News Flash:

Primarul din Popesti judecat pentru coruptie

6 Aprilie 2007
2818 Vizualizari | 1 Comentarii
• Nicolae Mocanu, primarul din comuna ieseana Popesti, a fost trimis ieri in judecata de procurorii din cadrul serviciului teritorial Iasi al Directiei Nationale Anticoruptie pentru comiterea mai multor infractiuni de coruptie • Potrivit anchetatorilor, prin faptele comise de primar si de reprezentantul unei firme de constructii ar fi fost produs un prejudiciu de 38.700 Euro fondurilor Uniunii Europene si aproximativ 80 milioane lei (8.000 RON) Consiliului Local Popesti


Nicolae Mocanu, primarul din comuna ieseana Popesti, a fost trimis ieri in judecata de catre procurorii din cadrul serviciului teritorial Iasi al Directiei Nationale Anticoruptie pentru comiterea a trei infractiuni indreptate impotriva intereselor financiare ale Comunitatii Europene, fals intelectual, fals in inscrisuri sub semnatura privata si abuz in serviciu contra intereselor publice. De asemenea, prin acelasi rechizitoriu trimis la Judecatoria Iasi a fost trimis in judecata si Ionel Stoica, reprezentatul societatii Media Rom Grup SRL Iasi pentru detunare de fonduri europene, fals in inscrisuri sub semnatura privata si inselaciune. Potrivit anchetatorilor, prin faptele comise de cei doi ar fi fost produs un prejudiciu de 38.700 Euro fondurilor Uniunii Europene si aproximativ 80 milioane lei (8.000 RON) Consiliului Local Popesti. Tot acest dosar a pornit de la o idee nobila, si anume de a crea locuri de munca pentru comunitatea rroma din Popesti. A fost intocmit un proiect pentru imbunatatirea situatiei rromilor si a fost obtinuta o finantare prin programul Phare. Proiectul avea in vedere realizarea unei statii de procesare a rumegusului si a uneia de colectare si procesare a deseurilor, care sa asigure locuri de munca pentru familiile de romi din zona. In cadrul aceluiasi proiect era prevazuta realizarea unor cursuri pentru formare profesionala la care trebuiau sa participe aproximativ 20 de rromi, care ulterior urmau sa aiba grija de utilajele prin care era rumegusul procesat.

Control politic?

"Din probatoriu a rezultat ca accesarea si finantarea proiectului s-a facut prin prezentarea de acte cuprinzand date nereale, inexacte sau incomplete, dupa cum urmeaza: in cursul urmaririi penale s-a constatat ca argumentele care stateau la baza proiectului nu aveau corespondent in realitate, nici in ceea ce priveste populatia de 1200 romi care ar fi locuit pe raza comunei si nici in ce priveste existenta efectiva de resurse abundente de hartie, plastic, sticla, rumegus, si gatere care prelucrau materialul lemnos si produceau cantitati importante de rumegus, pentru asigurarea indicatorilor de eficienta preconizati", au precizat anchetatorii. Lucrarile de constructii din cadrul proiectului au fost executate de firma Media Rom Grup SRL Iasi. Cu toate ca platile au fost efectuate catre firma, o parte din lucrari nu au mai fost facute. Anchetatorii mai sustin ca utilajele achizitionate erau cumparate la mana a doua si nu erau noi, asa cum prevedea contractul. Mai mult, nici cursurile nu ar fi fost tine. Trebuie mentionat ca acest dosar a fost instrumentat in urma unor controale efectuate la Primaria Popesti la ordinul lui Tudor Chiuariu, actualul Ministru al Justitiei, in perioada in care acesta ocupa functia de sef al Departamentului de Lupta Antifrauda. Aceste controale au avut loc tocmai in perioada in care in comuna Popesti se desfasura campania electorala pentru Consiliul Local, la sfarsitul anului trecut. In cursul zilei de ieri primarul din Popesti nu a fost de gasit pentru a-si exprima pozitia.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

control politic
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

MOCANU a fost dat in gat de recidivistul BARBIERU ION CRISTIAN !  | #105409
Se pare ca printre ultimele firme tepuite de BARBIERU ION CRISTIAN CNP 1691117272631 si ALAZAROEI CATALINA (fosta TARNAUCEANU) CNP 2730426221182 se afla firmele COMBETON IASI si AVI TOP. Suma depaseste 100.000 RON.


