News Flash:

Primarul vrea sa puna mina pe toate obiectivele care se afla pe teritoriul municipiului

25 August 1999
1149 Vizualizari | 0 Comentarii
•Marea confruntare pentru avutia publica •Patrimoniul va fi impartit intre Consiliul Judetean si Primarie •Mediate de prefectul Florin Vitan, negocierile vor fi conduse de vicepresedintele Iordache Popa si primarul Constantin Simirad •Consiliul Local a declarat razboi institutiilor care nu au depus inventarul domeniului public

In cursul zilei de miine, reprezentantii Consiliului Judetean Iasi si ai Primariei urmeaza sa isi revendice bunurile care revin fiecarei institutii din patrimoniul judetului. La impartirea patrimoniului va participa vicepresedintele Iordache Popa din partea Consiliului Judetean si primarul Constantin Simirad; intilnirea, care se anunta furtunoasa va fi mediata de prefectul judetului, Florin Vitan.
Potrivit Legii 213/1998, inventarele bunurilor ce alcatuiesc domeniul public al comunelor, oraselor, municipiilor si judetelor vor fi transmise Departamentului pentru Administratie Publica Locala (DAPL), impreuna cu hotaririle consiliilor locale si judetene, pina la data de 30 august. Inventarele vor fi analizate de Ministerul Finantelor si Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului si vor fi supuse aprobarii Guvernului, pina la data de 28 octombrie 1999. Atestarea apartenentei bunurilor la domeniul public de interes judetean sau local se va face de catre Guvern, prin hotarire emisa pentru fiecare judet.
Cursa dintre Consiliul Judetean si Primarie s-a anuntat destul de strinsa, mai ales ca seful executivului local si-a arogat dreptul de a revendica bunuri din patrimoniul judetului. Astfel, municipalitatea a considerat de interes local toate bunurile RAJAC: statiile de captare a apei din izvoare, drenuri, puturi, riuri, lacuri naturale si de acumulare, statia de tratare a apei, statiile de pompare si repompare a apei, conductele de aductiune si distributie a apei pina la limita propritatii consumatorilor, statia de epurare a apelor uzate. Conform legii, sistemele de alimentare cu apa care deservesc sau se afla pe teritoriul a doua sau mai multe localitati din judet, cu terenurile aferente, fac parte din domeniul public judetean. In aceeasi situatie se afla si statiile de captare si de tratare a apei, statiile de pompare si repompare a apei, conductele de aductiune si distributie pina la limita de proprietate a consumatorilor. Din aceste considerente, CJ si-a inscris in inventarul sau bunurile RAJAC.
Un alt subiect al disputei patrimoniale il consituie cladirile din strada Codrescu nr. 6 si din B-dul Stefan cel Mare si Sfint (fosta Banca Agricola). Pentru acestea, cei doi combatanti, vicepresedintele Popa si primarul Simirad, vor trebui sa faca dovada proprietatii imobilelor revendicate.

Consiliul Local s-a suparat pe "sat"

La ultima sedinta, Consiliul Local si-a rezervat dreptul de a obtine prin justitie inventarul domeniul public local de la institutiile care nu au depus in termenul legal documentatia, precum si de la institutiile care au depus documentatia incompleta sau eronata. In acceptiunea primarului si a CL, Inspectoratul pentru cultura era obligat sa prezinte lista cu: teatrele, casele de cultura, case si palatele copiilor, biblioteci, muzee. Intr-o adresa, inspectoratul a comunicat Primariei ca "nu are in proprietate sau in administrare bunuri mobile sau imobile susceptibile de a fi inventariate ca apartinind domeniului public local". In acest sens, Muzeul Literaturii, Filarmonica "Moldova", Teatrul "Luceafarul", Scoala populara de arta, Centrul de Indrumare a Creatiei Populare sint inventariate de CJ. In ceea ce priveste lista monumentelor istorice, bunurile culturale mobile si imobile sint inventariate dupa cum urmeaza: locuintele si spatiile comerciale de catre DAFIS; scolile de Inspectoratul Scolar; spitalele de catre DSP; parcurile, gradinile, statuile, busturile de catre Directia de Administrare a Domeniului Public, care se afla in subordinea Primariei.
Marcela DONCIU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1344 (s) | 24 queries | Mysql time :0.014827 (s)