National

Primarul si viceprimarul din orasul Videle, cercetati pentru fapte de coruptie

Publicat: 29 ian. 2016
1

Procurorii DNA l-au retinut pe viceprimarul orasului Videle, Marius Florin Nedelcu, pentru luare de mita, iar fata de primarul aceleiasi localitati, Nicolae Badanoiu, au luat masura controlului judiciar, pentru complicitate la luare de mita. Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu data de 27 ianaurie, a inculpatului Nedelcu Florin Marius, viceprimar al orasului Videle, cu privire la savarsirea infractiunii de luare de mita. De asemenea, procurorii anticoruptie au mai dispus punerea in miscare a actiunii penale si masura controlului judiciar pentru 60 de zile, incepand cu data de 29 ianuarie 2016, fata de inculpatul Badanoiu Nicolae, primar al orasului Videle, cu privire la savarsirea infractiunii de complicitate la luare de mita.

Vezi si Comisar-sef din Politia Bacau, condamnat la inchisoare cu suspendare

Potrivit rechizitoriului DNA, la inceputul lunii iunie 2015, inculpatul Nedelcu Florin Marius, in calitate de viceprimar al orasului Videle, a pretins initial suma de 45.000 lei de la un om de afaceri (denuntator in cauza), caruia i-a propus sa il sprijine in atribuirea unui contract finantat de la bugetul local pentru construirea unor terenuri de sport sintetice in orasul Videle. Desi omul de afaceri i-a comunicat inculpatului faptul ca pretul de executie, in conditiile legale de respectare a normativelor tehnice, depasea valoarea de 550.000 lei, viceprimarul Nedelcu Florin Marius, sub pretextul ca lucrarile de executare a proiectului trebuiau efectuate formal si in mod superficial, i-a transmis denuntatorului ca bugetul aprobat a fost de 387.000 lei cu TVA inclus si ca acest plafon nu poate fi depasit sub nici o forma.

Totodata, inculpatul Nedelcu Florin Marius l-a convins pe omul de afaceri ca verificarea modului de executare a lucrarilor este tot atributul primariei in calitate de beneficiar si ca nu vor fi probleme cu platile. In schimb, denuntatorul urma sa ii dea inculpatului suma de 45.000 de lei, parte din platile pe care primaria Videle trebuia sa le faca pentru executarea terenurilor de sport respective. In acelasi context, inculpatul Nedelcu Florin Marius a pretins de la omul de afaceri emiterea unei facturi fictive platita de primarie, in valoare de 10.000 lei, aferenta unor servicii de masa si cazare, desi firma denuntatorului nu avea un astfel de obiect de activitate.

Din cei 10.000 lei, denuntatorul trebuia sa-i restituie inculpatului 8.000 lei, in considerarea ajutorului ce urma sa-i fie dat, suplimentar fata de suma de 45.000 lei. La data de 17 iulie 2015, intre firma denuntatorului si primaria Videle a fost incheiat un contract de lucrari avand obiectul mentionat mai sus, documentul fiind semnat de viceprimarul Nedelcu Florin Marius, in calitate de reprezentant al Primariei Videle, conform intelegerii cu primarul Badanoiu Nicolae, care plecase in concediu de odihna. In perioada imediat urmatoare, in vederea primirii sumelor de bani cu titlu de mita, inculpatul Nedelcu Florin Marius a beneficiat de ajutorul celuilalt inculpat care a exercitat presiuni asupra denuntatorului, prin „obligarea” acestuia la respectarea conditiilor din caietul de sarcini, desi primarul orasului Videle cunostea ca acesta din urma nu le poate indeplini.

Astfel, denuntatorul a remis inculpatului Nedelcu Florin Marius suma de 23.000 lei, urmand ca ulterior sa-i dea si diferenta. La data de 26 ianuarie 2016, inculpatul Nedelcu Florin Marius a mai primit suma de 15.000 lei, reprezentand o noua transa din mita, fiind surprins in flagrant de organele de urmarire penala. Aceasta suma de bani urma a fi impartita in mod egal cu primarul Badanoiu Nicolae, in baza intelegerii initiale avuta cu inculpatul Nedelcu Florin Marius. Inculpatilor Nedelcu Florin Marius si Badanoiu Nicolae li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala. La data de 28 ianuarie 2016, fata de inculpatul Nedelcu Florin Marius, procurorii anticoruptie au dispus masura controlului judiciar pe cautiune pentru o perioada de 60 de zile.

Inculpatul va depune, in termen de 10 zile de la data emiterii ordonantei de dispunere a masurii preventive respective, o cautiune in valoare de 30.000 lei, ce va fi consemnata pe numele inculpatului la dispozitia Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de Combatere a Coruptiei, la o unitate bancara.

Adauga un comentariu