui Bogdan Solcanu. Ceea ce nu știau primarii este că prin proiectul tehnic erau elaborate o serie de condiții care să favorizeze societatea Urbioled SRL, condusă de Ana-Maria Ciotîr, iubita lui Bogdan Solcanu. Astfel, erau scoși din joc toți competitorii care nu puteau respecta condițiile din caietul de sarcini, de cele mai multe ori aberante.

Primarul comunei Strunga s-a prins de „șmecherie” și a anulat licitația

Rețeta lui Solcanu a fost folosită și la Primăria comunei Strunga, județul Iași. Documentația era întocmită astfel încât Urbioled să participe la licitația pentru execuție și să câștige. Procedura cu prevedere bugetară de 450.832 lei, fără TVA, aproape 100.000 de euro, era programată pe data de 24.03.2021, dar primarul Sorin Lazăr a anulat-o, după ce a constatat că în caietul de sarcini erau condiții restrictive ce eliminau din start concurența. Ce a făcut primarul? Nu a luat în considerare documentația lui Bogdan Solcanu și a contractat un expert extern, societatea Regional Erm Consulting SRL, care a refăcut în totalitate caietul de sarcini.

„O serie de cerințe au rămas, ca să respectăm punctajul din proiectul depus la AFM. Acum, condițiile au o plajă mai largă”, a precizat primarul PSD Sorin Lazăr.

În consecință, licitația va fi reluată pe data de 03.06.2021.

Condițiile lui Bogdan Solcanu au zburat din caietul de sarcini

Bogdan Solcanu a reușit să strecoare în vechiul caiet de sarcini mai multe condiții, întocmite cu dedicație pentru Urbioled. Spre exemplu, una dintre condiții făcea referire la faptul că ledurile trebuie să aibă un grad de protecție de minimum IP66. În traducere, această condiție arată că respectivul corp de iluminat poate fi scufundat în apă timp de 40 de minute și să nu prezinte defecțiuni. Totodată, ledurile trebuiau să aibă o rezistență la impact de IK10.

Asta înseamnă că respectivul corp trebuie să reziste la un impact cu un alt obiect cu o masă de 40 de kilograme, de la o anumită înălțime. Toate aceste condiții se potriveau cu oferta celor de la Urbioled. Din banii de la AFM, comuna Strunga urma să beneficieze de 43 de aparate de iluminat 53W, 295 de aparate de iluminat – 22W, 2 aparate de iluminat echipat cu panou fotovoltaic de 22 W și un sistem de telemanagement al iluminatului public. De precizat că Urbioled SRL a devenit partenerul de afaceri al companiei Telekom România. Asta, după ce Telekom a vândut un spațiu ultracentral din Iași către Urbioled SRL.

La Primăria Popești, caietul de sarcini întocmit de Crisbo Company a fost contestat de un competitor

Crisbo Company a întocmit caietul de sarcini și pentru licitația de modernizare a iluminatului public din comuna Popești, județul Iași. A folosit același model ca la Primăria Strunga. Licitația pentru realizarea lucrărilor constă în montarea a 700 de aparate de iluminat 22W și un aparat de iluminat 40W echipat cu panou fotovoltaic. Miza este de 858.336 de lei, fără TVA, aproape 200.000 de euro. Procedura a atras și atenția competitorilor, care au depus o contestație la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC). În acest moment, procedura este suspendată.

„În caietul de sarcini, la pagina 5 se solicită «gradul de protecție de minim IP66, rezistență la impact IK10», iar în fișa tehnică nr. 1 a aparatelor de iluminat, se solicită «Grad 4 de protecție: (minim) IP67; rezistență la impact: (minim) IK10». Oare autoritatea cunoaște faptul că gradul de protecție IP67 presupune protecție la imersie temporală în apă și că vârful stâlpului unde este montat aparatul de iluminat nu se află în apă?”, se arată în contestația formulată de Amiras C&L Impex SRL.

În anul 2020, Bogdan Solcanu a primit direct peste 300 de contracte de la primăriile din țară, pentru realizarea documentațiilor tehnice. În schemă apare și Relu Fenechiu, fost deputat condamnat la închisoare pentru fapte de corupție, care oferă servicii de consultanță privind obținerea fondurilor pentru modernizarea iluminatului public.

Adauga un comentariu