Local

Primarul Mihai Chirica a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu în dosarul „Skoda“

Publicat: 27 ian. 2021
Mihai Chirica, primarul Iașului
Mihai Chirica, primarul Iașului, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu în dosarul „Skoda“

Primarul Iașului, Mihai Chirica, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu în dosarul „Skoda“.

La data de 13 iunie 2019, a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi dosarul penal nr. 7254/P/2019, urmare a disjungerii şi declinării dispuse de către DNA – Serviciul Teritorial Iaşi.

În cauza penală nr. 7254/P/2019, procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor:

–       CHIRICA MIHAI, la data faptei viceprimar al municipiului Iaşi, înlocuitor de drept al primarului, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 alin.1 din Codul penal, cu aplicarea art. 5 alin.1 din Codul penal;

–       NICHITA GHEORGHE (aflat în stare de deţinere, în altă cauză), la data faptei primar al municipiului Iaşi, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu,  prevăzută de art. 297 alin.1 din Codul penal, cu aplicarea art. 5 alin.1 din Codul penal;

–       TOMORUG PETRU – DUMITRU, la data faptei director executiv al Direcţiei Tehnice şi Investiţii din cadrul unităţii administrativ-teritoriale Municipiul Iaşi, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de  abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 alin.1 din Codul penal, cu aplicarea art. 5 alin.1 din Codul penal;

–       FLORESCU DOINA, la data faptei şef al Serviciului Juridic din cadrul unităţii administrativ-teritoriale Municipiul Iaşi, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de  abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 alin.1 din Codul penal, cu aplicarea art. 5 alin.1 din Codul penal;

–       CHIȘCĂ COSTICĂ – EUGEN, la data faptei şef al Serviciului Administrativ din cadrul unităţii administrativ-teritoriale Municipiul Iaşi, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de  abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 alin.1 din Codul penal, cu aplicarea art. 5 alin.1 din Codul penal.

Ce spun procurorii în dosarul „Skoda“

În rechizitoriul întocmit, procurorul a reţinut următoarea situaţie de fapt:

„În cursul anului 2013, inculpaţii CHIRICA MIHAI, NICHITA GHEORGHE, FLORESCU DOINA, CHIŞCĂ COSTICĂ-EUGEN şi TOMORUG PETRU DUMITRU, au demarat o procedură de achiziţie nelegală, procedură în baza căreia, la data de 16.05.2013, Municipiul Iaşi a încheiat patru contracte de leasing operaţional, în calitate de utilizator, având ca obiect trei autoturisme marca Skoda Octavia şi unul Skoda Superb, cu toate că, la acel moment, le era interzisă autorităţilor şi instituţiilor publice, potrivit art. 24 alin. (1) din O.U.G. nr. 34/2009, preluarea în leasing de autoturisme.

Durata contractului a fost de patru ani; prin respectiva achiziție, s-a cauzat atât o pagubă bugetului local al Municipiului Iași, în cuantum de 503.482,17 lei, cât și o vătămare a intereselor legitime ale unității administrative – teritoriale Municipiul Iași.

Inculpatul Chirica Mihai, în calitate de viceprimar al municipiului Iaşi, înlocuitor de drept al primarului (autoritate executivă a administrației publice locale  şi ordonator principal de credite), în exercitarea atribuţiilor conferite prin lege cu privire la gestionarea fondurilor publice şi a patrimoniului public, cu referire la repartizarea, angajarea, lichidarea şi ordonanţarea cheltuielilor bugetare, în perioada februarie – mai 2013, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, prin încălcarea dispoziţiilor legale, a aprobat mai multe documente prin care se solicita „achiziţionarea a 4 (patru) autoturisme cu un grad de operativitate ridicat şi dotate corespunzător”, aprobând ulterior şi Caietul de sarcini privind furnizarea a 4 (patru) autoturisme prin leasing operaţional, document în conţinutul căruia au fost inserate specificaţii tehnice proprii unui anume producător şi unei anume mărci, respectiv ale mărcii Skoda.

Inculpatul Nichita Gheorghe, în calitate de primar al municipiului Iaşi(autoritate executivă a administrației publice locale  şi ordonator principal de credite), în exercitarea atribuţiilor conferite prin lege cu privire la gestionarea fondurilor publice şi a patrimoniului public, cu referire la repartizarea, angajarea, lichidarea şi ordonanţarea cheltuielilor bugetare, în perioada februarie – mai 2013, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, prin încălcarea dispoziţiilor legale, a aprobat mai multe documente în vederea achiziţionării celor 4 (patru) autoturisme şi a semnat în numele unităţii administrativ-teritoriale Municipiul Iaşi (în calitate de utilizator), contractele de leasing operaţional în baza cărora au fost plătite ratele de leasing până la zi.

