Local

Primarul Iașului, prezent la lansarea proiectului RETRANS ce va reabilita infrastructura de transport în zona transfrontalieră Ungheni-Iași – GALERIE FOTO/VIDEO

Publicat: 25 iun. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Primarul Iașului prezent la lansarea proiectului RETRANS ce va reabilita infrastructura de transport în zona transfrontalieră Ungheni-Iași - GALERIE FOTOVIDEO
S-a desfășurat conferința de presă pentru lansarea proiectului RETRANS

Primăria Municipiului Iași a organizat astăzi, 24 iunie, în prezența vicepreședintelui Consiliului Raional Ungheni, Vasile Lupu, conferința de presă de lansare a proiectului „Reabilitarea infrastructurii de transport în zona transfrontalieră Ungheni-Iași în vederea fluidizării traficului către punctul de trecere a frontierei Sculeni / RETRANS”. Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Comun România-Republica Moldova 2014 – 2020 și este implementat de Primăria Municipiului Iași și Consiliul Raional Ungheni.

La eveniment au fost prezenți primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, și vicepreședintele raionului Ungheni, Vasile Lupu. Șoferii și cetățenii atât din Republica Moldova, cât și din România, vor beneficia de o îmbunătățire a calității drumurilor, a trotuarelor și a căilor de acces și de o creștere a numărului de parcări.

Mihai Chirica, primarul municipiului Iași
Mihai Chirica vede oportună colaborarea dintre România și Republica Moldova

Primăria municipiului Iași anunță lansarea proiectului RETRANS

Vasile Lupu, vicepresedintele raionului Ungheni
Vicepreședintele raionului Ungheni salută susținerea pe care Moldova o primește de la UE

Vama Sculeni este un punct vital pentru comerțul dintre Republica Moldova și România, respectiv Uniunea Europeană. În lumina acestui aspect, începând cu anul 2020, România și Republica Moldova au inițiat proiectul RETRANS care vine să îmbunătățească sistemul de transport la zona de graniță Iași-Ungheni. Această colaborare a fost finanțată de Uniunea Europeană, în cadrul Programului Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020.

„Este un proiect de colaborare transfrontalieră. În 2020 am început să conturăm acest proiect. Suntem într-o fază destul de avansată și îl vom duce la bun sfârșit. Avem în vedere, inclusiv, traficul de mărfuri din Republica Moldova și România. Pică foarte bine în contextul în care Republica Moldova a primit aprobarea pentru demersurile de aderare la comunitatea europeană. Este, din punctul meu de vedere, cel mai important pas pe care Moldova îl face după desprinderea de blocul URSS. Alături de beneficiile care vor ajunge în Republică, sunt și cele care vor ajunge la noi. Aici beneficiem de o colaborare cu TehnopolIS. Încercăm să modernizăm și să facilităm traficul de mărfuri dinspre Republica Moldova către Iași. Principalul partener al Moldovei la aderarea în UE trebuie să fie România, și nu alt stat”, a declarat Mihai Chirica, primarul municipiului Iași.

Valoarea proiectului în jur de 2 milioane de euro și vizează modernizarea a 1.569 de km de drum la TehnopolIS.

 mai multe persoane intr-o sala de conferinta
Proiectul RETRANS valorează în jur de 2 milioane de euro

Republica Moldova vrea modernizare, în contextul aderării la UE

 Mihai Chirica si Vasile Lupu tinand un covor si 2 persoane langa ei
RETRANS a fost finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020

Vicepreședintele raionului Ungheni din Republica Moldova, Vasile Lupu, consideră oportun acest parteneriat între România și țara sa. Acesta susține că modernizarea infrastructurii, în special în domeniul transportului, în Moldova, i-ar oferi mai multe șanse acesteia să fie primită în comunitatea europeană.

„Noi, cei din Republica Moldova, din Ungheni, avem mai multe proiecte transfrontaliere. Acest drum era într-o stare deplorabilă, dar cu sprijinul UE și al România, va fi reabilitat și dus la standarde europene. E un beneficiu atât pentru agenții economici care trec prin Vama Sculeni, cât și pentru cetățenii care locuiesc in municipiul și în raionul Ungheni. Mereu am avut sprijin din partea românilor la proiecte și vrem să le mulțumim. Suntem într-un parteneriat bun. Va fi construit și un pod care va trece prin municipiul Ungheni. Acesta va ușura traficul de la Sculeni”, susține Vasile Lupu, vicepreședintele raionului Ungheni din Republica Moldova.

În lumina evenimentelor recente, în care Republica Moldova a obținut titlul de candidat la aderarea la UE, proiectul RETRANS este și mai important pentru reușita moldovenilor de a deveni cetățeni europeni.

„Până la un moment, au fost făcuți câțiva pași. Pentru Republica Moldova e un eveniment foarte important, mult așteptat. Cu sprijinul României, vom reuși să ne integrăm în UE. Comunitatea europeană este cea care mereu tinde a ne susține și a ne ajuta. Avem o situație dificilă cu războiul, ne va afecta. Au avut loc multe scumpiri și există riscul ca prețurile să crească și mai mult. Ținem pumnii și cred că o să depășim aceste greutăți”, adaugă Vasile Lupu.

După lansarea proiectului RETRANS, vor mai trece 12 luni până la finalizarea acestuia.

Adauga un comentariu