ANTECEDENTELE PENALE ale numitului BARBIERU ION CRISTIAN
Fiul lui Gheorghe si Maria,
Nascut la data de 17.11.1969 in Municipiul Roman, Jud. Neamt,
Ultimul domiciliu din Cartea de Identitate seria MX 580539 din 15.12.2005
Aleea M. Sadoveanu nr.28,
C N P 1691117272631

Condamnat 1 an si 6 luni inchisoare pt. Art 213 Cod Penal, cu aplicarea Art. 71 si 64 C.P.
- Art. 213 – Abuzul de Incredere - Insusirea unui bun mobil al altuia, detinut cu orice
titlu, sau dispunerea de acest bun pe nedrept ori refuzul de a-l restitui, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 4 ani sau cu amenda.
Art. 64 – Interzicerea unor drepturi : Pedeapsa complementara
a) dreptul de a alege si de a fi ales in autoritatile publice sau in functiile elective publice;
cool.gif dreptul de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat;
c) dreptul de a ocupa o functie sau a exercita o profesie de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pt. savarsirea infractiunii;
d) drepturile parintesti;
e) dreptul de a fi tutore sau curator;
Sentinta Penala 255/11/07.1997 – Judecatoria Iasi – Decizia Penala 31/ 14.01.1999 Curtea de Apel Iasi.

Condamnat 1 an inchisoare pt. Art. 293 Cod Penal
- Art 293 – Falsul privind identitatea – Prezentarea sub o identitate falsa ori atribuirea unei
asemenea identitati altei persoane, pt. a induce sau a mentine in eroare un organ sau institutie de stat sau o alta unitate la care se refera art. 145, in vederea producerii unei consecinte juridice, pentru sine ori pt. altul, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani;

Condamnat 8 luni inchisoare pt. Art. 291 Cod Penal
- Art 291 – Uzul de Fals – Folosirea unui inscris oficial ori sub semnatura privata, cunoscand ca este fals, in vederea producerii unei consecinte juridice, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani cand inscrisul este oficial si cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani cand inscrisul este
sub semnatura privata;

Condamnat 1 an si 8 luni inchisoare pt. Art. 215 alin. 2 si 3 Cod Penal
- Art 215 – Inselaciunea – (1) Inducerea in eroare a unei persoane, prin prezentarea ca adevarata a
unei fapte mincinoase sau ca mincinoasa a unei fapte adevarate, in scopul de a obtine
pentru sine sau pentru altul un folos material injust si daca s-a pricinuit o paguba, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 12 ani.
(2) – Inselaciunea savarsita prin folosire de nume sau calitati mincinoase se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 15 ani. Daca mijlocul fraudulos constituie prin el insusi o infractiune, se aplica regulile privind concursul de infractiuni.
(3) – Indicerea sau mentinerea in eroare a unei persoane cu prilejul executarii unui contract, savarsita in asa fel incat, fara aceasta eroare, cel inselat nu ar fi incheiat sau executat contractul in conditiile stipulate, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta in alineatele precedente, dupa distinctiile acolo aratate.

Condamnat 2 ani si 2 luni inchisoare pt. Art 282 Cod Penal, alin. 1 si 2;
- Art. 282 – Falsificarea de Monede sau alte valori - (1) Falsificarea de moneda metalica,
Moneda de hartie, titluri de credit public, cecuri, titluri de orice fel pt. efectuarea platilor, emise de institutia bancara ori de alte institutii de credit competente, sau falsificarea oricaror altor titluri ori valori asemanatoare, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 12 ani si interzicerea unor drepturi.

Condamnat 1 an si 4 luni inchisoare pt. Art. 215 alin. 2 si 3 Cod Penal;

Condamnat 1 an si 4 luni inchisoare pt. Art. 215 alin. 2 si 3 Cod Penal;
- Cu aplicarea art. 41 alin 2 Cod Penal;
- Art 41 : Unitatea infractiunii continuate si a celei complexe : (1) – In cazul infractiunii continuate si al infractiunii complexe nu exista pluralitate de infractiuni.
- (2) - Infractiunea este continuata cand o persoana savarseste la diferite intervale de timp, dar in realizarea aceleiasi rezolutii, actiuni sau inactiuni care prezinta, fiecare in parte, continutul aceleiasi infractiuni.
- (3) – Infractiunea este complexa cand in continutul sau intra, ca element sau ca circumstanta agravanta, o actiune sau inactiune care constituiew prin ea insusi o fapta prevazuta de legea penala.

Sentinta penala 285/ 02.12 1997 – Tribunalul Judetean Iasi, Decizia Penala 86 / 24.03.1998 – Curtea de Apel Iasi.

Arestat la 27.01.1997 si eliberat conditionat la 17.04.1998 - rest 56 zile .

Pornita inceperea urmaririi penale de Parchetul Bacau, pt. savarsirea infractiunii prevazute de Art. 215 alin. 4 Cod Penal, cu aplicarea Art. 37 a Cod Penal.
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1399 (s) | 22 queries | Mysql time :0.015080 (s)