Titlurile zilei

Primarul Mihai Chirica a pus gând rău proprietarilor de pe strada Cuza-Vodă! Impozitul pentru ei va crește cu 500 la sută dacă nu respectă regulile impuse de edil – GALERIE FOTO

Publicat: 04 ian. 2022
Clădirile situate pe strada Cuza-Vodă din municipiul Iași
Primăria Iași impune o taxă de 500 la sută proprietarilor din strada Cuza-Vodă care nu vor reabilita imobilele pe care le au în proprietate

Primăria Iași vrea să schimbe din temelii o întreagă stradă din centrul orașului. Locatarii din strada Cuza-Vodă care nu vor reface fațadele clădirilor pe care le au în proprietate vor fi obligați să plătească un impozit suprataxat. Cei care lasă clădirile degradate riscă să plătească și 500 la sută valoarea impozitului. O parte a clădirilor Primăriei din zona centrală au fost evacuate pentru a se trece la reabilitarea acestora.

Schimbare totală a zonei centrale a municipiului Iași. Autoritatea locală a demarat un program de reabilitare a fațadelor clădirilor din strada Cuza-Vodă, zonă plină de monumente istorice. Clădirile aflate în patrimoniul municipalității vor fi reabilitate complet, tocmai pentru a cuprinde întreaga zonă într-un proiect de integrare urbană și de transformare a acesteia în pietonal. Într-o primă etapă, Primăria va trece la refacerea imobilelor pe care le administrează pe Cuza-Vodă. De asemenea, și proprietarii clădirilor și apartamentelor din strada Cuza-Vodă vor fi nevoiți la rândul lor să refacă imobilele.

Primarul Mihai Chirica: „Proprietarii vor fi nevoiți să remedieze fațadele clădirilor. Au termen 12 luni pentru a trece la un astfel de proiect”

Primarul Mihai Chirica a precizat în ce condiții se va trece la reabilitarea zonei centrale și cum vor fi refăcute imobilele din strada Cuza-Vodă.

„Noi am trecut la reabilitarea gangurilor de trecere din zonă, la clădirile pe care le administrăm noi. Totodată, proprietarii vor fi nevoiți să remedieze fațadele clădirilor. Au termen 12 luni pentru a trece la un astfel de proiect. Estetica pe care o oferă această zonă nu este cea mai potrivită și trebuie să îndreptăm acest aspect”, a menționat primarul Mihai Chirica.

Primele decizii legate de reabilitarea clădirilor din zona centrală au fost luate în vara anului 2021 de conducerea municipalității ieșene.

Primăria Iași trece la supraimpozitarea proprietarilor din strada Cuza-Vodă

Primăria a impus proprietarilor de pe strada Cuza-Vodă să-și refacă fațadele imobilelor. În caz contrar, proprietarii riscă să plătească un impozit majorat și cu 500 la sută dacă nu își îndeplinesc obligațiile. Municipalitatea a mărit taxele încă din 2020, proiectul fiind adoptat și cu unele modificări. De exemplu, taxele pentru clădirile neîngrijite au crescut între 300 la sută şi 500 la sută. Pentru terenurile neîngrijite situate în intravilan, taxa a fost majorată între 250 la sută şi 500 la sută. Astfel, impozitul pe clădiri din zona A, cum este strada Cuza-Vodă, va fi majorat mult mai mult pentru cei care nu acceptă să refacă fațadele imobilelor.

„Au mai fost făcute lucrări la fațade acolo, unii proprietari au înțeles situația. Dacă lucrurile nu se schimbă, se poate ajunge și la sancțiuni. Proprietarii pot plăti un impozit de 500 la sută, în conformitate cu prevederile ce țin de taxe și impozite”, a mai spus primarul Mihai Chirica.

Zeci de monumente istorice pe strada Cuza-Vodă din municipiu

Cea mai cunoscută stradă din municipiul Iași cuprinde 31 de monumente istorice, conform listei avizate de Ministerul Culturii. Imobilele monument istoric vizate de municipalitate au fost construite în secolul al XIX-lea și începutul secolului XX. Cel mai vechi ansamblu monument istoric din strada Cuza-Vodă este cel de la Mănăstirea Golia, clădirile fiind ridicate încă din secolul al XVII-lea. O parte a clădirilor din strada Cuza-Vodă erau ocupate de chiriașii Primăriei. Municipalitatea a trecut la relocarea chiriașilor pentru a putea începe reabilitarea clădirilor. Unele imobile au fost cedate către Ateneul Național din Iași, instituție care le va reabilita și transforma ulterior. Artera se întinde pe o distanță de câteva sute de metri, din Piața Unirii până în Târgu Cucu.

