National

Primarul Gheorghe Stefan va fi cercetat de DNA sub control judiciar

Publicat: 28 mai 2014

Procurorii DNA au decis, joi, ca primarul municipiului Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, sa fie cercetat penal sub control judiciar, intr-un dosar in care este acuzat de folosire a influentei sau a autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Prin control judiciar, primarul are mai multe obligatii: sa se prezinte la organul de urmarire penala ori de cate ori este chemat; sa informeze cu privire la schimbarea locuintei; sa se prezinte la sectia de politie desemnata cu supravegherea sa; sa nu depaseasca teritoriul Romaniei, decat cu incuviintarea prealabila a procurorului competent; sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte arme; sa nu ia legatura cu anumite persoane mentionate in ordonanta de luare a masurii controlului judiciar, informeaza Agerpres.

Citeste si Guvernul sesizeaza organele penale pentru nereguli ale fostilor primari PDL cu Fondul de

Potrivit DNA, incepand cu 2009, Gheorghe Stefan a administrat in fapt SC Strong Montaj SA (fosta SC Tehnoutilaj SA), folosindu-se de interpusi, care au acceptat sa figureze formal ca asociati si administratori.

„SC Strong Montaj SA a incheiat si a executat contracte vizand realizarea unor lucrari cu diferiti clienti si a achizitionat, de la o serie de furnizori, bunuri si servicii. Altfel spus, SC Strong Montaj SA s-a interpus in schimb, a facut acte de comert, implicand circulatia banilor. Aceste operatiuni financiare ca acte de comert, in efectuarea carora s-a implicat Gheorghe Stefan, sunt incompatibile cu functia pe care o detinea, aceea de primar al municipiului Piatra Neamt si sunt menite sa-i aduca sume de bani necuvenite”, sustin procurorii.

DNA precizeaza ca, pentru a-si asigura o parte din aceste sume (cele rezultate din contractele incheiate de Strong Montaj cu autoritatile contractante, comune din judetul Neamt – Tazlau, Gheraesti si Draganesti -, care se bucurau de finantare din partea bugetului de stat conform HG 577/1997), Gheorghe Stefan, detinatorul unei functii de conducere in cadrul unui partid politic a folosit, in mod repetat, in perioada 2010-2012, influenta sa in relatia cu functionari publici din cadrul unor institutii.

Citeste si MIZERIA de la PDL Iasi! De ce a vandut Gheorghe Flutur organizatia locala liberalilor!

„Este de precizat ca necesarul de fonduri banesti de la bugetul de stat pentru finantarea lucrarilor de alimentare cu apa a comunelor, lucrari acceptate in programul prevazut in HG 577/1997, era evaluat anual de consiliile judetene, dupa consultarea autoritatilor contractante locale. Propunerea de finantare se trimitea MDRT, care comunica valoarea anuala a fondurilor alocate (de regula insuficiente pentru a acoperi necesarul). Repartizarea pe comune a sumelor de la bugetul de stat se facea de catre consiliul judetean. Listele cu modul de distribuire a banilor pentru fiecare autoritate publica locala contractanta se comunica apoi MDRT iar dupa aprobarea listelor se facea plata”, mai arata procurorii.

Pentru a controla modul de repartizare a banilor alocati de la bugetul de stat, Gheorghe Stefan a sustinut o anumita persoana sa ocupe functia de consilier personal al presedintelui Consiliului Judetean Neamt.

Citeste si CUTREMUR in politica ieseana! Nimeni nu credea ca Gheorghe Nichita poate pati asa

„In afara atributiilor de serviciu, acesteia i s-a permis sa completeze listele comunicate MDRT cu date indicate de Gheorghe Stefan. In aceasta modalitate, Gheorghe Stefan a reusit, in mod repetat, in perioada 2010-2012, cu ocazia rectificarilor ori a alocarilor bugetare anuale, sa directioneze sume de bani, in special catre acele autoritati publice locale care aveau incheiate contracte cu asocieri din care facea parte chiar Strong Montaj. Prin urmare, folosindu-se de influenta sa (…), Gheorghe Stefan a asigurat finantarea lucrarilor executate de societatea comerciala care-i apartinea si pe care o administra in fapt”, se mai arata intr-un comunicat al DNA.loading...

Adauga un comentariu