InculpatulTomorug Dumitru Petru, în calitate de director executiv al Direcţiei Tehnice şi Investiţii din cadrul unităţii administrativ-teritoriale Municipiul Iaşi, în exercitarea atribuţiilor de serviciu conferite prin lege şi prin fişa postului, referitoare la coordonarea şi controlul activităţii de achiziţii publice, în perioada februarie – mai 2013, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, prin încălcarea dispoziţiilor legale, a întocmit şi semnat mai multe documente în vederea achiziţionării celor 4 (patru autoturisme) şi a semnat, în numele unităţii administrativ-teritoriale Municipiul Iaşi (în calitate de utilizator), contractele de leasing operaţional în baza cărora au fost plătite ratele de leasing până la zi, precum şi Caietul de sarcini privind furnizarea a 4 (patru) autoturisme prin leasing operaţional, document în conţinutul căruia au fost inserate specificaţii tehnice proprii unui anume producător şi unei anume mărci, respectiv ale mărcii Skoda.

Inculpata Florescu Doina, în calitate de şef al Serviciului Juridic din cadrul unităţii administrativ-teritoriale Municipiul Iaşi, în exercitarea atribuţiilor de serviciu conferite prin lege şi prin fişa postului, referitoare la avizarea pentru legalitate a documentelor cu caracter intern elaborate de direcţiile şi serviciile din cadrul unităţii administrativ-teritoriale Municipiul Iaşi şi a actelor juridice încheiate de unitatea administrativ-teritorială Municipiul Iaşi, în perioada februarie – mai 2013, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, prin încălcarea dispoziţiilor legale, a avizat pentru legalitate mai multe documente în vederea achiziţionării celor 4 (patru autoturisme) şi a semnat contractele de leasing operaţional în baza cărora au fost plătite ratele de leasing până la zi.

Inculpatul Chişcă Costică-Eugen, în calitate de şef al Serviciului Administrativ din cadrul unităţii administrativ-teritoriale Municipiul Iaşi, în exercitarea atribuţiilor de serviciu conferite prin lege şi prin fişa postului, referitoare la gestionarea fondurilor publice, elaborarea şi gestionarea bugetului, la angajarea de cheltuieli şi la organizarea activităţii privind achiziţiile publice, în perioada februarie –mai 2013, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, prin încălcarea dispoziţiilor legale, a întocmit şi semnat mai multe documente în vederea achiziţionării celor 4 (patru) autoturisme, inclusiv Caietul de sarcini privind furnizarea a 4 (patru) autoturisme prin leasing operaţional, document în conţinutul căruia au fost inserate specificaţii tehnice proprii unui anume producător şi unei anume mărci, în scopul de a favoriza un dealer zonal al mărcii Skoda.

Acțiunile ilicite, conjugate, ale inculpaților, au determinat achiziţia nelegală de către autoritatea administrativ-teritorială Municipiul Iași a serviciilor de leasing operaţional privind furnizarea a 4 autoturisme marca Skoda (în care se includ și serviciile aferente atribuirii de numere de înmatriculare preferențiale), cauzând atât o pagubă în cuantum de 503.482,17 lei bugetului local al Municipiului Iaşi (în perioada 20.05.2013 – 30.05.2017), cât şi o vătămare a intereselor legitime ale unităţii administrativ-teritoriale Municipiul Iaşi de a realiza o bună gestiune financiară prin asigurarea legalităţii, regularităţii, economicităţii, eficacităţii şi eficienţei în utilizarea fondurilor publice şi în administrarea patrimoniului public.

Primăria Municipiului Iaşi a comunicat că nu a fost constatat niciun prejudiciu pe care autoritatea locală să îl invoce, drept urmare nu se constituie parte civilă în procesul penal.

În cauză au fost dispuse măsuri asiguratorii. Dosarul a fost trimis spre judecare Judecătoriei Iaşi la data de 27.01.2021.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție“, a precizat prim procurorul Dragoș Bordianu.





Comentarii
 • Demisia conform principiilor PNL. In Iași indiferent de partide e un viespar de corupție. Bravo L. Orban că lai cooptat in PNL acolo incepe să se adune pușcăriabili de toate nuanțele.

 • Auzi,cica Primaria nu se constituie parte vatamata!!!.Dar noi,iesenii, putem sa-0i tragem la raspundere?.Cu acei bani se puteau face atatea lucruri in scoli,gradinite,spitale,camine etc.Nemernicilor!

 • Si de Talef de la DSV Iasi tot peste 9 ani o sa scrieti ca a fost trimisa in judecata pentru mita in dosarul Mama Mia? O sa ii trimita concubinul ori subordonatul ca nu stie nimeni ce e sarmale cu prastia la desert.

 • Cred ca e o neînțelegere la mijloc, nu cred ca s ar fi compromis ei, cred ca nu au știut legislația. Cred ca domnul Chirica e nevinovat.