Proiect ratat pentru reabilitarea străzii Cuza-Vodă din Iași

În urmă cu aproape 12 ani, Primăria Iași a încercat un proiect pentru reabilitarea clădirilor din strada Cuza-Vodă. Pentru ca acest proiect să fie fezabil, era nevoie de acordul proprietarilor din zonă. Mai precis, pentru o perioadă determinată, locuințele trebuiau să intre în administrarea Primăriei sau să fie vândute municipalității. Numai că locatarii nu au fost de acord, motiv pentru care proiectul a fost lăsat de izbeliște. Primăria a plătit și un studiu în acest sens, bani pe care nu i-a mai recuperat ulterior. Reporterii BZI au cerut și părerea unor proprietari din strada Cuza-Vodă despre inițiativa primarului Mihai Chirica, însă oamenii s-au ferit să spună dacă vor reface imobilele sau dacă sunt gata să plătească impozitul majorat cu 500% ca penalitate.
Comentarii
 • termenii sunt imprtanti, proprietari sau locatari? atentie la modul cum se vor renova fatadele sa nu devina strada precum cele din periferia oraselor din america latina ; trebuia facuta de mult timp aceasta renovare si consolidare a cladirilior din zona, iar exemple de cum ar trebui primaria sa procedeze s-ar putea gasi in alte orase din tara sau din strainatate unde exista situatii similare

 • doamne dumnezeule

  Doamne dumnezeule, am impresia ca juristii primariei iasi, nu au notiuni juridice nici cat un agent de paza. Cum sa-si vanda proprietarul impbilul in favoarea primariei Iasi, ca apoi sa ce ?

 • Anonime,ce-i asa de greu???Ca dpdv legal,Primaria nu poate investi intr-un bun privat?Intra in proprietea Primariei,o renoveaza,si se trece la negocieri.O vrei,o cumperi.Nu,ii ramane lui Kirika saui copilasilor lui.Sa „mananca” si gura lor ceva.

 • Să le dea amenzi primăria să le mărească impozitul cu 500 la sută, ca la reclamați sunt foarte buni din cauza accestori proprietari merg tramvaiele cu 10 km/h și zeci de vatmani au luat 10%penalizare la salar pe motiv că au depășit viteza.

 • Dle primar chirica in alexandru in spatele blocului a2a3a4 strada bistrita este o bahlita de baba ce a lucrat la primarie si nesimtita cu inca 2 nesimtiti de la ratc iasi au ocupat 5 locuri de parcare de parca ar plati ceva la primarie ,sunt asa de nesimtiti ca lovesc masinile care parcheaza pe locurile acelea le ridica stergatoarele ,lovesc cu picioarele farurile , politia nu se baga ,mentionez ca acolo inainte era un spatiu verde pt copii ,aer curat si pt plimbat cateiii ,acesti nesimtiti cu bolizi de teren au distrus acest spatiu verde cu masinile lor

 • Când scapam de clanurile țigănești din casele naționalizate de pe Cuza Vodă?
  Aia din fata Mănăstirii Golia, unde sta nepotul lui Petronel Corduneanu, se ocupa de traficul de țigări din Tg Cucu și de rețelele de cerșetorie din centrul Iașiului.
  Înțeleg că sunt și sifoane printre ei , că de aia ii acoperă Poliția, dar pentru imaginea Iașiului, țiganii ar trebui mutați de pe Cuza Vodă.

 • Vor urma ”oferte de nerefuzat” in stil rusesc !, oamenii cu bani si influenta au pus ochii pe zona centrala !, suburbiile orasului au devenit o mare hazna

 • Eiii…aicea sunt interese mari de a pune mâna pe imobile din centru, de pe Ipsilanti, Sf Andrei etc..
  Dascălu cumpără la greu..mafia espropriază

 • romanii nu au loc in centru ,in tg cucu in pasaj cuza voda datorita coruptiei toti spurcatii putorile si pomanagii de tagani borati s.au aciuat in centru in case nationalizate si fac iasu de rusine ,romanasii daca sunt fraieri nu au loc ,primaria nu le da nimic la romanasi

 • Cum fa babeto nu iti da nimic statul ? fa comunisto da cand te napustesti ca vaca flamanda la portia de fasole cu ciolan mocca si la pahare de rachiu gratis ce e fa ? da cand umbli toata ziua zi lumina ca bagaboanta gratis prin tot orasul cu tamvaiul si autobuzu cu loc pe scaun rezervat nu va plateste primaria din banii nostri ? hai sa te borasc pe nasalie de cersetoare ce esti

 • Cladirile alea nu au nevoie doar de o spoiala, ci si de o consolidare ca sa nu se faca una cu Pamantul la primul cutremur mare.

Adauga un comentariu