 • Reîncep procesele de corupție stavilite în era Dragnea… PNL Iași se duce rău în jos, păcat ca Chirica e fost psdist, deci infracțiunea e de pe vremea când era PSD ist dar, PNL trage ponoaselw. Ce mai rad acum pesedeii…

 • #un simpatizant

  Saca vii de la coada vacii si nu stii ca se traverseaza pe la semafor sau trecerea de pietoni, esti pasibil de amenda!
  Chiar daca zici ca esti prost! Sau postac!

 • Pai DNA facea comunicate, dar pentru Chirica a fost totul la SECRET. La puscarie cu avipabele lui si cu multimea de studii de fezabilitate. Jeguri politice ar trebui CONFISCAREA AVERII CARE NU O POATE DEMONSTRA, valabil pentru toti si CONSILIERI!,, Dar aerios

 • Normal ca Primaria nu trebuie sa se constituie parte civila, care sunt pagubele??? S-a incalcat legislatia, primaria nu avea voie sa achizitioneze in sistem leasing operational si apoi s-a incalcat legislatia ca s-a indicat in Caietul de sarcini specificatiile tipice marcii SKODA. Nu vedeti ca nici jurista Florescu nu stia ptr. ca a semnat contractele? Chirica a aprobat Caietul de sarcini si pa la revedere iaca mare branza, apa de ploaie

 • A aflat din presa ca si Alexe si are incredere in actul de justitie. Mai jegosilor, penalilor… bagami-as pula in voi si in neamul vostru de penali, de spagari!!! Gigi va fi cu voi!!!

 • O panarama de acuzatie …
  Adica daca aprobi un caiet de sarcini
  , in perceptia domnilor procurori, ar fi trebuit sa stii si sa cunosti toate detaliile tehnice de acolo? Suntem nebuni cu totii?
  De unde drq sa stii ca alea s specifice unui anumit automobil??? Sunt un milion de modele de masini, ce ar trebui sa fi facut sa le fi invatat pe toate?!
  Este incredibil excesul de zel de care dau dovada…daca asta e justitie … nu ne ramane decat sa ne facem bagajele si sa ne caram de aici!
  A luat vreounu masinile acasa? Unde e PREJUDICIUUUL?! Care e ?! Ok, poate o fi fost vb de o eroare interna facuta de atatia oameni pana sa ajunga la factorul decizional…. da masinile
  Inapoi si gata… anulezi procedura ! Dosar penal pt ce?
  Suntem o tara de tampiti, nu ne mai vindecam niciodata!

 • Romanii nu sunt condusi de romani, suntem condusi din afara. Orice spune SUA noi trebuie sa facem, orice spune Germania noi executam, orice zice Rusia – Da, sa traiti! Ne-am saturat sa fim condusi si inrobiti de altii! Politicienilor, in general, per ansamblu, sa le fie rusine ca, timp de 30 de ani, au stat kapra pe 2 lei in fata altor tari. Romanii nu conduc nimic. De ce credeti voi ca nu s-a facut O autostrada in Romania timp de 30 de ani?! Noi trebuie sa fim sclavii lor, sa stergem la kur babele prin Italia, sa ne trimitem cei mai buni medici in Franta si Belgia, sa aiba grija de urangutani, pe salarii de mizerie acolo, dar foarte mari in comparatie cu cele de la noi! Ne-am saturat de dosare de 2 lei, facute la comanda politica! Oameni buni, daca vreti sa acuzati pe cineva, faceti-o pe o infractiune reala si grava, nu bagati frica intr-un primar sau un sef de CJ pentru a-i putea controla mai bine, in functie de interesele unora! Nu va mai bateti joc de tara asta! Unde ati mai vazut voi ca o minoritate sa conduca toate guvernele, timp de 30 de ani, in ce tara?!? Unde ati vazut voi ca ci mai bogati oameni sa faca parte dintr-o minoritate si sa conduca trusturi de televiziune, in afara de Romania?! Unde ati vazut voi echipa de fotbal finantata de un guvern strain?! Si toate astea se intampla pentru ca nu avem cojones ca popor, ca cei pusi in fruntea tarii sunt niste lasi, care si-ar vinde si mamele pe o vila cu piscina si o masina cu cativa cai putere! Romania, trezeste-te!

 • Lăsați manevrele politice,,, mai bine rezolvați problema foștilor salariati de la Fortus care nu și-au primit salariile restante de 6 ani! Asa cred că o să vă justificati salariile! Au oamenii de primit, fiecare peste 50 000 lei.

 • Chirica l-a numit pe Aivănoaei la conducerea Termo-Service SA. I-a făcut și un salar generos, susținut bineînțeles din contribuțiile ieșenilor.
  La Termo-Service SA, ocupând funcția de director, Aivanoaei încasează anual 312.000 lei, ceea ce însemna 26.000 de lei lunar. O sumă colosală pentru Iași.

  Pentru un fost condamnat penal pentru incompetență acest salar primit într-o funcție publică este de-a dreptul strigător la cer, însă Consiliul Local Iași, aservit primarului CHIRICA, a votat fără nici un fel de probleme în luna martie a anului curent această anomalie.

Adauga un comentariu